От х:

Днес в x:

Днес започна свещеният за мюсюлманите месец на оруч (говеене)– Рамазан

Днес  24 април, петък започна свещеният за мюсюлманите месец на оруч (говеене) - Рамазан.Но ден преди това  на 23 април (четвъртък) се кланя теравих намаз - специална молитва която се изпълнява всяка вечер след ятсъ, същата полунощ се става за сахур - време в което се закусва и се прави нийет - възнамерение за оруч - говеене.Според Корана в продължение на месец, в светлата част на деня – от изгрев до залез слънце, мюсюлманите не приемат никаква храна и вода, като по този начин пречистват духа и тялото си.

Започването и завършването на говеенето всеки ден се възвестяват с молитвен възглас от минарето на джамията. Продължава да се използва и традиционния начин за съобщаване – махалите се обхождат от даулджия (тъпанджия), който с биене на тъпан възвестява началото и края на поста. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащи хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието.  

В исляма оручът (говеенето) е един от петте стълба на вярата. По време на оруча (говеенето) вярващите трябва да изпълнят 33 рекята намаз (молитви), а всяка вечер се организират благотворителни вечери „ифтар“ за бедните. Според Корана, оручът (говеенето) позволява на мюсюлманина да спечели по-голямо благоволение от страна на Аллах. Задължение на по-заможните вярващи през този месец е да раздадат „садака“ – милостиня за по-бедните, сираците, вдовиците.

На 27-мия ден от месец Рамазан (19 май, вторник) е Кадир геджеси. Тя се почита, защото според мюсюлманската традиция в този ден е започнало изпращането – ниспославането на стиховете на Корана от Аллах на Мохамед.В края на оруча (говеенето) се чества един от най-големите религиозни празници – Рамазан Байрам, наричан още Шекер Байрам.Тази година Рамазан Байрам е на 24-ти май (неделя).

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини