От х:

Днес в x:

Природата ни прави по-здрави и щастливи

Редица изследвания документират положителното въздействие на природата върху човека. Над 100 проучвания показват, че престоят в природата, живеенето в близост до нея или дори само гледането на природни картини и видеоклипове може да има положително въздействие върху тялото, мозъка, чувствата, мисловните процеси и социалните взаимодействия.

Когато човек е сред природата си създава положителни емоции, успокояващи нервната система. Хората, които живеят в близост до зелено пространство, съобщават за по-малко стрес и показват по-голям спад в нивата на кортизол през деня. 

В проучване на изследователи от Финландия жителите на градските райони, които се разхождат само за 20 минути през градския парк изпитват по-голямо облекчение на стреса от тези, които се разхождат в центъра на града. Причината е, че се изпитва повече спокойствие сред природата, отколкото сред изкуствено създадени сгради.

Престоят в природата е свързан с освобождаването на допамин, който дава усещане за радост. Пребиваването сред природата възстановява физически и психически човек от умора. В резултат но това той се чувства по-жизнен, с много енергия и по-щастлив. Така той облекчава ежедневния стрес и е по-позитивно настроен.

Също така хората, които живеят в близост до природата са с намален риск от сърдечносъдови заболявания. Проучване показва, че пациентите се възстановяват по-бързо от сърдечносъдова операция, когато имат изглед към природата. Природата също така допринася за понижаване на кръвното налягане и намалява възбуждането на нервната система.

Самият престой в природата е свързан и с по-лесно и бързо възстановяване от болести, както и по-добро физическо благополучие при възрастните хора.

В проучване от 2015 г. се установи, че хората, които правят 50-минутна разходка сред природата, изпълняват по-добре поставените задачи и имат по-добра памет.
Престоят в природата също повишава имунната система заради дишането на чист въздух и кислород от растенията. Химикалите, които те отделят, имат антибактериални и противогъбични свойства, които помагат за увеличаване на броя и активността на белите кръвни клетки. Престоят в природата също повишава нивата на витамин D благодарение на слънчевите лъчи.

Децата също имат ползи от престоя в природата, тъй като се подобрява тяхното зрение, намаляват се симптомите на ADHD. Не на последно място, децата сред природата се движат повече и така се намалява рискът от затлъстяване.

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини