От х:

Днес в x:

От днес официално работи първата референтна лаборатория в Пловдив

Здравният министър Кирил Ананиев одобри със своя заповед референтни лаборатории в Пловдив, в които ще се правят изследвания за COVID-19, съобщи областната управителка Дани Каназирева. В лабораторията  ще се обработват PCR тестове.

От днес като референтна лабораторията започва тестването в УМБАЛ “Пълмед“. В началото на другата седмица ще заработи и лабораторията в УМБАЛ “Свети Георги“, която също е включена в заповедта.

Преди Великден и след като подпише необходимите документи се очаква здравното министерство да реферира и лабараторията на УМБАЛ “Каспела“, която вече има апаратура и тестове.

В личния си профил във фейсбук Каназирева съобщи още: За разкриването на лабораториите досега бяхме в непрекъсната комуникация с министър Кирил Ананиев. И вчера в 18.30 ч. ме уведоми, че заповедта е подписана.

В лабораториите ще се обработват над 100 проби на ден, като има възможност броят им да се увеличи. Средствата ще се поемат от Здравната каса, като ще заплаща по 60 лева на тестван пациент при определени критерии за това от Здравното министерство.

Получихме пълно съдействие от министър Ананиев и подкрепа от народния представител Менда Стоянова. Сигурна съм, че с работата на лабораториите, ще може много по-бързо да стават ясни резултатите от взетите проби. Особено важно това е и за медицинския персонал.

Parvomai.NET

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини