От х:

Днес в x:

Строителите на най-стария в света храм имали изненадващи познания по геометрия

Изображение 1 от 3

    Най-старият познат ни до момента храм в света се отличава с геометрични принципи, необичайни за ловците-събирачи, които го построили.

    Гьобекли Тепе в Турция, смятащо се за най-ранното известно ни място за поклонение, представлява обширен неолитен комплекс от преди 11 000 години, но съвременните хора се натъкнали на тази гигантска реликва от каменната ера едва през 90-те години на миналия век.

    По-старо от други мегалити като Египетските пирамиди и Стоунхендж, Гьобекли Тепе е основно проучено след откриването си.

    Въпреки удивителната възраст на структурата, нови анализи сочат, че архитектите, които проектирали разположението на мистериозните колони на Гьобекли Тепе били значително по-опитни в планирането на геометрични структури, отколкото сме смятали.

    “Гьобекли Тепе е едно археологическо чудо”, казва археологът Ави Гофер от Университета в Тел Авив.

    “Тъй като липсват доказателства за наличието на земеделие или животновъдство по това време, се смята, че комплекъст е бил изграден от ловци-събирачи. Арихетктурната му сложност, обаче, е необичайна за тях”.

    Според изследователите, които използвали пространствени алгоритми за измерване и анализ на архитектурата на Гьобекли Тепе, комплексът не се състои от отделни, несвързани структури, а от заграждения и колони, проектирани заедно, които може би са изградени едновременно, противно на първоначалните схващания.

    Най-значими са трите заграждения в средата на Гьобекли Тепе - B, C и D, които изглеждат свързани геометрично и образуват почти идеален равностранен триъгълник – форма, която подсказва йерархична връзка и определен ред между тях.

    “Загражденията са с различна форма и размери, затова шансовете да образуват равностранен триъгълник случайно са много малки”, казва археологът и съавтор на изследването Гил Хаклай.

    Подобни умения за предварително планиране – особено хиляди години преди появата на писмеността, вероятно са налагали употребата на друг вид маркери за изработването на импровизирана карта.

    Откритията означават и, че за изграждането на амбициозните структури е била нужна значително повече мускулна сила, от първоначално смятаното.

    Разбира се, възможно е тези сложни геометрични структури да са били изградени за по-дълъг период от време – дори векове.

    До момента са разкрити едва 5% от Гьобекли Тепе - под земята се крият много други заграждения и структури.

    Без значени какви тайни крият тези камери, изследователите са категорични, че комплексът бележи повратна точка в човешката история. Не само по отношение на архитекутрата, но и на еволюцията на обществото.

    Инстинктът за споделяне в обществата на ловците-събирачи започнал да избледнява и да отстъпва място на неравенството – вече имало ръководна фигура – шаман или политически лидер – и архитекти, способни да инициират и изпълнят подобен проект.

    Източник: sciencealert.com

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини