От х:

Днес в x:

Децата са в безопасна домашна среда, но да внимаваме да не попаднат в опасна дигитална

Изображение 1 от 2

    Стотици хиляди деца в Хасково и цялата страна от днес учат дигитално или чрез методика за преподаване, която всеки един учител индивидуално е наложил на класа си. До тази ситуация се стигна след въведените у нас строги мерки за ограничаване разпространението на заразата от коронавирус, сред които и затварянето на училищата и детските градини. Така, че образователната система трябва бързо да се пренастрои и да ангажира децата да учат в домашна среда.

    В първия ден на новата учебна дигитална седмица организацията за преподаване е различна в Хасковските училища. От Министерството на образованието дадоха пълна свобода за ползване на различните дигитални платформи, могат да се подават задачите от преподавателите и чрез електронните дневници или пък през затворените групи в социалните мрежи.

    Повечето от училищата вече са изработили своите методики през почивните дни, преди старта на новата схема за обучение. Преподавателите споделиха, че първият учебен ден по новия начин днес е стартирал доста успешно, но все още е необходимо малко време, за да се изглади схемата, най-вече за дисциплината на учениците и обратната връзка с преподавателите, в която децата ще подават усвояването на материала.

    Най-трудно е за професионалните училища, тъй като при тях има застъпени доста часове, свързани не само с теоретичната подготовка, но и с практическата. Те няма как да се осъществят. Но в някаква степен  и учителите по професионалните предмети търсят възможност този процес да не се прекъсва съвсем, обясни директорката на Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II” Маргарита Топалова. Там, където се изисква материален ресурс-специфични машини, например, с които естествено не се разполага в домашна среда, учителите по практика пускат образователни филми на учениците си, свързани с професионалната им насоченост, в която са. „Това експериментално преподаване е изпитание за цялата ни образователна система, но смятам, че бързо ще изгладим схемата и всички ще успеем да се пренастроим към този начин на подаване и усвояване на учебната информация. Това ще е и солидна стъпка към дистанционното обучение ”, смята тя. Учениците, които са в класовете по системно програмиране от гимназията работят в Облак офис 365. На останалите се преподава през дигиталните класни стаи в Google. „Всеки колега  използва различни дигитални инструменти-такива, които са най-подходящи за неговите ученици”, посочи Маргарита Топалова.

    Първият учебен дигитален ден в гимназия е минал много успешно и при доста голям интерес от учениците. Следва се обичайната учебната седмична програма, за да няма объркване.  „Учениците ни проявиха в първите часове днес доста сериозно внимание. Задаваха въпроси и пдходиха отговорно към материала”, разказа директорката. Тя вярва, че децата ще проявят отговорност в ситуацията и няма да изостанат в знанията си.

    При учениците от основните училища подготовката също върви. Преподавателите използват различни начини да дават указания на учениците си. В ОУ „Христо Смирненски” например, за учениците от 3-ти Д клас заниманията започнаха от днес. Те ще получават всяка сутрин в 8.30 указания от учителката си през чата на една от пощите за предмета, страницата и задачите, които трябва да разгледат за деня.. Преподавателката им е с отворен чат през целия ден, за да могат учениците, разбира се, и с помощта на родителите си, да задават въпроси, ако има неясноти.

    Макар да не са в задължителен режим, и от детските градини се опитват да подават теми, които да ангажират вниманието на децата, които в следващите седмици остават по домовете си, най-вече за тези, които са в подготвителните групи-6-годишните. „Качваме различни занимателни материали и упражнения във Фейсбук страницата на детската градина, които родителите, ако желаят, могат да предоставят на децата си. Разчитаме много на координацията по разпространението на материалите на Родителското настоятелство и Обществения съвет към детската градина, защото те държат връзка с повечето семейства, чиито деца при нас”, обясни директорката на ДГ ”Зорница” Галя Милкова. 

    В Природо- математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково също са готови за официалния старт на учебните занятия онлай. Дигиталната подготовка при тях започва във вторник в 9 часа. Директорката Гергана Петрова е разписала стандартни учебни часове от по 45 минути с почивки между тях. Ще се използва пълната функционалност на Microsoft Teams, която е  вече в сила за всички членове на облака Офис 365 на гимназията. 

    Създадени са вече 28 виртуални класове. В неделя е направен и първият пробен видеоконферентен разговор с ученици от 5 клас, който е минал при 95 % посещаемост. „Урокът мина перфектно. Възхитена съм от начина, по който учениците се справиха с инструментариума”, сподели Гергана Петрова. 

    През днешния ден тя провежда разговори с учителите за доизглаждане на методиката. Заради мерките за сигурност обаче в кабинета й влизат в определен час  само по петима от преподавателите, а останалите са на видеовръзка. Така през целият ден ще се проведат общо 10 срещи.

    „ Ние избрахме дистанционно обучение, които е базираноо на стандартите. Сега децата са в безопасна домашна среда, но трябва много да се внимава да не стане така, че да попаднат в опасна дигитална среда, работейки на компютрите си. Затова, когато чувам за възможности да се преподава през различни чатове и социални мрежи, които са ниско защитени, ми настръхва косата”, отправи предупреждение директорката на Матеатичаската гимназия за това, че трябва да има непрекъснат контрол над децата за  случващото им се в дигиталното пространство  и от родители, и от преподаватели.

    Красимира Славова   

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Бил Гейтс пусна вируса и се махна след това от Майкософт .
      Кога Прокуратурата ще почне разследване на Майкософт ?
      • Jh
        JHB
        0 -4
        17:43, 16 мар 2020
        Бил от майкрософт да се чете московския дребосък.... Виж коментара
    • 2
      Ма
      Манчо
      14 -5
      15:49, 16 мар 2020
      Ще побъркате учителите.Сега и онлайн ще преподават.Ами вменете им и задължението на лекарите да лекуват или направо да правят всичко в държавата.наистина ще ги побъркате от задължения.преподават сексуално възпитание,закон за движение по ПЪТИЩАТА,противожарна безопасност правила за предпазване от коронавирус
    • 3
      Хм
      Хммм
      1 -9
      18:20, 16 мар 2020
      Някои от учителите веднага да преведат заплатите с... Виж коментара
    • 4
      Ро
      родителоучител
      3 0
      21:52, 16 мар 2020
      Последните години се наблюдава едно явление - никога родителите не са доволни от учителите! Каквото и да се направи, все е лошо, ако е обявена "ваканция", не по желание на учителите - ето пак в къщи, ако се направи опит за дистанционно обучение - пак лошо! Защо не си ги обучавате в къщи децата, мили родители? Явно не можем никога да покрием високите Ви изисквания... Ето ви и един цитат за размисъл " Много родители бъркат Социалната система с Образователната система"
    • 5
      Ех
      Ехаха
      0 0
      00:39, 17 мар 2020
      На цитата ще си размисляте самостоятелно защо е така родителоучител.
    Последни новини