От х:

Днес в x:

"150 години Българска екзархия" – темата на открит урок за ученици от ПГ "Цар Иван Асен II"

    Ученици от ПГ "Иван Асен II" посетиха Градска библиотека "Паисий Хилендарски“. Поводът за тяхното гостуване бе открит урок по история и цивилизация по повод честването на 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия. Презентация по темата изнесоха Никола Топузов и Байрие Ходжа, ученици в X клас. Специален гост на събитието бе отец Йордан Георгиев. Той разказа на младите хора важни исторически факти от борбата на българския народ за създаването църковна независимост.

    След продължилата няколко десетилетия църковно-народна борба, на 27 февруари 1870 г. султан Абдул Азис подписва ферман за учредяването на самостоятелна българска църковна структура под формата на екзархия, полузависима от Вселенската цариградска патриаршия. Благодарение на този ферман става възможно възстановяването на изгубената в началото на 15 век българска църковна независимост. До освобождението екзархията е единственият официален представител на българската нация в Османската империя. Тя изиграва огромна роля в развитието на просветното дело и в утвърждаването на българското национално самосъзнание.

    На този ден преди 150 години православният български дух тържествува, защото след дългите столетия на духовна и политическа зависимост се отстранява една историческа неправда и Православната църква ни църква, се възражда за нов живот. Екзархийските духовни и просветни центрове се превръщат в ковачница на "строители" на българската държава - интелектуалци, държавници, политици, преподаватели, общественици, военни дейци и не на последно място - смели революционери.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини