От х:

Днес в x:

4 начина децата ви да останат спокойни и щастливи по време на изолацията

В настоящата ситуация на пандемия от COVID-19 и извънредно положение, учениците преминаха към дистанционна форма на обучение, а яслите и детските градини останах затворени. Родителите, останали с децата си по цял ден вкъщи, често изпитват трудности. Ето няколко съвета, така че и големи и малки да понесат по-леко периода на социална изолация.

1. Създайте режим още в началото

Децата и тийнейджърите се развиват добре, когато имат режим. Някои деца може също да изпитват притеснения около това, което се случва и нов дневен режим ще помогне да се развие усещане за ред и нормалност. 

Планирайте режима с време за различни дейности - учебен процес, упражнения, домашни задачи, моменти за творчество или свободна игра и време за употреба на електронни устройства. 

Учените съветват децата да участват в организацията на този режим, за да се подкрепи тяхното участие и роля в домакинството. По-големите тийнейджъри, които са свикнали сами да нареждат задълженията си може да имат нужда от по-малка помощ в новата рутина. 

Създавайки режим, ще позволите на децата да знаят какво да очакват. Например можете да им покажете в кои моменти ще бъдете напълно на тяхно разположение и в кои ще сте заети или ще работите. 

Докато децата вършат учебните си задачи ще сте в помощ за обучението и режимът ще позволи на децата да знаят в кой момент сте в тази роля.

2. Помогнете им да правят упражнения

Всички спортни дейности са прекратени в момента. Но физическата активност е ключова за физическото и психическото здраве. 

Мислете креативно за дейностите, които децата и тийнейджърите могат да извършват докато са вкъщи. Възможностите за упражнения могат да включват тренировъчен лагер в двора, ако имате такъв, преминаване на препятствия из апартамента, видео игри с физическа активност (танци, фитнес, тенис) или танци и класове по йога за деца от видео платформи като YouTube.

Най-малките вероятно ще се радват и родителите да участват в тази активност и някои проучвания показват, че подкрепата от родителите в упражненията служи като модел за поведение и помага физическата активност в младежките години да е по-голяма.

3. Помогнете им да запазят социалните си контакти

Мерките за спазване на социална дистанция намаляват възможностите на децата да общуват с приятели. 

Дълбоката емоционална връзка с приятелите е изключително важна за тийнейджърите и много от тях ще използват социалните медии, за да обсъждат чувствата си. Но скорошно проучване показва, че младежите, които търсят емоционална подкрепа онлайн, може да изпитват повече тревоги. Това се дължи на факта, че качеството на подкрепата, която получават е ниско, или да изпитат несигурност заради някои от посланията, които откриват. 

Можете да насърчите подрастващите да продължат да използват социалните медии за връзка с приятели и връстници, но и да си взимат почивка от онлайн общуването и да споделят най-големите си притеснения с родителите. Ако те чуят притеснителна информация за COVID-19 от приятелите си е важно да им напомним да проверяват всичко в доказани източници като официалните съобщения на институциите. 

Докато приятелствата на по-малките деца може да не са толкова емоционално наситени като тези на тийнейджърите, на тях все пак ще им липсва компанията на приятелите през продължителен период на изолация. Проучване, проведено за деца, изолирани за болнично лечение, показва, че електронните устройства могат да са ефективен начин да се осигури чувство на връзка с връстниците. 

Срещи за игра в различни платформи като FaceTime, Zoom и Skype с наблюдение от възрастен може също да помогнат на тази връзка. Децата могат да пишат писма или да рисуват картички, които след това да бъдат заснети или сканирани и изпратени дигитално на семейство и приятели.

4. Помислете отвъд телевизията

Важно е да насочите интереса на детето или тийнейджъра към различни нови дейности, особено при наличието на много телевизионни програми, компютърни програми и видео игри като алтернатива.

Поговорете с детето си за ново умение, което би искало да придобие или място, което да посети и проучете виртуалните възможности за това. Има безкрайни възможности за придобиване на нови знания и умения в различни виртуални платформи.

Можете да споделите с децата си и игри или умения, които вие харесвате, като например готвене, шах или научни експерименти. Виртуалните екскурзии събуждат нови интереси и знания и много музеи и зоологически градини по света предлагат такива. 

Децата и младежите като цяло доста се мотивират от предизвикателства, които трябва да постигнат. Мислете креативно за нещата, които можете да постигате заедно. Може да построите крепост с конструктор, да изберете пет настолни игри за семеен турнир или да оправите някой пренебрегван ъгъл на двора. 

Способността на децата да задържат интереса и вниманието си нараства с времето, така че е важно да планирате тези дейности съобразено със способността за съсредоточаване на детето ви. Редувайки редовно дейностите и опитвайки да приключвате по една или две на ден, с времето става по-лесно да ограничите времето, прекарано в пасивно гледане на екрана. 

Децата и тийнейджърите, останали вкъщи, може лесно да се отегчат, да се появят повече конфликти със семейството или да изразят своя стрес и фрустрация по директни начини. Когато станете свидетел на липса на контрол на емоциите, като тръшкане при по-малките, е важно да отнесете това към контекста.

Ще е полезно да отчетете как се чувства детето ви и да му помогнете да развие устойчиви емоционални отговори чрез намиране на разрешение на проблемите заедно.

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини