От х:

Днес в x:

Астрономи заснеха невиждано досега потъмняване на звездата Бетелгейзе

  Благодарение на наблюдения с телескопа VLT (Very Large Telescope) в Чили, астрономи уловиха безпрецедентен спад в светимостта на Бетелгейзе – червен гигант в съзвездието Орион.

  Бетелгейзе е звезда от типа червен свръхгигант, която се намира на около 700 св. г. от Земята. Тя се намира в късен стадий от своята еволюция. В този етап водородът в недрата ѝ е изчерпан и по-тежки елементи започват да се образуват. От повърността на звездата „изтича” вещество, поради което около звездата се е образувала газово-прахова обвивка с размери стотици пъти по-големи от тези на звездата. А самата Бетелгейзе има радиус над 1000 пъти по-голям от този на нашето Слънце и е 20 пъти по-масивна от него.

  Съпоставка между размерите на Бетелгейзе и тези на други звезди, включително Слънцето. Източник: Автор

  Може вече да е избухнала

  Звездата е в толкова късен етап от еволюцията си, че се допуска дори възможността тя вече да е избухнала в свръхнова, но светлината от това събитие все още да не е достигнала до нас. Заради голямото разстояние, ако хипотетично звездата избухне днес, това значи, че ние ще видим събитието след 700 години.

  Бетелгейзе е единайстият най-ярък обект в нощното небе и вторият най-ярък в съзвездието Орион след променливата звезда Ригел.

  Към края на 2019 г. обаче е забелязано потъмняване на звездата, като към настоящия момент тя е със светимост едва 36% от обичайната. Този спад се забелязва дори с невъоръжено око. Астрономите се надяват да успеят да научат нещо повече за това първо по рода си потъмняване на звездата.

  Новите данни от изследването на звездата включват изображения на повърхността ѝ, които доказват не само промяната в светимостта ѝ, но и във формата. Тези неверояни изображения са пoлучени благодарение на инструмента SPHERE (Spectro-Polarimetric High-contrast Exoplanet Research) на телескопа VLT. Екипът, който работи върху наблюденията със SPHERE, предостави за сравнение и изображение на Бетелгейзе от януари 2019 г. На него се вижда звездата в нормалната ѝ светимост.

  Много астрономи и запалени любители на науката се питат дали това притъмняване на звездата сочи към скорошното ѝ избухване в свръхнова. Както при повечето червени гиганти, „животът” на Бетелгейзе ще приключи с мощна експлозия. Изследователите обаче смятат, че все още е рано.

  Какво ще се види от Земята

  По последни пресмятания, се очаква звездата да избухне в идните 100 000 години. Така че едва ли ще станем свидетели на това звездно шоу. Когато това се случи, Бетелгейзе ще изглежда в небето толкова голяма, колкото половин луна. Поради това в продължение на няколко месеца от Земята ще изглежда сякаш има две слънца.

  Те имат други хипотези за спада в светимостта и промяната във формата на звездата. Двата сценария за странното поведение на звездата включват или охлаждане на повърхността, поради засилена активност, или уплътняване на газово-праховата обвивка около звездата. Разбира се, познанието ни за червените гиганти все още не е достатъчно, така че е възможно да съществува друго обяснение за феномена.

  Друго ново изображение от края на 2019 г., заснето със спектрографа VISIR (VLT Imager and Spectrometer for mid-InfraRed), показва инфрачевенa светлина, излъчвана от Бетелгейзе. Това наблюдение е извършено от екип в Париж. Изследователите обясняват, че дължината на вълната на изображението е подобна на тази при наблючение на термокамера. Появява се облак от прах, когато звездата изхвърля вещество.

  Това е типично поведение за червените гиганти като Бетелгейзе, които към края на „живота” си изхвърлят голямо количество вещество, преди да избухнат в свръхнова. Taкава съдба очаква и нашето Слънце след около пет милиарда години.

  Благодарение на технологичния напредък, днес можем да изследваме такъв тип обекти на големи разстояния и то с голяма прецизност.

  Източник: kaldata

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   22
   2222
   1 0
   11:04, 20 фев 2020
   В някои древни текстове се споменава че е имало периоди в които на земята са се наблюдавали две слънца.Явно древните са наблюдавали и описвали свръхнови.

  Хороскоп за 05.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес е възможно да попаднете на някои идеи, за което ще ви помогнат верни приятели. Не мислете че амбициите ви са неизпълними, възможно е дори резултатите да надхвърлят очакванията ви. Необходима е повече упоритост от ваша страна, а не да се отказвате при първата трудност.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Уморени сте от трудовата си седмица и домашната атмосфера ще се окаже най-добрия избор. Близките ви няма да ви притесняват, бихте могли да се отпуснете. Телефонно обаждане ще повиши очакванията ви, ще ви направи ведри и общителни. Хобито ви ще върне позабравени емоции и с носталгия ще го подновите отново.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Разграничавайки служебните взаимоотношения от личните, си запазвате свободата и авторитета. Ще проявите коректност и залагайки на принципите си, ще ги следвате без колебания. Компромисите също са част от играта, стига да бъдат спазвани правилата. Ще има и какво да ви радва: любов, пари и популярност.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Действайте решително и със замах. Не позволявайте на случайни хора да ви губят времето с ненужни съвети. Ще поставите на мястото всеки детайл и ще сглобите мозайката. Едно силно присъствие до вас ще ви подейства тонизиращо и ще внесе нови перспективи в интимният ви живот.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Около вас ще бъде шумно и е възможно това да ви създаде умора и напрежение. Задълженията ви ще са не по-малко натоварващи, но ще се справите. Всичко е във вашите възможности. Добре е да намерите време и за отмора, и за всичките неща, които ви карат да се чувствате добре.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  За повечето от вас този ден ще бъде посветен на дома и семейството. Радвате се че имате възможност да оставите професионалните си дела настрана и да се заемете с неща, които касаят най-близките ви хора. Конкретни идеи, свързани с дома ще ангажират вниманието на творческите натури. Ваш приятел има нужда от съвет, затова не пренебрегвайте оплакванията му.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес си кажете, че и вие сте човек, имащ нужда от почивка и повече удоволствия. И това е така. Направете нещо специално за себе си, поглезете се. Харесвани сте и това ще внася допълнително настроение вечерта, в компанията на приятели. Забавленията ще ви освободят от напрежението и с нови сили ще се реализирате.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Мислете положително и потискайте притесненията си. Животът ви може да стане по-хубав, стига да се освободите от инерцията, която ви владее и потърсите нови начини за развитие. Любим човек ще ви зареди с хубави емоции, ако му позволите. Ще ви обхване лекота и усещане за нещо приятно.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Посетете някои тихо и приятно място, където да си починете и да съберете мислите си. Имате умения, с които приобщавате бързо околните, но е добре и да ги задържите по-дълго в обкръжението си. Дарбата ви да говорите убедително я допълнете с коректност и вежливост. Това ще ви гарантира повече добри контакти.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  В добро настроение и отлична форма ще се чувстват повечето от вас. Много от контактите, които имате днес ще са полезни за бъдещите ви професионални изяви. Не допускате изненади. Напълно владеете положението и добрите резултати няма да закъснеят. Вървите уверено и смело напред.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С усмивка и премерени жестове се отнесете към съветите на онези, които открито се грижат за вашето добруване. Движението е начин на съществуване, предстои да го осмислите за себе си. Заслужавате най-доброто и последващите развития в живота ви ще го докажат. Благоприятно развитие на здравословен проблем.
  05 апр 2020
  Последни новини