От х:

Днес в x:

Президентът Плевнелиев беше домакин на вечерята ифтар

Изображение 1 от 2
    Президентът Росен Плевнелиев беше домакин на вечерята ифтар в свещения за мюсюлманите месец Рамазан, съобщи късно снощи пресслужбата на «Дондуков» 2.
    За трета поредна година държавният глава е домакин на тържествената вечеря. Това е израз на уважение към религиозния празник и към традициите на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание, коментират от президентството.

    «Единството на нацията се гради върху единството на всички общности у нас около общата ни кауза за мир и просперитет на Отечеството», е подчертал Плевнелиев в словото си.

    На празничната вечеря в Националния исторически музей са присъствали патриарх Неофит, вицепремиерът Румяна Бъчварова, представители на всички традиционни вероизповедания в България, лидери на парламентарните партии, дипломати, учени, хора на изкуството.

    „Религиите в България не са изолирани една от друга, не обитават паралелни светове, а активно си сътрудничат и помагат, както си помагат и обикновените хора навсякъде в страната – е отбелязал президентът. - Българската религиозна толерантност е всекидневен плебисцит за това, че искаме да живеем заедно“.

    „Неведнъж е казвано, че кризите и изпитанията ни обединяват. Много по-важно обаче е да сме единни преди всичко в своето ежедневие, в малките неща, в дребните жестове на разбирателство и добронамереност към съседа, към съгражданина и към различния», е добавил държавният глава.

    Държавният глава e припомни, че Балканите са преживели ужасни конфликти, причинени от междуетническо и верско противопоставяне: „Ето защо никога не трябва да преставаме да разказваме как въпреки нелекото наследство, оставено ни от комунистическия режим, през годините на демокрация българският народ успя да преоткрие изконните си традиции на толерантност и споделеност“.

    „Единството не е нещо ново за хората в България и е необходимо да продължим по пътя на взаимното уважение и толерантност“, е заявил главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Той е уверил, че Главното мюфтийство няма да допусне опити да бъдат противопоставяни вярващите в България.

    Мустафа Хаджи е благодарил на президента Росен Плевнелиев, че постави начало на традицията държавният глава да бъде домакин на вечерята ифтар.
    Източник: dir.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини