От х:

Днес в x:

17 °C

Районният мюфтия Бейхан Мехмед: Призовавам мюсюлманите да подпомогнат болниците, както отварят сърцата си за храмовете!

-Уважаеми г-н Мехмед, районно мюфтийство препоръча  сериозни мерки за запазване на здравето на богомолците в областта в условия на извънредно положение. Как се възприемат те?

-Един от основите принципи на ислямската религия е да защитава човешкия живот,за  което Мюсюлманско Изповедание Главно Мюфтийство даде фетва (правно религиозни въпроси) касаещо извънредното положение в България,на база на което ние се обърнахме към имамите и  мюсюлманската общност в областта  за временното преустановяване на масовите мероприятия и колективната молитва ( намаза с джемаат). Помолихме и възрастните мюсюлмани да изпълняват молитвите си по техните домове.  Разбира се мюсюлманите имат огромното желание отново да кланят колективен намаз (с джемаат),  но те виждат и разбират случващото се в България и целия свят. Затова проявяват търпение, воля и  разбиране. Човекът е социален, но в тези трудни дни трябва да се пазим и да пазим обществото ни.

               Ние   имаме отговорст към нас самите, към хората в обществото и нашия създател. Мюсюлманите винаги са били отговорни, виждаме го и сега. Молим се в най- скоро време да преборим този вирус, за да може отново да се върнем към социлния живот.

-В моменти на криза мюсюлманите в областта винаги са били щедри към бедните и слабите. Предвидена ли е дарителска кампания в условията на извънредно положение?

-Районно Мюфтийство Кърджали активно се включва към социалните проекти на Главно Мюфтийсто :

Сираците в България – с който проект всеки месец подпомагаме близо  350 сирака с по 60 лева.  В област Кърджали техния брой е 21.

Проект Ислямското образование- който се реализира в месец Рамазан.

 Хуманитарни пакети  - предходните  години сме раздавали по 300 пакети  

Благотворителни вечери – ифтар – предходната година освен в централната джамия в Кърджали, в селата сме организирали ифтар за 2000 души

Курбан – по време на курбан байрам започвайки от социалните ни центрове сме раздали 3500 пакета курбанско месо.

Новите ни проекти бяха откриване на кладенци в Непал и раздаването на хуманитарни пакети в дом за сираци Африка

Открихме 22 кладенеца  и раздадохме близо 50 хуманитарни пакета.

Близо  седмица след края на извънредното положение, на 24.04. ще отбележим първия ден от свещения месец рамазан, в който месец тази година планираме чрез дарители  да раздадем близо 500  хранителни пакета.

Хайъра,  благото дело в тези трудни врема са подпомагането на болниците ни.  За да могат да лекуват болните. В тази връзка  Апелирам богатите мюсюлмани да правят повече хайър, Аллах ще им отреди по голям берекет, и ще ги опази.

-Според Пророка Мохамед най-богоугодно е да издигнеш храм или да подпомогнеш ремонта му. През последните години забелязва ли се подем в това отношение в областта?

           

-Мюсюлманите търсят Задоволството и обичта на Аллах.  Една от поводите е устроиването и ремонтирането на джамиите. А пътищата водещи към Задоволството на Аллах са много...уважението на родителите, обичта към семейството и децата, уважението към по големите, помагането на нуждаещите се и сираците, споделяне на мъдри знания, справедливостта и мн. други  морални качества.

Преданието (Хадис)  на Пратеника Мухаммед мир нему Да построиш джамия в името на Аллах с искрени чувства е повод Аллах в съдния ден да построи дворец за теб. Именно затова един от важните добри дела – хайър е  ремонт на джамия. И там където няма джамия, а има необходимост от такава, строителството на джамия, дори да е малка е наложително. Всяка една джамия е клон на свещенната Кабе.

  По времето на пратеника Мухаммед ( мир нему), джамия  се строяла  в центъра на населеното място, и е била :

спортен център, където младежите играят и спортуват,

съвет, където се разглеждат важни актуални въпроси

подпомагат се болни и бедни хора

университет, в които се образоват всички мюсюлмани

и не на последно място заставайки пред Аллах се молят пет пъти на ден, повод за тяхното земно и отвъдно щастие.

Първата стъпка е сторителстовото или ремонта на джамията. Втората по важна е устройването на джамията с функциите споменати по горе.

Религиозното образование с летните и годишни Коран курсове, съветите целящи социалните дейности, молитвите които изграждат мотивацита ни.

В област Кърджали имаме 250 джамии и 170 месджида.  Село без джамия беше единствено с. Кьосево, където от 60 години насам нямахме джамия. Елхамдулиллях ( Слава на Аллах) от няколко години насам имаме джамия и в това село.

Официалните програми който се реализират за откриване на джамии по принцим са за ремонтираните.

-Много наши изселници, предимно от Бурса даряват средства. Кой осъществява контролът?

-Хората с двойно гражданство живеещи в предимно в  Бурса, Измир и Истанбул правят хайър в родното си село. За което сме благодарни.  Контролът за направени дарения  се реализира от джамийските ни настоятелства. Нуждите на всяка една джамия са различни.

Като молитвени килими, изграждане на минаре, ремонтни дейности, закупуване на озвучителна техника и др.

-Бихте ли посочили по-големи дарения за храмове в областта?

-През  изминалата година чрез Главно Мюфтийство получихме средва от Дирекция по вероизповеданията към министерския съвет, за което благодарим от сърце. Ние контролирахме изпълненията на проектите : 

 Диамандово – 15.000,Каранфил -10.000,Водач -8.000,Бърза Река -7.000

С частни дарители подпомогнахме  ремонтите дейности на близо 10 селски джамии, като  историческата джамия в с. Любино, Каранфил, Бенковски, Чернооки, Подрумче, Токачка и др.

-Предстои втори етап от ремонта на старата джамия в Кърджали. Има инициативен комитет. Набраха ли се средства?

   -    Втори етап от ремонтните дейности в централната джамия ще се осъществят с подкрепата и финансирането на строителните ни фирми, за което имаме уверение. Проектът  се ръководи  от страна на кмета Инж. Хасан Азис. След извънредното положение предвиздаме стартирането на втория етап.

Припомням първи етап се реализира с дарения от Турция, които бяха преведени целеви в касата на Изповеданието. Благодарим на дарителите и на Главнмо Мюфтийство.

-Кога ще бъде завършен новият мюсюлмански храм в Кърджали? Кой е основният спомоществовател?

-И в новата джамия на града, който се води комплекс- Ислямски културен център, има два етапа.

       Първи етап се реализира от страна на  голяма община Бурса, втори етап се подпомага от ТИКА.

Средствата и в  двата етапа са били преведени в Главно Мюфтийство, от където е направен контролът.

Елхамдулиллах ( Слава на Аллах ) грубия строеж на голямата джамия и минаретата и са  готови.  Ако се работи усилено до година може да бъде готова и да отвори врати за вярващите.

Моля  Аллах, да засили имунната ни система,  да ни избави и опази от болестите на нашия ден . Да ни дари с щастие на този и отвъдния свят.

Въпросите зададе:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
29 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
29 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
29 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
29 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
29 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
29 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
29 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
29 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
29 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
29 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
29 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
29 май 2020

Случаен виц

Последни новини