От х:

Днес в x:

8 °C

Как МВР дари на МВР 0.00 лв.

МВР има нужда от дарения. Нищо, че има бюджет от над 1 млрд. лв. Така е от години. Особено интересно е как бедни общини от Северозападна България отдавна упорито дотират полицията с гориво, при условие, че преди близо три години премиерът Бойко Борисов тържествено обяви, че патрулките няма да имат лимит на горивото, т.е. полицаите ще обикалят колкото трябва. Разбира се, това беше по времето, когато предизборното обещание "Полицай във всяко село" все още не беше забравено колкото днес.

Освен "абонамента" за гориво към местната власт, в МВР има и друг начин за даряване, пише Mediapool. Това е т.нар. самодаряване. По-простичко казано фирмата "Безконтактни мултиплексорни вериги" или БМВ ЕООД, собственост на МВР, дарява на МВР, каквото му е необходимо. Освен, че е държавна собственост БМВ е и търговско дружество, т.е. реализира оборот и печалба и може да си позволява да купува едно-друго за министерството.

История

Скандалът, който извади на показ порочната практика МВР да получава дарения, е с почти 10-годишна давност. През 2011 г. стана ясно, че полицията получава подаръци дори и от хора, които разследва. Даренията тогава бяха в размер на милиони. Заради общественото недоволство бе взето решение да се направи регистър на даренията, а впоследствие бе забранено на частни субкети да правят подаръци на МВР. Запази се обаче възможноста това да се прави чрез държавни структури, фирми, общини, други държави и международни организации.

След това бе направен опит даренията да бъдат забранени изобщо. Експериментът бе кратък, а подаръците бяха отново разрешени.

С нулева балансова стойност

От години МВР публикува тримесечни и годишни отчети за даренията, които получава. В тях накратко се описват видът и стойността на дареното. Написани са и правила, по които се приемат подаръците. На страницата на ведомството е публикуван и образецът на договор. В него е посочено, че дареното се предава чрез съставяне на приемо-предавателен протокол.

През последните три месеца на миналата година МВР е получило няколко дарения от БМВ ЕООД, чиято стойност е 0.00 лв. Тук свършва и привидната публичност за тази практика. Регистър има, но от него не може да се разбере нито какво е дарено, нито защо стойността му е нула. А още по-малко защо му е на някой да приема нещо, което не струва нищо, т.е. може би е неизползваемо.

Според регистъра на даренията за третото тримесечие на миналата година БМВ ЕООД е направила на МВР общо 15 дарения, всяко от които на стойност 0.00 лв. Сред надарените е например областната дирекция в Търговище, която е получила 4 компютъра, 3 монитора, 1 климатик, 1 телефон, 3 бюра, каса, радиатори, аптечка и други вещи. Макар че стойността на дарението е 0.00 лв., то все пак е описано подробно.

Не така стоят нещата с други подаръци, отново от БМВ. Например пътната полиция в Хасково е получила "вещи, съгласно приемо-предавателен протокол". Дата на съставянето му – 21 февруари 2014 г. Дата на дарението – 30 октомври 2019 г.

Очевидно през 2014 г. БМВ е дарявала на доста звена "Пътна полиция" в страната. Защо обаче вещите са документално оформени чак през 2019 г. остава загадка. Едно от обясненията би могло да е, че през 2014 г. даренията бяха изцяло забранени от тогавашния министър Цветлин Йовчев. Впоследствие ограничението отпадна.

Подобни дарения са записани срещу КАТ-Перник (вещи, дадени като заем за временно послужване през 2014 г.), Видин (офис-техника, дарена на 21 февруари 2014 г.), Кюстендил (протоколът е от 18 февруари 2014 г.) и Пазарджик (отново заем за послужване, отново през февруари 2014 г.)

А полицията в Шумен е била надарена с "материални активи по опис". Шампион по "публичност" обаче е подаръкът за полицията във Велико Търново. Стойност – обичайната 0.00 лв. Видът му – "вещи за изпълнение на нормативно определените функции на ОДМВР – В. Търново". Зад тази формулировка може да се крие абсолютно всяка дейност на МВР.

Публичност

Mediapool попита МВР защо даренията от БМВ са на стойност 0.00 лв. От ведомството просто повториха, че става дума за "движими вещи (активи), които към момента на дарението в баланса на БМВ ЕООД са с нулева балансова стойност".

Подобно обяснение може да значи, че БМВ е дарило стари вещи, които не счита за нужни за собствената си дейност. Така или иначе не става ясно дали тези отбелязвания в регистъра просто отчитат формално нещо дадено преди години.

Mediapool се консултира със счетоводни експерти, според които това обяснение означава, че дарените вещи вече са били с нула лева счетоводна стойност, тоест напълно изхабени счетоводно предмети, които не са били бракувани и все още функционират.

Сигурно е, че МВР продължава да приема като дарения елементарни консумативи за изпълнение на основните си дейности – гориво, техника и други. На въпрос защо на министерството му се налага да получава такива подаръци, оттам просто посочиха кой има право да дарява.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини