От х:

Днес в x:

Спор в Германия - дистанционна работа завинаги или мораториум над ограниченията

Германският министър на труда Хубертус Хайл иска да превърне в закон дистанционната работа, когато такава е възможна, дори и след като отмине пандемията от новия коронавирус, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Хайл заяви за в. "Билд ам зонтаг", че целта му е да внесе такъв законопроект наесен. Той заяви, че по първоначални данни хората, които работят от вкъщи са нараснали от 12 процента на 25 процента от активно заетите, което е около 8 милиона души.

"Всеки, който иска да работи от дома си, когато фирмата го разрешава, би трябвало да може да работи дистанционно, дори и след като отмине пандемията от коронавируса", каза Хайл. Той подчерта, че правителството иска да улесни възможността за повече дистанционна работа, а не да оказва натиск това да се прави.

Според плановете на Хайл в проектозакона ще е записано, че хората могат изцяло да преминат на работа от дома или да делят работното си време между дома и фирмения офис.

Конфедерацията на сдруженията на германските работодатели обаче заяви, че германските фирми се нуждаят от повече гъвкавост, а не от повече правителствени правила.

"Трябва ни мораториум над ограниченията, а не нови регулации, които ограничават растежа и гъвкавостта", заяви изпълнителният директор на конфедерацията Щефен Кампетер. По думите му дистанционна работа трябва да има само когато това е възможно и смислено.

"Бизнес интересите и желанията на клиентите трябва да играят централна роля. Не можем да движим икономиката само с дистанционна работа", каза той. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини