От х:

Днес в x:

Руската Дума одобри промени в конституцията, с които Путин може да остане президент пожизнено

Долната камара на руския парламент одобри на трето окончателно четене конституционни поправки, които позволяват на Владимир Путин отново да се кандидатира за президент през 2024 г.. Досега това беше невъзможно.

Вчера предложението беше внесено от депутата Валентина Терешкова - първата жена космонавт на СССР. За него са гласували 383-ма депутати в 450-местната Държавна Дума, няма гласове против. 43-мата депутати на Комунистическата партия на Руската федерация се въздържаха. От залата отсъстваха 24-ма депутати. 

Законът за промените в руската Конституция трябва да бъде одобрен и от горната камара - Съвета на федерацията, с мнозинство от две трети. След това президентът ще го изпрати в Конституционния съд за проверка на невстъпилите в сила изменения.

При положително решение на 22 април ще се състои референдум за поправките. Ако гражданите на РФ ги подкрепят, държавният глава ще издаде указ за официалното публикуване на конституцията с внесените в нея поправки, в който ще се посочи и датата за встъпването им в сила, обяснява ТАСС.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ар
    Архимед
    1 -1
    23:21, 11 мар 2020
    Да е жив и здрав тогава още 100 години. Наздаровье.
    ....или поне докато тръмп умре.
Последни новини