От х:

Днес в x:

Перничани възразяват срещу закриването на местната РИОСВ

Перничани възразяват срещу закриването на местната РИОСВ, алармира Ивайло Велинов - председател на сдружение "Дишай, Перник". В доклад до министъра на околната среда и водите Емил Димитров неговият заместник Красимир Живков предлага РИОСВ - Перник да се влее в РИОСВ - София. По този начин подвластни на столичната екоинспекция ще станат и териториите на областите Перник и Кюстендил. Стъпката е мотивирана с оптимизация на структурата на регионалните инспекции по околна среда и води,чийто брой ще се намали от 16 на 15.

РИОСВ - София обхваща територията на област София и София град, където е значително завишен броят на инвестиционните предложения, процедирани по реда на Закона за опазване на околната среда /ЗООС/, както и броят на подаваните сигнали за нарушения на екологичното законодателство, твърди заместник-министърът. Според него всичко това изисква провеждане на множество проверки и предприемане на навременни действия от териториалния орган. Общата численост на персонала в

РИОСВ-София към момента е 46 служители, която е недостатъчна, за да се гарантира ефективност и ефикасност в работата на регионалния орган на власт, е записано в доклада.

Териториалният обхват на РИОСВ-Перник включва общините от областите с административен център Перник и Кюстендил. Част от предприятията на територията на двете области имат специфичен предмет на дейност - ТЕЦ "Република", ТЕЦ "Бобов дол",площадки за съхранение и третиране на отпадъци,фармацевтична промишленост, металообработване. Това налага непрекъснат контрол от органите на екологичното законодателство. Специфичният икономически профил на областите Перник и Кюстендил предполага в РИОСВ да се съсредоточат експерти с подобна професионална експертиза,определена според икономическия профил на двете области, смята Живков. Според него експертният потенциал на пернишката екоинспекция е недостатъчен за контрол върху икономическите оператори.

Целта на извършваната промяна е повишаване на ефикасността и ефективността при осъществявания контрол от експертите на РИОСВ, уверява заместник-министърът. Според него чрез вливането на РИОСВ-Перник в РИОСВ-София ще се повиши експертността в администрацията, като натовареността на служителите ще се разпредели балансирано според професионалната им
компетентност.

"Перничани обаче са убедени, че РИОСВ трябва да остане в миньорския град, за да реагира бързо, както досега. Експертите на екоинспекцията са през ден в ТЕЦ "Република", влизат в "Стомана Индъстри",пишат предписания за миризми и пушеци, изкараха цяла зима в пернишката топлоцентрала,обхождат поречието на Струма при всяко замърсяване",припомня Велинов. По думите му перничани не са забравили как при нощна проверка бе установен основен замърсител на въздуха в града.

Ако екоинспекторите се преместят в София, те няма да могат да реагират така светкавично на честите сигнали за замърсяване на въздуха и водата в района, убедени са от сдружение "Дишай, Перник". Гражданите са притеснени, че отдалечавайки контролния орган от града, проблемите на Перник ще останат на заден план в столичната екоинспекция.

"В нашето РИОСВ работят перничани и екологичните ни проблеми са общи. Градът ни е на челни позиции по замърсяване на въздуха и водите и не можем да останем без никакъв местен контрол", категорични са от сдружението. Още повече,че според тях,канонадата от инвестиционни предложения за горене на най-различни неща в Перник не секва.

Инициативният комитет "Спаси Перник" също се обяви срещу закриването на РИОСВ. Перник е град с доказано много проблеми в опазването на околната среда и водите,затова екоинспекцията трябва да бъде запазена, посочват от организацията. Становището им се споделя от кмета на общината Станислав Владимиров. Той заяви, че РИОСВ трябва да остане в Перник, защото градът има нужда от нея. В Перник има развита металургия, топлоелектрическа централа и други производства, които не бива да се контролират дистанционно, смята Владимиров. По думите му Перник е гореща екологична точка, с множество проблеми по опазване на околната среда и водите и затова екоинспекцията трябва да бъде ситуирана в града, както досега, предаде БТA.

От МОСВ обещават да се обособят изнесени работни места,извън седалището на РИОСВ, като ще се насочат експерти, които да осъществяват конкретни контролни правомощия. Ведомството посочва също, че е необходимо в спешен порядък да се осигури преструктурирането на РИОСВ-София, с оглед осигуряване на допълнителен експертен състав, който да осъществява по-ефективен и ефикасен контрол. Набелязаните промени ще доведат до по-бързо намаляване на случаите на създаване на опасност за околната среда, уверяват от МОСВ.

РИОСВ - Перник започва дейността си през ноември 1976 г. като Районна инспекция за опазване на природната среда. През 1997г. екоинспекцията в Перник става отдел към РИОСВ - София, но работи на територията на Перник. От 2003 г. до 2007г. отделът в Перник е закрит,а служителите му са пренасочени на работа в столицата. Контролният орган възстановява дейността си в миньорския град от август 2007г. Сега РИОСВ - Перник контролира територия с обща площ 5476,30 кв.км и население 312 366 жители.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
06 юни 2020
Последни новини