От х:

Днес в x:

22 °C

Мляко и плод по училищните схеми в Хасково от другата седмица. Доставчици се отказват от договорите си

Доставката на плодове и млечни продукти по училищните схеми в повечето школа на областния град Хасково ще започне през следващата седмица, показа проверка на Haskovo.net.  Децата и учениците ще могат да получат еднократно полагащите им се доставки за периода 13 март - 13 май 2020 г по схемите „Училищно мляко“ и „Училищен плод“ по решение на МС с препоръката на ЕК към страните - членки за взимане на гъвкави решения относно прилагането на двете схеми на национално ниво.

Добавките бяха спрени след налагането на мерките, свързани с разпространението на коронавирусната инфекция и затварянето на училищата.

На много места в страната вече се възобновяват.

По данни на Министерството на земеделието, горите и храните бюджетът по схемата „Училищен плод“ е над 13,6 млн. лв за страната, а по схемата „Училищно мляко“ е над 15, 8 млн. лв.

По схемата за плодове и зеленчуци за учебната година доставките на дете са до 46, а по тази за мляко или млечни продукти - до 50.  До момента и по двете схеми изпълнението е близо 70%, уточни земеделският министър Десислава Танева.

Според указанията там, където не може да се създаде организация за получаване на доставките на място в училище, с разноса на адрес до домовете на децата, ще помагат служителите от Горското.

„Ръководството на всяко училище само ще прецени как ще се случи раздаването, а при нужда ще се използва ресурсът на Горското”, посочи шефката на Регионалното управление на образованието в Хасково Христина Боева. Тя посочи, че вече на много места са направени списъците с актуалните адреси на децата и приключва събирането на декларации и заявления от родителите, ако искат да получат хранителната помощ по схемите. Тези, които не я искат също декларират отказа си.

В някои от общините на областта  вече графиците на доставки са направени. В Свиленградска, например, доставчиците започват зареждането от днес. В Харманлийска община доставките за плод и млечни продукти ще стават от 27-ми до 30-ти април.

Много от директорите на големите училища в Хасково вече също са приключили със събирането на информацията за желаещите да получат продуктите.

Пакетите, които ще бъдат раздадени са с плодове, зеленчуци, сирене и кашкавал. Осреднено за периода на извънредното положение на едно дете се полагат близо 300 гр. сирене или кашкавал и около 2 кг плодове и зеленчуци, в зависимост от броя на доставките, които трябва да бъдат направени за карантинния период, уточняват от МЗ.

На много места обаче храни няма да има заради отказ на част от доставчиците от договорите, подписани с ДФ ”Земеделие”.

Такъв е случаят с училището в с. Узунджово. Там децата няма да получат хранителни пакети по нито една от схемите. Доставчикът на млечни продукти е загубил правото си да работи по схемата заради неподновен лиценз още преди време. А фирмата от Хасково, която е била ангажирана с плодовете,  е прекратила договора си след налагането на рестриктивните мерки, свързани с ограничаване разпространението на коронавируса. Същата фирма е правила доставки на плодове и зеленчуци за 33 училища в Хасковско, включително и за училище „В. Левски” в областния център.

Управителят на фирмата, който не пожела да бъде цитиран с името си, обясни, че от една страна договорът е спрян заради икономически променената ситуация, а от друга заради съображението за качеството на доставката до крайния потребител. Казва, че има драстично поскъпване на цените на плодовете и зеленчуците. Дава пример с ябълките, които при  сключване на договора през ноември са били  80-90 ст. за килограм, а сега цената на килото е стигнала 2 лева. В същото време цената по договора за еднократната доставката на дете е фиксирана и не може да бъде изменена, така тя става крайно недостатъчна в момента за изискванията за качество. Втората причина за прекратения договор е, че дори и да се доставят плодовете в училищата, там няма как да бъдат съхранявани правилно и е възможно докато стигнат до децата, те вече да не са в добро качество. 

„Всички имаме деца и внуци и идеята на тези училищни схеми е подрастващите да получат качествени плодове и зеленчуци в крайна сметка, не просто да се изхарчат едни пари”, мотивира се доставчикът.

А в различните училища директорите умуват как да направят организацията за получаването на продуктите по двете схеми така, че максимално бързо и безопасно да стигнат те по предназначение.

Според директорите на по-големите училища в Хасково, където действат схемите за плод и мляко, най-добрият вариант е не да се чака помощ от служителите на Горското, тъй като те са твърде малко, за да изпълнят в срок задачата, а да се направят временни пунктове в определени дни за раздаване на провизиите в училищните дворове.

„Един  таксиметров шофьор може да направи максимум 35 курса дневно. Служителите на горското са толкова малко, те нямат уменията да се ориентират по адрес на професионалистите, а разчетите за посещение на един адрес за доставка на храните, е 10 минути. Но тук имаме време за ориентиране по адрес, освен това има блокове, които са с чипове на входните врати-това ще е допълнително забавяне. Така че в крайна сметка, ако се чака на двайсетина души да направят разноса на продуктите по всички заявки в общината, то продуктите ще стигнат до адресите след седмици. А и храните по тази схема ще минат така през много ръце.”, коментира директорката на училище „В. Левски” в Хасково Милена Михайлова. Затова тя е решила, че след като доставчика донесе млечните продукти в училището на 4-ти май, в следващите дни те ще бъдат раздадени на пунктове, позиционирани в двора на училището. От там родителите ще могат да ги вземат. В училището ще бъде получен само млечният продукт. Доставката ще е на кашкавал, който ще е 450 гр на дете. От 411 деца от предучилищна възраст до четвърти клас, които се ползват по схемата ”Училищно мляко”, заявили, че желаят да получат продуктите са родителите на 174 ученици. Останалите пакети ще бъдат раздадени на възпитаници от школото в по-горните курсове, които са с по-нисък социален статус. Вече има заявки от 53-ма родители на по-големите деца. „Училищният двор е голям и ще могат да се вземат всички мерки за безопасност за родителите, които идват да получат пакетите. Храната ще бъде на съхранение в сградата на училището и ще се вади на вън само при подаване на родителя”, обясни още Милена Михайлова. Ще се разчита евентуално на помощта на служителите от Горското  само за доставките по селата, защото в училището има и деца  от малките населени места на общината.

Директорката на друго от големите хасковски училища „ Св. Кл.Охридски”- Гинка Райчева пък ще търси подкрепа от родителските колективи по класове. „Това са по трима родители от паралелка, които още в началото на годината се избират от останалите като помощници на класния ръководител. Ще разчитаме на тях. Те познават децата от класа и ще вземат продуктите за всички от училище. Ако има храни, които останат, ще бъдат раздадени пак в същия клас на най-нуждаещите се деца. Имаме четири изхода в училище, можем да позиционираме и толкова пункта, за да стане по-бързо раздаването на храните”, посочи директорката.

В ОУ „Христо Смирненски” все още умуват как да направят организацията по раздаването. По схемата там добавките получават около 500 деца. Всички са информирани при проведените онлайн родителски срещи през миналата седмица. Има много откази от родителите, но има и такива, които искат продуктите. Директорът Венко Точевски обаче е притеснен за съхранението на продуктите след доставката им. „В училище нямаме толкова много хладилници. Ще държим стоките на най-хладното място във фоайето, но те трябва максимално бързо да бъдат раздадени. Затова вероятно и ние ще пристъпим към раздаване на място в двора на училището. Защото, ако следваме указанията и разчитаме на разноса на горските служители, които не са чак толкова много, доставките много ще се забавят и рискуваме качеството”, обясни Точевски.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Къ
  Къде е далаверата
  18 -1
  17:16, 24 апр 2020
  Кашкавала се осчетоводява на 20 лева килото и плодовете на 10 лева / килото :))
  • 11
   11111
   23 -1
   18:11, 24 апр 2020
   както се казва...СХЕМИТЕ ни са ясни...кои са щастливците.
 • 2
  Ро
  Родител
  14 -9
  19:36, 24 апр 2020
  Алооо тая директорка на В. Левски така ли не е разбрала, че мин на зем каза как и кои да разнасят продуктите. Какви пунктове говори това да не и Любимец или паркинг. Стъпвай на земята госпожо.
  А др директори мислели как. Мислете една кокошка от мислене. ...
  Брейй палячовци
 • 3
  Dd
  dd
  16 -7
  22:23, 24 апр 2020
  Корона вирус няма!Стига лъжи!
  • Дк
   ДК
   4 -2
   19:22, 25 апр 2020
   Аз от кога казвам,че няма COVID19,но нее ся ще умираме по домовете заради нашите управници дето не са на ТИ с географията и като цяло самите те са неадекватни.Вече се чудят какво да измислят,за да ни съсипят живота,а не да ни предпазят и да ни оправят ежедневието най-после.Олигофренията е пълна.
 • 4
  По
  попадя
  6 -1
  19:50, 25 апр 2020
  нали програмата е плод и мляко а се раздава сирене кашкавал и мляко къде го има това само в България я кажете кой взе пачките
 • 5
  Кр
  Крум
  8 -2
  21:27, 25 апр 2020
  нали училищата са затворени! На мишките и хлебарките ли раздават плодове?!

Хороскоп за 04.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
04 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
04 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
04 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
04 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
04 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
04 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
04 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
04 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
04 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
04 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
04 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
04 авг 2020
Последни новини