От х:

Днес в x:

До 2030 г. в Световния океан ще започнат необратими катастрофални процеси

    До 2030 г. в топлите води на Световния океан ще започнат необратими катастрофални процеси, ако емисиите на парникови газове не бъдат ограничени, показа голямо проучване, публикувано в Nature.

    В своето проучване учени от Обединеното кралство, САЩ и Южна Африка разделят земното кълбо на сегменти от 100 квадратни километра и моделират влиянието на глобалното затопляне върху природата. За целта те съпоставят климатичните данни за последните 150 години с местообитанията на повече от 30 хиляди вида птици, бозайници, влечуги и риби.

    Изследователите заключават, че 73% от популациите от животни ще бъдат засегнати при най-лошия сценарий за глобално затопляне, известен като RCP8.5. Те ще изчезнат, тъй като няма да могат да се адаптират към повишаващите се температури.

    Човечеството ще стане свидетел на тези процеси в тропическите морета тези процеси до 2030 г.. Скорошното обезцветяване на Големия бариерен риф показва, че те може би вече са започнали. До 2050 г. промените ще излезат извън тропическите ширини.

    ООН призовава за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г. със 7,6%. Така глобалното затопляне може да бъде спряно на около 1,5 градуса.

    По-ранни проучвания показват, че спирането на транспорта и производството поради пандемията на коронавируса COVID-19 може да доведе до най-голямото намаляване на въглеродните емисии след Втората световна война - с до 5%. Ефектът обаче ще бъде краткотраен.

    DOI: https://doi.org/10.1038/s41586-020-2189-9

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Последни новини