От х:

Днес в x:

БАН: Ако карантината не бъде пробита, до 3 седмици -добри новини за коронавируса, до 3 м.-овладяване на заразата

При спазване на карантинните мерки България може сравнително скоро да се справи с коронавируса. Това прогнозираха учените от БАН по време на провелия се в днес в Министерския съвет брифинг за мерките за ограничаване на разпространението на Ковид-19 с участието на вицепремиера Томислав Дончев, Националния кризисен щаб и координационното звено към него.

„Днес има прикрепен екип от БАН, с учени, математици, статистици, които ще ни помагат. Не само да ви снабдяваме с най-актуални данни в реално време, но да правим прогнози, които да ни помогнат да сме готови за това, което следва“, каза вицепремиерът Томислав Дончев. 

Председателят на БАН академик Юлиан Ревалски припомни ,че Академията вече практически се е включила в работата по подпомагането на правителството и Кризисния щаб с биолози и химици. „От  днес се присъединяваме и в областта на математическото моделиране и биологията. Вече се работи с модели, които БАН развива през последните години. Целта е да се използват математически модели в областта на епидемиологията, за да се дават прогнози как ще се развива динамиката и процеса, свързан с разпространението на короновируса.”, обясни той.

„Предприетите мерки от правителството  работят и това се вижда от нашите изчисления  и прогнози, които правим. Ако карантина се задържи и  не бъде пробита, след около  три седмици ще можем да имаме хубави новини относно броя на заболелите, а след около два месеци и половина до три месеца, ще можем да се поздравим, че сме се справили с тази криза.”, посочи проф. Николай Витанов от БАН от  Института по механика. „Ето защо карантината трябва да се спазва и ако е необходимо правителството би могло да вземе допълнителни мерки, за да осигури спазването й и поддържането на това бавно нарастване на броя на заразените, което имаме,  за да излезем от тази криза с минимален брой заболели и с минимални щети за българската икономика.”, отбеляза проф. Николай Витанов. Той е със специалност „Популационна динамика” и се занимава с модели на развитие на инфекции и предсказване  на поведението на заболели и излекувани.

По-късно учените от БАН имаха среща и с премиера Бойко Борисов.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ха
    хас
    6 -5
    12:49, 19 мар 2020
    Ами тогава блокирайте осве хр за три седмици бе
  • 2
    Ня
    Някой
    31 -11
    12:49, 19 мар 2020
    Стига сте всявали паника сред населението, и трите случая с починали от Корона вирус в България са манипулация. Хората са си починали от други заболявания. Защо не казвате, че от 92 заразени с вируса полвината са вече излекувани?! Защо се всява тази паника?! Един здрав човек не е умрял от Корона вирус! Пишете колко човека на ден умират от Инсулт, Инфаркт и Рак и колко се самоубиват от безпаричие. Хора прогледнете, не се поддавайте на паниката, която създават медиите.
    • Ни
      Никой
      13 -8
      13:49, 19 мар 2020
      А вие откъде знаете ,че половината заразени са се излекували.Дай боже всички да са живи и здрави,но всички знаем ,че половината население на страната ,ако не и повече са над 40 години и със хронични заболявания!И нека да спазваме карантината,на никой нищо няма да му стане, ако си поседи малко у дома и спазва по- голяма лична хигиена!А за паниката-по добре така отколкото безразсъдна безотговорност,защото от един безразсъден зависят много човешки животи!
    • До
      До Никой
      7 -6
      14:57, 19 мар 2020
      Много точно казано! Карантината не е за подценяване и пренебрегване. Трябва да се спазва много стриктно!! И в крайна сметка не е толкова натоварваща но от нея зависи цялата ситуация..
  • 3
    Ох
    оххх
    11 0
    13:04, 19 мар 2020
    Всички с маски, Бойко със силната си аура без,но тя стига чак до Томислав Дончев и ги пази и двамата.
    • Пе
      Пезвент
      3 0
      15:29, 19 мар 2020
      Ти главите не ги мисли! Гледай тебе да не те хвани и тогава мърдане няма. Защо по центъра щъкат мургави мангусти за тях няма ограничение.
  • 4
    В
    В
    1 -1
    01:14, 21 мар 2020
    Добре де карантина съгласна съм чудесно - да спрем вирусите... НО някой от нас работят... и вярвам че не съм сама в това - на квартира (без постоянен или настоящ), работеща извън града.... Ще ни дадат служебни бележки т.е. ще отивам на работа.... но на връщане през кпп няма да мога да мина така ли??? Търся си компетентен отговор на мен ли ми убягва нещо от новопредприетите мерки??
    • В
      В
      1 0
      01:18, 21 мар 2020
      Или трябва да замъкна чичко хазаин с всички необходими документи да ни регистрира че живеем в неговото жилище?
Последни новини