От х:

Днес в x:

Постоянната лунна база не е мит. Случва се в рамките на това десетилетие

Човечеството е още една стъпка по-близко до своята следваща лунна експедиция, след като NASA даде договор за мисия до повърхността на Луната, чиято задача е да пренесе там важна екипировка преди планирания за 2024 г. човешки полет. Американската компания Masten Space Systems спечели поръчка на стойност 75 милиона долара, за да транспортира 8 товара до южния полюс на Луната през 2022 г. като част от програмата Artemis на NASA.

Тези товари ще съдържат научно оборудване за изследване на възможностите за прецизно кацане, както и за измерване на радиацията на Луната. Всичко това е необходимо, за да може NASA да постигне своята амбиция за установяването на постоянна лунна база към 2028 г. Освен това NASA се надява, че това, което научи по този начин за Луната ще помогне и в следващата стъпка  - изпращането на космонавти към Марс.

„Луната има огромна научна стойност и това оборудване ще ни помогне да научим повече за нея. С този полет ще докажем, че лунната повърхност може да бъде достъпна и от полза на науката и космическите изследвания“, казва NASA.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини