От х:

Днес в x:

28 °C

Децата са в безопасна домашна среда, но да внимаваме да не попаднат в опасна дигитална

Изображение 1 от 2

  Стотици хиляди деца в Хасково и цялата страна от днес учат дигитално или чрез методика за преподаване, която всеки един учител индивидуално е наложил на класа си. До тази ситуация се стигна след въведените у нас строги мерки за ограничаване разпространението на заразата от коронавирус, сред които и затварянето на училищата и детските градини. Така, че образователната система трябва бързо да се пренастрои и да ангажира децата да учат в домашна среда.

  В първия ден на новата учебна дигитална седмица организацията за преподаване е различна в Хасковските училища. От Министерството на образованието дадоха пълна свобода за ползване на различните дигитални платформи, могат да се подават задачите от преподавателите и чрез електронните дневници или пък през затворените групи в социалните мрежи.

  Повечето от училищата вече са изработили своите методики през почивните дни, преди старта на новата схема за обучение. Преподавателите споделиха, че първият учебен ден по новия начин днес е стартирал доста успешно, но все още е необходимо малко време, за да се изглади схемата, най-вече за дисциплината на учениците и обратната връзка с преподавателите, в която децата ще подават усвояването на материала.

  Най-трудно е за професионалните училища, тъй като при тях има застъпени доста часове, свързани не само с теоретичната подготовка, но и с практическата. Те няма как да се осъществят. Но в някаква степен  и учителите по професионалните предмети търсят възможност този процес да не се прекъсва съвсем, обясни директорката на Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II” Маргарита Топалова. Там, където се изисква материален ресурс-специфични машини, например, с които естествено не се разполага в домашна среда, учителите по практика пускат образователни филми на учениците си, свързани с професионалната им насоченост, в която са. „Това експериментално преподаване е изпитание за цялата ни образователна система, но смятам, че бързо ще изгладим схемата и всички ще успеем да се пренастроим към този начин на подаване и усвояване на учебната информация. Това ще е и солидна стъпка към дистанционното обучение ”, смята тя. Учениците, които са в класовете по системно програмиране от гимназията работят в Облак офис 365. На останалите се преподава през дигиталните класни стаи в Google. „Всеки колега  използва различни дигитални инструменти-такива, които са най-подходящи за неговите ученици”, посочи Маргарита Топалова.

  Първият учебен дигитален ден в гимназия е минал много успешно и при доста голям интерес от учениците. Следва се обичайната учебната седмична програма, за да няма объркване.  „Учениците ни проявиха в първите часове днес доста сериозно внимание. Задаваха въпроси и пдходиха отговорно към материала”, разказа директорката. Тя вярва, че децата ще проявят отговорност в ситуацията и няма да изостанат в знанията си.

  При учениците от основните училища подготовката също върви. Преподавателите използват различни начини да дават указания на учениците си. В ОУ „Христо Смирненски” например, за учениците от 3-ти Д клас заниманията започнаха от днес. Те ще получават всяка сутрин в 8.30 указания от учителката си през чата на една от пощите за предмета, страницата и задачите, които трябва да разгледат за деня.. Преподавателката им е с отворен чат през целия ден, за да могат учениците, разбира се, и с помощта на родителите си, да задават въпроси, ако има неясноти.

  Макар да не са в задължителен режим, и от детските градини се опитват да подават теми, които да ангажират вниманието на децата, които в следващите седмици остават по домовете си, най-вече за тези, които са в подготвителните групи-6-годишните. „Качваме различни занимателни материали и упражнения във Фейсбук страницата на детската градина, които родителите, ако желаят, могат да предоставят на децата си. Разчитаме много на координацията по разпространението на материалите на Родителското настоятелство и Обществения съвет към детската градина, защото те държат връзка с повечето семейства, чиито деца при нас”, обясни директорката на ДГ ”Зорница” Галя Милкова. 

  В Природо- математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково също са готови за официалния старт на учебните занятия онлай. Дигиталната подготовка при тях започва във вторник в 9 часа. Директорката Гергана Петрова е разписала стандартни учебни часове от по 45 минути с почивки между тях. Ще се използва пълната функционалност на Microsoft Teams, която е  вече в сила за всички членове на облака Офис 365 на гимназията. 

  Създадени са вече 28 виртуални класове. В неделя е направен и първият пробен видеоконферентен разговор с ученици от 5 клас, който е минал при 95 % посещаемост. „Урокът мина перфектно. Възхитена съм от начина, по който учениците се справиха с инструментариума”, сподели Гергана Петрова. 

  През днешния ден тя провежда разговори с учителите за доизглаждане на методиката. Заради мерките за сигурност обаче в кабинета й влизат в определен час  само по петима от преподавателите, а останалите са на видеовръзка. Така през целият ден ще се проведат общо 10 срещи.

  „ Ние избрахме дистанционно обучение, които е базираноо на стандартите. Сега децата са в безопасна домашна среда, но трябва много да се внимава да не стане така, че да попаднат в опасна дигитална среда, работейки на компютрите си. Затова, когато чувам за възможности да се преподава през различни чатове и социални мрежи, които са ниско защитени, ми настръхва косата”, отправи предупреждение директорката на Матеатичаската гимназия за това, че трябва да има непрекъснат контрол над децата за  случващото им се в дигиталното пространство  и от родители, и от преподаватели.

  Красимира Славова   

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Бил Гейтс пусна вируса и се махна след това от Майкософт .
   Кога Прокуратурата ще почне разследване на Майкософт ?
   • Jh
    JHB
    0 -4
    17:43, 16 мар 2020
    Бил от майкрософт да се чете московския дребосък.... Виж коментара
  • 2
   Ма
   Манчо
   14 -5
   15:49, 16 мар 2020
   Ще побъркате учителите.Сега и онлайн ще преподават.Ами вменете им и задължението на лекарите да лекуват или направо да правят всичко в държавата.наистина ще ги побъркате от задължения.преподават сексуално възпитание,закон за движение по ПЪТИЩАТА,противожарна безопасност правила за предпазване от коронавирус
  • 3
   Хм
   Хммм
   1 -9
   18:20, 16 мар 2020
   Някои от учителите веднага да преведат заплатите с... Виж коментара
  • 4
   Ро
   родителоучител
   3 0
   21:52, 16 мар 2020
   Последните години се наблюдава едно явление - никога родителите не са доволни от учителите! Каквото и да се направи, все е лошо, ако е обявена "ваканция", не по желание на учителите - ето пак в къщи, ако се направи опит за дистанционно обучение - пак лошо! Защо не си ги обучавате в къщи децата, мили родители? Явно не можем никога да покрием високите Ви изисквания... Ето ви и един цитат за размисъл " Много родители бъркат Социалната система с Образователната система"
  • 5
   Ех
   Ехаха
   0 0
   00:39, 17 мар 2020
   На цитата ще си размисляте самостоятелно защо е така родителоучител.

  Хороскоп за 18.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
  18 сеп 2020
  Последни новини