От х:

Днес в x:

2 °C

Откриха неандерталец на 70 хил. години в пещерата Шанидар (видео)

Изображение 1 от 2

  Първият "съчленен" скелет на неандерталец от над 25 години, е открит на едно от най-важните места от археологията в средата на 20 век - пещерата Шанидар, в Иракски Кюрдистан.

  Според изследователите новата находка предлага несравнима възможност за изследване на "погребалните практики" на този изгубен вид, използвайки най-новите технологии.

  Пещерата Шанидар е разкопана през 50-те години на миналия век, когато археологът Ралф Солецки открива частични останки на десет неандерталци - мъже, жени и деца. Някои били струпани заедно, а останки от древен прашец заобикаляли един от скелетите. Солецки твърди, че това показва, че неандерталците са погребвали мъртвите си и са извършвали погребални обреди с цветя.

  "Погребението с цветя" завладяло въображението на обществото и предизвикало преоценка на неандерталците, който преди пещерата Шанидар са смятани за тъпи и за животни. То предизвиква и десетилетия спор дали доказателствата от това необикновено място всъщност сочат смъртни ритуали или погребения от какъвто и да е вид и дали неандерталците наистина са способни на такава културна изтънченост.

  Повече от 50 години по-късно екип от изследователи отново отвориха стария ров на Солецки за събиране на нови проби от утайката и откриха смачканите кости на череп и торса на друг неандерталец.  "Съчленен" скелет, каквато е новата находка, означава, че костите са останали заедно, така, както са били разположени при погребението.

  Откритието е наречено Shanidar Z от изследователите от университетите Джон Мур в Кеймбридж, Биркбек и Ливърпул.

  Работата се провежда съвместно с Генералната дирекция за антики на Кюрдистан и Дирекцията за антики за провинция Соран. Находката е обявена в Antiquity.

  Новата находка на неандерталец ще позволи на учените да използват съвременни технологии, за да изследват всичко - от древна ДНК до дългогодишните въпроси за неандерталските погребения и дали те са подобни на нашите.

  Ралф Солецки почина миналата година на 101 години, без да успее да продължи с разкопките на най-известния си обект, въпреки че няколкократно праи опити.

  През 2011 г. кюрдското регионално правителство се обърнало към професор Греъм Баркер от Института по археология Макдоналд в Кеймбридж за проучване на пещерата Шанидар. Започнали през 2014 г., но се наложило да спрат само след два дни, когато Ислямска държава били твърде близо. Разкопките били възобновени на следващата година.

  "Мислехме, че с късмет ще успеем да намерим местата, където са открити неандерталците през 50-те години, за да видим дали можем да датираме околните седименти“, казва Баркер. "Не очаквахме да открием неандерталски кости."

  През 2016 г. в една от най-дълбоките части на рова се появило ребро от стената, последвано от лумбален прешлен, след това костите на дясна ръка. Метри седименти обаче трябвало внимателно да се изкопаят, преди екипът да може да разкопае скелета.

  През 2018-19 те продължили да разкриват цял череп, сплескан от хилядолетна утайка, и костите на горната част на тялото почти до кръста, с лява ръка, свита под главата като малка възглавница.

  Ранният анализ предполага, че Shanidar Z е на възраст над 70 000 години. Докато полът тепърва ще се определя, най-новото откритие показва, че неандерталецът има зъби на "възрастен на средна и по-голяма възраст".

  Shanidar Z вече е в археологическите лаборатории в Кеймбридж, където той се съхранява и сканира, за да помогне за изграждането на дигитална реконструкция.

  Екипът работи и върху проби от утайки от новата находка, търсейки признаци на изменение на климата в парчета от черупки и кости от древни мишки и охлюви, както и следи от прашец и въглен, които биха могли да свидетелстват за дейности като готвене и за известното "погребение с цветя".

  Четири от неандерталците, включително"погребението с цветя" и най-новата находка, изследователите описват като "уникален сбор". Той повдига въпроса дали неандерталците се връщали на същото място в пещерата, за да навестяват своите мъртви.

  Скалата до главата на Шанидар Z може да е била използвана като маркер за неандерталците, които многократно са депонирали мъртвите си, казва Померой, въпреки че дали времето между смъртта е било седмици, десетилетия или дори векове, ще бъде трудно да се определи.

  "Новите разкопки предполагат, че някои от тези тела са положени в канал в дъното на пещерата, създаден от водата, който след това е бил умишлено изкопан, за да го направят по-дълбок", каза Баркер.

  Учените се надяват да получат ДНК от неандетралец от горещия, сух регион, където най-вероятно се е състояло "кръстосването"  с хората, идващи от Африка.

  "Ако неандерталците са използвали пещерата Шанидар като място за памет за многократни ритуали на техните мъртви, това би предполагало културно развитие от висок порядък", считат учените.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 02.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Прекалено припрени и раздразнителни сте днес. Неприятното е, че това може да се отрази на работата ви, която също е с променлив успех. Тъкмо сега не позволявайте да ви влияят емоции, имате шансове за реализация на професионалното поприще. Взимате решение, което ще се окаже много важно за бъдещето ви.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Едно предизвикателство ще ви мобилизира и мотивира да дадете всичко от себе си. Приятелите ви ще се отзоват на нуждите ви, но вие сте длъжни да не забравяте този жест. Допълнителни доходи ще ви позволят да осъществите мечтано пътуване или да заделите таксата за обучението на децата. Пазете нервите си.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Приведете в активност себе си, и ако може хората около вас. Денят е важен със свършената работа и с посланията, които ще дадете на света. Обърнете внимание на онези въпроси, които до сега са стояли на втори план и въпреки затрудненията си ги решете. Приятел има нужда от съдействието ви, не му отказвайте.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят е благоприятен за изглаждане на недоразумения с хората около вас. Разумно е да се извините, щом сте сгрешили и да продължите ведро напред. Възможно е да срещнете човека, когото отдавна търсите. Става дума за любов, но не бъдете прибързани. Работното място ще ви предложи нови предизвикателства.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Притежавате завидна издръжливост и се оказвате по-устойчиви от околните на всякакви затруднения. Проблем може да се окаже обаче нещо, което е трябвало отдавна да свършите и не сте успели. Намерете време за всичките си ангажименти, като не подценявате нито един от тях. Вечерта ще се окажете на място, където ще сте обградени с внимание.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В добро настроение ще премине денят ви, насищайки атмосферата около себе си с ведрина и хубави емоции. Добронамерени сте и сте готови да помагате на всеки, имащ нужда от подкрепата ви. Можете да го постигнете с конкретни дела, като се съобразите с желанията им. Това ще ви спечели уважение и привързаност.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Амбицирани сте да се справите без отлагане с въпроси, които ви създават притеснения и ще го направите. Паралелно с това, със самочувствие и в добро състояние на духа, ще налагате идеите си, убедени в правотата им. Бъдете гъвкави и не поставяйте условия там, където срещате съгласие.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Денят ви ще премине според очакванията, разбира се с малки изключения. За да елиминирате неприятните изненади бъдете толерантни и по-смирени. Има какво да научите от онези, които не одобрявате. Можете да имате повече, стига да не стигате до крайности в мисленето и поведението си.
  02 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни, за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към него и да импровизирате. Важното е да бъдете себе си. Доверете се на интуицията си. Едва ли ще ви подведе.
  02 апр 2020
  Последни новини