От х:

Днес в x:

Ще има ли повече български стоки в големите вериги?

Темата коментират Теодор Дечев от АИКБ, Димитър Зоров, Бойко Синапов и Атанаска Бялкова

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепя идеята за повече български стоки в големите вериги магазини. Това заяви в предаването "Здравей, България" Теодор Дечев от асоциацията.

„Това не е идея, която се е появила вчера. Това са въпроси, които се обсъждат от години. Тези мерки трябва да се прилагат и в мирно време, защото някои казват, че икономиката е като във военно време. Това са неща, които не могат да продължат само до края на извънредното положение. Мерките трябва да бъдат дългосрочни, а някои - почти вечни", допълни Дечев.

По думите му някои от предлаганите мерки се прилагат и в други държави от години. Той допълни, че с предложението за повече български стоки в магазините може да се спекулира и да се твърди, че потиска пазарните механизми. „Тук не се иска забрана да се продават стоки от небългарски произход. Тук просто се иска определена гаранция за българските. Има цял отрасъл, който е пропуснат в постановлението – риба, аквакултури и т.н.", каза още Дечев.

Според председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, ако един оператор иска да работи в определена държава, той трябва да се съобразява с нейното законодателство. „Млечният бранш като никога е повече от единен и поздравяват министър Танева за нейната позиция“, каза Зоров и определи животновъдният бранш като болен пациент, който е сложен на обдишване и ще умре, ако не му бъде оказана помощ до дни.

Бойко Синапов от Обединени български животновъди обясни, че той и колегите им от бранша не са съгласни да излязат и на паркингите на магазините и там да предлагат стоките си. „Може би сега е моментът да защитим българския производител. По този начин ще защитим и българския потребител“, категоричен бе Синапов.

"От 10 години ние искаме да има обособени щандове за българско производство по веригите. Всеки производител да си излезе на пазара с неговото лого, а не в един кашон и кашон. За да знаят потребителите от кого точно да си купят", заяви Атанаска Бялкова, Сдружение на оранжерийните производители.

Тя е категорична, че големите търговски вериги трябва да започнат да пазаруват от всички български производители. 

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Я
    Я
    0 -3
    12:01, 9 апр 2020
    си представете кауфландя и лидъла затворят. Ще ми ядете уя. Затова купувайте българска стока от български производител. За да има българско. За да има работни места.. Не цепете стотинката. Тя после излиза мнооого солено
Последни новини