От х:

Днес в x:

Опашка пред НАП за подаване на данъчни декларации, издават по 110 ПИК дневно

Изображение 1 от 4

    Опашка от хора се образува днес пред офиса на НАП в Хасково. Голяма част от хасковлии чакаха за подаване на годишна данъчна декларация, крайният срок за което е 30 април. Имаше и такива, които бяха дошли да си получат лично ПИК-кода, който са заявили предварително онлайн.

    "Издаването на персонален идентификационен код (ПИК) е най-търсената услуга на място в офиса на НАП в Хасково през последните дни", съобщиха за Haskovo.net от офиса на приходната агенция в областния град.

    С наближаване на крайния срок за подаване на годишни данъчни декларации за физическите лица – 30 април, броят на заявилите ПИК расте с всеки изминал ден.

    Ако преди Великден, офисът на НАП в Хасково е издавал между 70 и 90 кода на ден, след празниците се издават най-малко по 110 ПИК дневно.

    Повишеният интерес към електронните услуги на НАП, възможни с ПИК, е и заради препоръчителните мерки да се ограничат посещенията на обществени места и институции лично.

    Миналата седмица НАП въведе ново удобство, което спестява чакането на гражданите – ПИК се заявява по телефон или имейл. Когато е готов за връчване, администрацията са свързва с лицето и го кани за посещение, като не се налага да чака, а му се връчва директно запечатан в плик, както е по инструкция. Персоналният идентификационен код се получава лично или от упълномощено лице, тъй като с него се достъпва персонална данъчно осигурителна информация, а всички документи, подадени с ПИК се считат за саморъчно подписани.

    Освен издаване на ПИК, тези дни се наблюдава известно увеличение и в броя клиенти, идващи в офиса, за да подадат годишните си данъчни декларации за получени доходи през миналата година – по 50 души на ден, като това са лица, които не ползват електронните услуги на НАП. Всички те изчакват пред сградата на администрацията – на открито и на безопасно разстояние един от друг, като биват поканвани вътре от охраната, когато им дойде реда. В салона за клиенти работят всички гишета, които също са на дистанция едно от друго, а служителите са с маски. Маските са задължителни и за клиентите. В салона, за подаване на годишна декларация или за получаване на ПИК, се допускат не повече от 4-ма души наведнъж.

    Близо 12 000 физически лица вече са обявили доходите си от миналата година пред НАП в Хасково. 1050 от тях са дошли лично в офиса на Агенцията. 770 души са използвали пощите, 3500 са подали декларации с електронен подпис и най-много 6660 – с персонален идентификационен код.

    Крайният срок за физическите лица е 30 април, четвъртък.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      11
      11111
      4 -2
      12:46, 27 апр 2020
      пред НАП на ОПАШКА в парковете на порции...Короната НАП не приближава...ще я обложат
      • Bb
        BB
        5 -1
        13:00, 27 апр 2020
        Предлагам, НАП, да го преместят в парка или около НАП, да направят паркове и така всички, ще са доволни, поне за ден де, все пак сме в БГ!
      • Мл
        Младок
        1 -2
        14:24, 27 апр 2020
        Декларира ли рублите?
    • 2
      Ха
      Ханко
      2 0
      13:20, 27 апр 2020
      Аз не виждам дистанцията между чакащите като 1,5--2 м, даже може и да се глобява.
    Последни новини