От х:

Днес в x:

14 °C

790 години се навършват от битката при Клокотница

  790 години се навръшват днес от славната битка при Клокотница, в която армията на цар Иван Асен II побеждава войската на деспот Теодор Комнин.

  Легендарната битка се е състояла на на 9 март, когато се отбелязва Деня на св. 40 мъченици, 1230 г., недалеч от река Клокотница и едноименното село. В нея българите извоюват решителна победа като пленяват епирския деспот заедно с цялото му семейство, а войската му освобождават.

  В ранното утро на 9-ти март враждуващи армии се срещат край река Клокотница, а мястото е на около 120 км. западно от Хасково.

  Иван Асен II заповядва пергамента с нарушения мирен договор да бъде набучен на копие. Целта му е да окрили войската си, която е по-малобройна от вражеската.

  Последвала битка, в която българският цар проявил хитрост и отлична военна тактика, обръщайки в бягство ромеите и франкските рицари – наемници. Самият Теодор Комнин паднал в плен заедно със синовете и дъщерите си.
  Височайшите пленници да бъдат откарани в столицата, а заловените обикновени войници -да бъдат нахранени и пуснати към домовете си, заповядал българският цар.

  Така обикновените гръцки войници, както разказват хронистите, завръщайки се по родните места разказали за неговото великодушие.  Заради нечуваното благородство и човечност, което проявил към обикновените войници цар Иван Асен II бил почитан и обичан "и не само от българите, но и от ромеите, и от другите народи" – пише византийският хронист Георги Акрополит.

  След победата Царство България постига своето най-голямо териториално разширение в цялата своя история, а страната ни се превръща във водеща сила в европейския югоизток.

  Край с. Клокотница днес се издига паметник, посветен на славната битка от 1230 г.  с лика на Иван Асен II. Преди години денят 9-ти март се отбелязваше край него тържествено. От година на година обаче честванията замлъкнаха.

  Преди години беше възобновена и традицията в седмицата, в която се отбелязва годишнината от битката, да се организира поход до мястото на битката при Клокотница, край Хасково. Заради мерките наложени по превенцията срещу коронавируса, походът е отменен засега със заповед на кмета.

  Haskovo.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (13)

  • 1
   Гр
   Грандиозна новина
   16 0
   14:35, 9 мар 2020
   120 километра западно от Хасково е около Пазарджик или...????
  • 2
   Мм
   Мм
   13 0
   14:38, 9 мар 2020
   Нещо далеч ми се струва 120 км от Хасково.
   • То
    Точно си е
    8 -2
    14:40, 9 мар 2020
    Понеже е била ранна утрин, за да не се вдига шум са се отдалечили малко. Т.е. около Пазарджик е била битката.
   • Знаете ли къде е Клокотница Картофи ?
  • 3
   Много са тъпи мойте Лъвчета ....
   Като вожда си , който е на корицата на Гръцкия превод

   https://vihrogon.bg/wp-content/uploads/2020/03/0a0bdf96327e44b797d08ca2123befea.jpg
   • Бе
    бей бостан
    6 -2
    16:34, 9 мар 2020
    тъп си Саше и си точно за ГРОБ-ето
  • 4
   Бу
   буквоядец
   7 -1
   16:39, 9 мар 2020
   При преписването са объркали и са прибавили една нула и битката при Клокотница е на 12 км. от Хасково
  • 5
   Pe
   Petrov
   8 -3
   16:40, 9 мар 2020
   Никакво Хаскво не е имало по това време....
  • 6
   Ка
   Кауня
   2 -6
   17:16, 9 мар 2020
   Хасково май тогава е бил около Одрин. Виж коментара
  • 7
   Ко
   Кокона Вирусова
   9 -1
   19:08, 9 мар 2020
   Кой каза,че е нямало Хасково!?Малеееей,има хора бая зле.
  • 8
   Еи
   Еии неграмотници
   8 -2
   19:28, 9 мар 2020
   Четете историята кауни.. Доказателствата за селище на територията на Хасково са от V-то хилядолетие преди Христа.. Ако може да смятате това прави 7020 години..
  • 9
   Ja
   Jack Bauer
   9 -1
   20:51, 9 мар 2020
   Слава на цар Иван Асен II и войните му. Велика победа!!!

  Хороскоп за 31.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
  31 мар 2020
  Последни новини