От х:

Днес в x:

9 °C

Децата са в безопасна домашна среда, но да внимаваме да не попаднат в опасна дигитална

Изображение 1 от 2

  Стотици хиляди деца в Хасково и цялата страна от днес учат дигитално или чрез методика за преподаване, която всеки един учител индивидуално е наложил на класа си. До тази ситуация се стигна след въведените у нас строги мерки за ограничаване разпространението на заразата от коронавирус, сред които и затварянето на училищата и детските градини. Така, че образователната система трябва бързо да се пренастрои и да ангажира децата да учат в домашна среда.

  В първия ден на новата учебна дигитална седмица организацията за преподаване е различна в Хасковските училища. От Министерството на образованието дадоха пълна свобода за ползване на различните дигитални платформи, могат да се подават задачите от преподавателите и чрез електронните дневници или пък през затворените групи в социалните мрежи.

  Повечето от училищата вече са изработили своите методики през почивните дни, преди старта на новата схема за обучение. Преподавателите споделиха, че първият учебен ден по новия начин днес е стартирал доста успешно, но все още е необходимо малко време, за да се изглади схемата, най-вече за дисциплината на учениците и обратната връзка с преподавателите, в която децата ще подават усвояването на материала.

  Най-трудно е за професионалните училища, тъй като при тях има застъпени доста часове, свързани не само с теоретичната подготовка, но и с практическата. Те няма как да се осъществят. Но в някаква степен  и учителите по професионалните предмети търсят възможност този процес да не се прекъсва съвсем, обясни директорката на Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II” Маргарита Топалова. Там, където се изисква материален ресурс-специфични машини, например, с които естествено не се разполага в домашна среда, учителите по практика пускат образователни филми на учениците си, свързани с професионалната им насоченост, в която са. „Това експериментално преподаване е изпитание за цялата ни образователна система, но смятам, че бързо ще изгладим схемата и всички ще успеем да се пренастроим към този начин на подаване и усвояване на учебната информация. Това ще е и солидна стъпка към дистанционното обучение ”, смята тя. Учениците, които са в класовете по системно програмиране от гимназията работят в Облак офис 365. На останалите се преподава през дигиталните класни стаи в Google. „Всеки колега  използва различни дигитални инструменти-такива, които са най-подходящи за неговите ученици”, посочи Маргарита Топалова.

  Първият учебен дигитален ден в гимназия е минал много успешно и при доста голям интерес от учениците. Следва се обичайната учебната седмична програма, за да няма объркване.  „Учениците ни проявиха в първите часове днес доста сериозно внимание. Задаваха въпроси и пдходиха отговорно към материала”, разказа директорката. Тя вярва, че децата ще проявят отговорност в ситуацията и няма да изостанат в знанията си.

  При учениците от основните училища подготовката също върви. Преподавателите използват различни начини да дават указания на учениците си. В ОУ „Христо Смирненски” например, за учениците от 3-ти Д клас заниманията започнаха от днес. Те ще получават всяка сутрин в 8.30 указания от учителката си през чата на една от пощите за предмета, страницата и задачите, които трябва да разгледат за деня.. Преподавателката им е с отворен чат през целия ден, за да могат учениците, разбира се, и с помощта на родителите си, да задават въпроси, ако има неясноти.

  Макар да не са в задължителен режим, и от детските градини се опитват да подават теми, които да ангажират вниманието на децата, които в следващите седмици остават по домовете си, най-вече за тези, които са в подготвителните групи-6-годишните. „Качваме различни занимателни материали и упражнения във Фейсбук страницата на детската градина, които родителите, ако желаят, могат да предоставят на децата си. Разчитаме много на координацията по разпространението на материалите на Родителското настоятелство и Обществения съвет към детската градина, защото те държат връзка с повечето семейства, чиито деца при нас”, обясни директорката на ДГ ”Зорница” Галя Милкова. 

  В Природо- математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково също са готови за официалния старт на учебните занятия онлай. Дигиталната подготовка при тях започва във вторник в 9 часа. Директорката Гергана Петрова е разписала стандартни учебни часове от по 45 минути с почивки между тях. Ще се използва пълната функционалност на Microsoft Teams, която е  вече в сила за всички членове на облака Офис 365 на гимназията. 

  Създадени са вече 28 виртуални класове. В неделя е направен и първият пробен видеоконферентен разговор с ученици от 5 клас, който е минал при 95 % посещаемост. „Урокът мина перфектно. Възхитена съм от начина, по който учениците се справиха с инструментариума”, сподели Гергана Петрова. 

  През днешния ден тя провежда разговори с учителите за доизглаждане на методиката. Заради мерките за сигурност обаче в кабинета й влизат в определен час  само по петима от преподавателите, а останалите са на видеовръзка. Така през целият ден ще се проведат общо 10 срещи.

  „ Ние избрахме дистанционно обучение, които е базираноо на стандартите. Сега децата са в безопасна домашна среда, но трябва много да се внимава да не стане така, че да попаднат в опасна дигитална среда, работейки на компютрите си. Затова, когато чувам за възможности да се преподава през различни чатове и социални мрежи, които са ниско защитени, ми настръхва косата”, отправи предупреждение директорката на Матеатичаската гимназия за това, че трябва да има непрекъснат контрол над децата за  случващото им се в дигиталното пространство  и от родители, и от преподаватели.

  Красимира Славова   

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Бил Гейтс пусна вируса и се махна след това от Майкософт .
   Кога Прокуратурата ще почне разследване на Майкософт ?
   • Jh
    JHB
    0 -4
    17:43, 16 мар 2020
    Бил от майкрософт да се чете московския дребосък.... Виж коментара
  • 2
   Ма
   Манчо
   14 -5
   15:49, 16 мар 2020
   Ще побъркате учителите.Сега и онлайн ще преподават.Ами вменете им и задължението на лекарите да лекуват или направо да правят всичко в държавата.наистина ще ги побъркате от задължения.преподават сексуално възпитание,закон за движение по ПЪТИЩАТА,противожарна безопасност правила за предпазване от коронавирус
  • 3
   Хм
   Хммм
   1 -9
   18:20, 16 мар 2020
   Някои от учителите веднага да преведат заплатите с... Виж коментара
  • 4
   Ро
   родителоучител
   3 0
   21:52, 16 мар 2020
   Последните години се наблюдава едно явление - никога родителите не са доволни от учителите! Каквото и да се направи, все е лошо, ако е обявена "ваканция", не по желание на учителите - ето пак в къщи, ако се направи опит за дистанционно обучение - пак лошо! Защо не си ги обучавате в къщи децата, мили родители? Явно не можем никога да покрием високите Ви изисквания... Ето ви и един цитат за размисъл " Много родители бъркат Социалната система с Образователната система"
  • 5
   Ех
   Ехаха
   0 0
   00:39, 17 мар 2020
   На цитата ще си размисляте самостоятелно защо е така родителоучител.

  Хороскоп за 30.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
  30 ное 2020
  Последни новини