От х:

Днес в x:

14 °C

Децата са в безопасна домашна среда, но да внимаваме да не попаднат в опасна дигитална

Изображение 1 от 2

  Стотици хиляди деца в Хасково и цялата страна от днес учат дигитално или чрез методика за преподаване, която всеки един учител индивидуално е наложил на класа си. До тази ситуация се стигна след въведените у нас строги мерки за ограничаване разпространението на заразата от коронавирус, сред които и затварянето на училищата и детските градини. Така, че образователната система трябва бързо да се пренастрои и да ангажира децата да учат в домашна среда.

  В първия ден на новата учебна дигитална седмица организацията за преподаване е различна в Хасковските училища. От Министерството на образованието дадоха пълна свобода за ползване на различните дигитални платформи, могат да се подават задачите от преподавателите и чрез електронните дневници или пък през затворените групи в социалните мрежи.

  Повечето от училищата вече са изработили своите методики през почивните дни, преди старта на новата схема за обучение. Преподавателите споделиха, че първият учебен ден по новия начин днес е стартирал доста успешно, но все още е необходимо малко време, за да се изглади схемата, най-вече за дисциплината на учениците и обратната връзка с преподавателите, в която децата ще подават усвояването на материала.

  Най-трудно е за професионалните училища, тъй като при тях има застъпени доста часове, свързани не само с теоретичната подготовка, но и с практическата. Те няма как да се осъществят. Но в някаква степен  и учителите по професионалните предмети търсят възможност този процес да не се прекъсва съвсем, обясни директорката на Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II” Маргарита Топалова. Там, където се изисква материален ресурс-специфични машини, например, с които естествено не се разполага в домашна среда, учителите по практика пускат образователни филми на учениците си, свързани с професионалната им насоченост, в която са. „Това експериментално преподаване е изпитание за цялата ни образователна система, но смятам, че бързо ще изгладим схемата и всички ще успеем да се пренастроим към този начин на подаване и усвояване на учебната информация. Това ще е и солидна стъпка към дистанционното обучение ”, смята тя. Учениците, които са в класовете по системно програмиране от гимназията работят в Облак офис 365. На останалите се преподава през дигиталните класни стаи в Google. „Всеки колега  използва различни дигитални инструменти-такива, които са най-подходящи за неговите ученици”, посочи Маргарита Топалова.

  Първият учебен дигитален ден в гимназия е минал много успешно и при доста голям интерес от учениците. Следва се обичайната учебната седмична програма, за да няма объркване.  „Учениците ни проявиха в първите часове днес доста сериозно внимание. Задаваха въпроси и пдходиха отговорно към материала”, разказа директорката. Тя вярва, че децата ще проявят отговорност в ситуацията и няма да изостанат в знанията си.

  При учениците от основните училища подготовката също върви. Преподавателите използват различни начини да дават указания на учениците си. В ОУ „Христо Смирненски” например, за учениците от 3-ти Д клас заниманията започнаха от днес. Те ще получават всяка сутрин в 8.30 указания от учителката си през чата на една от пощите за предмета, страницата и задачите, които трябва да разгледат за деня.. Преподавателката им е с отворен чат през целия ден, за да могат учениците, разбира се, и с помощта на родителите си, да задават въпроси, ако има неясноти.

  Макар да не са в задължителен режим, и от детските градини се опитват да подават теми, които да ангажират вниманието на децата, които в следващите седмици остават по домовете си, най-вече за тези, които са в подготвителните групи-6-годишните. „Качваме различни занимателни материали и упражнения във Фейсбук страницата на детската градина, които родителите, ако желаят, могат да предоставят на децата си. Разчитаме много на координацията по разпространението на материалите на Родителското настоятелство и Обществения съвет към детската градина, защото те държат връзка с повечето семейства, чиито деца при нас”, обясни директорката на ДГ ”Зорница” Галя Милкова. 

  В Природо- математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково също са готови за официалния старт на учебните занятия онлай. Дигиталната подготовка при тях започва във вторник в 9 часа. Директорката Гергана Петрова е разписала стандартни учебни часове от по 45 минути с почивки между тях. Ще се използва пълната функционалност на Microsoft Teams, която е  вече в сила за всички членове на облака Офис 365 на гимназията. 

  Създадени са вече 28 виртуални класове. В неделя е направен и първият пробен видеоконферентен разговор с ученици от 5 клас, който е минал при 95 % посещаемост. „Урокът мина перфектно. Възхитена съм от начина, по който учениците се справиха с инструментариума”, сподели Гергана Петрова. 

  През днешния ден тя провежда разговори с учителите за доизглаждане на методиката. Заради мерките за сигурност обаче в кабинета й влизат в определен час  само по петима от преподавателите, а останалите са на видеовръзка. Така през целият ден ще се проведат общо 10 срещи.

  „ Ние избрахме дистанционно обучение, които е базираноо на стандартите. Сега децата са в безопасна домашна среда, но трябва много да се внимава да не стане така, че да попаднат в опасна дигитална среда, работейки на компютрите си. Затова, когато чувам за възможности да се преподава през различни чатове и социални мрежи, които са ниско защитени, ми настръхва косата”, отправи предупреждение директорката на Матеатичаската гимназия за това, че трябва да има непрекъснат контрол над децата за  случващото им се в дигиталното пространство  и от родители, и от преподаватели.

  Красимира Славова   

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Бил Гейтс пусна вируса и се махна след това от Майкософт .
   Кога Прокуратурата ще почне разследване на Майкософт ?
   • Jh
    JHB
    0 -4
    17:43, 16 мар 2020
    Бил от майкрософт да се чете московския дребосък.... Виж коментара
  • 2
   Ма
   Манчо
   14 -5
   15:49, 16 мар 2020
   Ще побъркате учителите.Сега и онлайн ще преподават.Ами вменете им и задължението на лекарите да лекуват или направо да правят всичко в държавата.наистина ще ги побъркате от задължения.преподават сексуално възпитание,закон за движение по ПЪТИЩАТА,противожарна безопасност правила за предпазване от коронавирус
  • 3
   Хм
   Хммм
   1 -9
   18:20, 16 мар 2020
   Някои от учителите веднага да преведат заплатите с... Виж коментара
  • 4
   Ро
   родителоучител
   3 0
   21:52, 16 мар 2020
   Последните години се наблюдава едно явление - никога родителите не са доволни от учителите! Каквото и да се направи, все е лошо, ако е обявена "ваканция", не по желание на учителите - ето пак в къщи, ако се направи опит за дистанционно обучение - пак лошо! Защо не си ги обучавате в къщи децата, мили родители? Явно не можем никога да покрием високите Ви изисквания... Ето ви и един цитат за размисъл " Много родители бъркат Социалната система с Образователната система"
  • 5
   Ех
   Ехаха
   0 0
   00:39, 17 мар 2020
   На цитата ще си размисляте самостоятелно защо е така родителоучител.

  Хороскоп за 28.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
  28 мар 2020
  Последни новини