От х:

Днес в x:

5 °C

И Нютон работил от вкъщи, но използвал времето си разумно

Исак Нютон бил в 20-те си години, когато Черната чума връхлетяла Лондон. По онова време той още не бил „сър“ и не носел строга, официална перука. Бил просто един студент от Тринити Колидж, Кеймбридж.

Бактерията, причиняваща чумата, била открита едва 200 години по-късно, но дори и без да подозират причината за заболяването хората по онова време вземали същите мерки като днес, за да спрат разпространението му – социално дистанциране, затваряне на училища и магазини.

Кеймбриджкият университет изпратил студентите си у дома. В случая с Нютон това означавало Вулстхорп – семейното имение на около 60 мили северозападно от Кеймбридж.

Без напътствията на професорите си Нютон очевидно процъфтял.  Годината прекарана в изолация била по-късно определена от него самия като annus mirabilis или година на чудесата.

Той продължил работата си от Кеймбриджкия университет.  

Сдобил се с нови призми и експериментирал с тях в спалнята си, като стигнал до там, че пробил дупка в капандурите, така че през тях да преминава малък лъч светлина.

От тези експерименти се родили теориите му в областта на оптиката.

Пред прозореца му имало ябълково дърво. ОНОВА ябълково дърво.

Историята за това как Нютон седял под дървото и бил ударен по главата от паднала ябълка и така създал теорията за гравитацията и движението е до голяма степен апокрифна.

Но според асистента му Джон Кондуит има и някакво зрънце истина.

Ето какво казва той:

"В Лондон, четвърт от населението щеше да загина от чума от 1665 до 1666. Това бе една от последните епидемии от чума в Европа през последните 400 години.  Нютон се завърна в Кеймбридж през 1667 с готови теории. В рамките на 6 месеца той стана аспирант, а две години по-късно професор"

Ако през следващите няколко седмици ви се наложи да учите или работите от вкъщи, си припомнете примера на Нютон.

Времето, с което разполагал, за да експериментира променило живота му – и едва ли някой си спомня дали се е разхожда по пижама до обяд.

Източник: washigtonpost.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини