От х:

Днес в x:

22 °C

Децата са в безопасна домашна среда, но да внимаваме да не попаднат в опасна дигитална

Изображение 1 от 2

  Стотици хиляди деца в Хасково и цялата страна от днес учат дигитално или чрез методика за преподаване, която всеки един учител индивидуално е наложил на класа си. До тази ситуация се стигна след въведените у нас строги мерки за ограничаване разпространението на заразата от коронавирус, сред които и затварянето на училищата и детските градини. Така, че образователната система трябва бързо да се пренастрои и да ангажира децата да учат в домашна среда.

  В първия ден на новата учебна дигитална седмица организацията за преподаване е различна в Хасковските училища. От Министерството на образованието дадоха пълна свобода за ползване на различните дигитални платформи, могат да се подават задачите от преподавателите и чрез електронните дневници или пък през затворените групи в социалните мрежи.

  Повечето от училищата вече са изработили своите методики през почивните дни, преди старта на новата схема за обучение. Преподавателите споделиха, че първият учебен ден по новия начин днес е стартирал доста успешно, но все още е необходимо малко време, за да се изглади схемата, най-вече за дисциплината на учениците и обратната връзка с преподавателите, в която децата ще подават усвояването на материала.

  Най-трудно е за професионалните училища, тъй като при тях има застъпени доста часове, свързани не само с теоретичната подготовка, но и с практическата. Те няма как да се осъществят. Но в някаква степен  и учителите по професионалните предмети търсят възможност този процес да не се прекъсва съвсем, обясни директорката на Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II” Маргарита Топалова. Там, където се изисква материален ресурс-специфични машини, например, с които естествено не се разполага в домашна среда, учителите по практика пускат образователни филми на учениците си, свързани с професионалната им насоченост, в която са. „Това експериментално преподаване е изпитание за цялата ни образователна система, но смятам, че бързо ще изгладим схемата и всички ще успеем да се пренастроим към този начин на подаване и усвояване на учебната информация. Това ще е и солидна стъпка към дистанционното обучение ”, смята тя. Учениците, които са в класовете по системно програмиране от гимназията работят в Облак офис 365. На останалите се преподава през дигиталните класни стаи в Google. „Всеки колега  използва различни дигитални инструменти-такива, които са най-подходящи за неговите ученици”, посочи Маргарита Топалова.

  Първият учебен дигитален ден в гимназия е минал много успешно и при доста голям интерес от учениците. Следва се обичайната учебната седмична програма, за да няма объркване.  „Учениците ни проявиха в първите часове днес доста сериозно внимание. Задаваха въпроси и пдходиха отговорно към материала”, разказа директорката. Тя вярва, че децата ще проявят отговорност в ситуацията и няма да изостанат в знанията си.

  При учениците от основните училища подготовката също върви. Преподавателите използват различни начини да дават указания на учениците си. В ОУ „Христо Смирненски” например, за учениците от 3-ти Д клас заниманията започнаха от днес. Те ще получават всяка сутрин в 8.30 указания от учителката си през чата на една от пощите за предмета, страницата и задачите, които трябва да разгледат за деня.. Преподавателката им е с отворен чат през целия ден, за да могат учениците, разбира се, и с помощта на родителите си, да задават въпроси, ако има неясноти.

  Макар да не са в задължителен режим, и от детските градини се опитват да подават теми, които да ангажират вниманието на децата, които в следващите седмици остават по домовете си, най-вече за тези, които са в подготвителните групи-6-годишните. „Качваме различни занимателни материали и упражнения във Фейсбук страницата на детската градина, които родителите, ако желаят, могат да предоставят на децата си. Разчитаме много на координацията по разпространението на материалите на Родителското настоятелство и Обществения съвет към детската градина, защото те държат връзка с повечето семейства, чиито деца при нас”, обясни директорката на ДГ ”Зорница” Галя Милкова. 

  В Природо- математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково също са готови за официалния старт на учебните занятия онлай. Дигиталната подготовка при тях започва във вторник в 9 часа. Директорката Гергана Петрова е разписала стандартни учебни часове от по 45 минути с почивки между тях. Ще се използва пълната функционалност на Microsoft Teams, която е  вече в сила за всички членове на облака Офис 365 на гимназията. 

  Създадени са вече 28 виртуални класове. В неделя е направен и първият пробен видеоконферентен разговор с ученици от 5 клас, който е минал при 95 % посещаемост. „Урокът мина перфектно. Възхитена съм от начина, по който учениците се справиха с инструментариума”, сподели Гергана Петрова. 

  През днешния ден тя провежда разговори с учителите за доизглаждане на методиката. Заради мерките за сигурност обаче в кабинета й влизат в определен час  само по петима от преподавателите, а останалите са на видеовръзка. Така през целият ден ще се проведат общо 10 срещи.

  „ Ние избрахме дистанционно обучение, които е базираноо на стандартите. Сега децата са в безопасна домашна среда, но трябва много да се внимава да не стане така, че да попаднат в опасна дигитална среда, работейки на компютрите си. Затова, когато чувам за възможности да се преподава през различни чатове и социални мрежи, които са ниско защитени, ми настръхва косата”, отправи предупреждение директорката на Матеатичаската гимназия за това, че трябва да има непрекъснат контрол над децата за  случващото им се в дигиталното пространство  и от родители, и от преподаватели.

  Красимира Славова   

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Бил Гейтс пусна вируса и се махна след това от Майкософт .
   Кога Прокуратурата ще почне разследване на Майкософт ?
   • Jh
    JHB
    0 -4
    17:43, 16 мар 2020
    Бил от майкрософт да се чете московския дребосък.... Виж коментара
  • 2
   Ма
   Манчо
   14 -5
   15:49, 16 мар 2020
   Ще побъркате учителите.Сега и онлайн ще преподават.Ами вменете им и задължението на лекарите да лекуват или направо да правят всичко в държавата.наистина ще ги побъркате от задължения.преподават сексуално възпитание,закон за движение по ПЪТИЩАТА,противожарна безопасност правила за предпазване от коронавирус
  • 3
   Хм
   Хммм
   1 -9
   18:20, 16 мар 2020
   Някои от учителите веднага да преведат заплатите с... Виж коментара
  • 4
   Ро
   родителоучител
   3 0
   21:52, 16 мар 2020
   Последните години се наблюдава едно явление - никога родителите не са доволни от учителите! Каквото и да се направи, все е лошо, ако е обявена "ваканция", не по желание на учителите - ето пак в къщи, ако се направи опит за дистанционно обучение - пак лошо! Защо не си ги обучавате в къщи децата, мили родители? Явно не можем никога да покрием високите Ви изисквания... Ето ви и един цитат за размисъл " Много родители бъркат Социалната система с Образователната система"
  • 5
   Ех
   Ехаха
   0 0
   00:39, 17 мар 2020
   На цитата ще си размисляте самостоятелно защо е така родителоучител.

  Хороскоп за 12.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
  12 юли 2020
  Последни новини