От х:

Днес в x:

Караджаловци отново превърнаха Заговезни в общоселски празник

    С традиционен карнавал, песни, танци, кукерски игри,хамкане и прескачане на огън отбелязаха Сирни Заговезни в село Караджалово.

    Празникът беше открит от кмета на селото Мариана Колева, която поиска прошка от караджаловци и гости. Същото направи и кметът на общината Николай Митков. В кратка викторина децата отговаряха на въпроси за традицията на Сирни заговезни, а след това нагледно показаха как се е хамкало в българските домове.

    Тази година злите духове от селото прогониха кукерите от групата на град Раковски. С характерните си високи маски, шумните чанове и чудесна хореография те впечатлиха публиката и заслужиха овации.

    Най-развълнувани бяха участниците в карнавала. Въпреки студеното време, отново имаше много принцеси, пролетни феи, мексикански мариачи и приказни герои. Най-интересни между тях бяха Карлсон, който живее на покрива, Баба Марта с живите Пижо и Пенда, полицаят Вельо,кукери, латинотанцьори и други.Най-малкият участник беше Христо на 2 години.

     Журито, с председател Иванка Пенева и членове читалищни дейци, беше затруднено да отличи най-оригиналните костюми, а за победителите имаше награди, осигурени от Община Първомай и кметството на селото.Мини Мис и Мини мистър станаха Калинка и клоун, а големите победители са Кукерът Йордан и латинотанцьорката Кремена.

    В програмата на празника взеха участие местният танцов клуб "Хорцето" - деца и жени и състав за съвременни танци от село Градина.

    По стародавна традиция на мегдана се изви празнично хоро, около висока клада. Празникът завърши с прескачане на огъня за здраве.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      ..
      ..........
      2 -1
      13:22, 2 мар 2020
      Прошка за Фитков .......... Никога
    • 2
      Фи
      Фить,фить,
      2 -1
      20:02, 2 мар 2020
      Уж гониха злите духове пък посрещнаха най злия,да си го държат там и да не го пущат.
    Последни новини