От х:

Днес в x:

Франция ни връща с полет сезонните работинци

73-та българи, задържани на френското летище "Шарл де Гол" не са предоставили достатъчно доказателства, за да бъдат допуснати във Франция. Това обясни пред bTV българският консул в Париж Милена Узунова.

Сезонните работници бяха задържани на парижкото летище "Шарл де Гол" на 5 май. През първите 12-14 часа на летището сънародниците ни не са имали достъп до вода и храна, а телефоните, дори и лекарствата им, са били иззети, се оплакаха те. По-късно са настанени в център на Червения кръст.

Тази сутрин предстои полет, който да прибере българите у нас. По думите на нашия дипломат френските гранични власти са поискали от авиопревозвача, довел пътниците във Франция, да ги върне обратно в България, тъй като не отговаряли на условията да влязат в страната.

Милена Узунова е във връзка със сънародниците ни, някои от тях признават, че идват за първи или втори летен сезон тук. 

По думите ѝ ако някой от българите реши да не се връща у нас, то никой не може да го накара да се качи на самолета, но може да има санкции от страна на Франция, защото не са изпълнили условията да влязат в страната. 

Преводачът на част от българите Недка Янева смята, че през първите 12 часа отношението към групата е било лошо, включително. Тя обясни, че е в непрекъснат контакт с тях, а е разговаряла и с адвокати - отворено е дело по случая. Янева твърди, че не е успяла да се свърже с българските власти.

Седмица по-рано, в неделя, 3 май, 15 работници са били допуснати във Франция. Затова от България тръгва и втората група. Тази група е било предвидено да пристигне с договори и регистрации и с предвидени 14 дни карантина преди да започне работа, твърдят от фирмата-посредник

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини