От х:

Днес в x:

1541 са потвърдените случаи на COVID-19, очаквано отпускане на мерките

Общо 1541 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг в петък сутрин, 1 май - ден 49 от началото на извънредното положение. 

1199 са активните случаи към момента.

53 са новите случаи в страната, установени през изминалото денонощие, 15 са в болница. Те са констатирани в областите София - 11 случая, Видин - 13, Плевен - 8, Перник - 4, Ямбол - 4, Сливен - 3, Благоевград, Велико Търново, Пловдив и Русе - по 2 случая, Враца и Смолян - по 1 случай.

1156 са PCR тестовете за деня.

Общият брой на потвърдените случаи при медицински служители е 170, шест нови случая.

317 с потвърден COVID-19 са под лекарско наблюдение в болнични условия, 40 от тях са в интензивни отделения и клиники.

Общо починалите са 66, мъж от дома в Орешец е починал.

276 са излекуваните, 9 от тях в домашни условия.

Второ плазмено преливане е било извършено на интубиран пациент. Тази сутрин и двамата, на които е извършена тази процедура са в добро състояние и са афибрилни.

Масовото тестване. Институтът Кох е направил нова препоръка вчера за стратегическо тестуване, а не за масово тестуване.

Има над 70 хил. теста в резерв за държавата в момента.

На по-късен етап ще се разрешат профилактичните прегледи на възрастните над 18 години.

Ще има ритмично отпускане на мерките в следващите дни. Ако се допуска някакво събиране на хора, то ще бъде първо за спортни занимания на открито. Не може да се предвиди какъв ще бъде ефектът от това. Много държави в момента действат по метода проба-грешка. Предвижда се отпускане на ходенето с планините, разширяване на допускането в парковете, тренировки на открито и други - постепенно, каза ген. Мутафчийски.

Поленовите алергии се обострят в момента. Предстои специалистите да установят дали носенето на маски влияе на обострените симптоми при астматиците. В болниците носенето на маските - от пациенти и от персонал.

Дали ще остане изискването за носене на маски на открито, още се спори. Но за закрити пространства те ще останат задължителни след 13 май, каза ген. Мутафчийски.

Ваксините на Булбио. Посещението на Борисов там е свързано с увеличане на производството за БЦЖ. Друга тема са серумите. За нас е много важно да има серуми от българи, не вършат работа дарения кръв от други държави, заради специфичните антитела, поясни проф. Кантарджиев.

Нашата система РЗИ е организирана за потушаване на огнища. Епидемията започна да има ендемичен характер - да има отделни огнища. Търсенето сега се концентрира към медиците. Второ - към големите колективи.

Вървим към плато на този пик. Към 10-13 май не е вероятно такова голямо увеличение на случаите, каза ген. Мутафчийски по повод прогноза на пловдивски математици за над 3 хиляди заразени тогава. Но знае ли човек, допълни той.

Търговските центрове. Още в началото големите търговски вериги взеха решение да затворят, някои напълно, други оставиха отделни обекти да работят вътре, отговориха от щаба на въпрос за отварянето на моловете. Либерализирането на мерките спрямо тях предстои постепенно.

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ис
    Истината
    13 -3
    08:16, 1 май 2020
    Гологлавият вирус убива мозъчни клетки и то завинаги.
  • 2
    Ис
    Истината
    9 -1
    09:19, 1 май 2020
    Ген. майор проф. д-р и прочие и прочие само преди седмици отричаше метода с кръвна плазма. Сега имало 2 случая на преливане с нея. ??????!!!!!!!!!!???????????? Явно май в желанието си да раболепничи пред вожда е забравил за общата и специализирана медицина, която е изучавал...
    • Ан
      Анонимна
      8 0
      12:12, 1 май 2020
      Те всичко отричат първосигнално и после каквато музика им пуснат на тази заиграват.Ебаси и цирка!Държавата е на гражданите!Трябва да им го пакажем,не да се страхуваме и да ни манипулират!Докога ще мълчим?
  • 3
    Ощ
    още
    2 -3
    12:27, 1 май 2020
    Сорете самолетите хората които идват с тях носят все повеще зараза спрете ги и тогава хората ще ви повярват наистина иначе си играем на една игра в която няма печаливши
  • 4
    Аз
    Аз
    5 0
    14:33, 1 май 2020
    Абе няма вируси мируси замаяват ни тука да опъват пари.... Има пневмония... Като всяка година си има грипове и пневмонии.... Корона вируса е само в новините... Спрете да гледате новини и вижте че живота си е нормален...
  • 5
    13
    13
    3 0
    14:37, 1 май 2020
    Каквото ти кажат това пеиш , защото иначе няма да получиш обещаното .
Последни новини