От х:

Днес в x:

Окултация на Марс, лявото рамо на Орион и ярък Меркурий през февруари (видео)

  За астрономическите събития през февруари разказава видео на НАСА.  Сега е най-доброто време да забележите Меркурий, Марс изчезва, и какво става с Бетелгейзе?

  Най-вътрешната планета на Слънчевата система ще бъде на най-високата си точка над хоризонта за годината за наблюдателите в Северното полукълбо. Погледнете много ниско на запад около половин час след залез. Най-доброто време за гледане е в края на първата седмица, около 6 и 7 февруари, когато планетата ще бъде най-ярка.

  На сутринта на 18 февруари в небето над Северна Америка ще може да се наблюдава как Марс се скрива зад Луната за около час, в събитие, наречено окултация.

  Окултациите Луната-Марс са видими от някъде на Земята около два пъти годишно. Но както затъмненията, трябва да сте на правилното място в точното време, за да ги хванете. Двойката трябва да бъде достатъчно високо в небето, за да бъде лесно видима, и ако е след изгрев на мястото, където сте, ще ви трябва телескоп.

  За зрителите в източната часова зона окултацията започва скоро след местния изгрев, но може да успеят да видите как Марс изчезва зад Луната с телескоп или добър бинокъл. И все пак си струва да погледнете точно преди зори, за да видите Марс изключително близо до полумесеца.

  Наблюдателите в централната часова зона в Северна Америка ще могат да наблюдават началото на окултацията, когато Марс се скрива зад Луната. Краят на окултацията за тях ще бъде след изгрев слънце.

  Часовата зона Маунтин ще има най-добра видимост, както началото, така и края на окултацията ще бъдат там преди зазоряване. Въпреки че двойката ще бъде близо до хоризонта в началото на събитието.

  И в Тихоокеанската часова зона ще може да се наблюдава края на окултацията, когато Марс се появява отново иззад тъмната страна на Луната. Просто ще ви трябва да е ясно небето ниско югоизточно, за да го видите.

  Накрая, този месец напоследък има голям интерес към лявото рамо на Орион и конкретно към ярката, червена гигантска звезда, известна като Бетелгейзе. В края на 2019 г. Бетелгейзе, която обикновено е една от най-ярките звезди на небето, притъмня доста.

  Тъй като е известно, че тази масивна звезда е от този тип, който в крайна сметка завършва живота си в експлозия на свръхнова, много хора се чудят дали скорошното затъмняване не е предупреждение, че Бетелгейзе е на път да взриви. Е, астрономите казват да не очакваме със затаен дъх това. Въпреки че Бетелгейзе може да избухне утре, астрономите смятат, че това е по-вероятно да се случи след повече от 100 000 години и е малко вероятно да сигнализира за смъртта си предварително.

  За щастие, Бетелгейзе е достатъчно далеч и когато наистина стане свръхнова, няма да изпитваме никакви отрицателни ефекти, като радиация. Но ще бъде доста блестяща в небето със седмици, завършва Престън Дайчс от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 01.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Очаква ви спокоен и приятен ден. Въздържайте се от необмислени постъпки и реакции и се посветете изцяло на работата си. Особено много ви се отдава да убеждавате днес и това е прекрасен повод да прокарате идеите си сред висшестоящите.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Няма да ви липсват успешни ангажименти както в личен, та-ка и в делови план. Някои от вас ще пътуват, а други ще работят за утвърждаване на вече отвоювани позиции. Трескави вълнения и може би силна любов, може да предизвикат вземането на сериозни решения и дълготрайно обвързване. Денят ще ви предложи приятно и успешно развитие на заниманията ви.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Съсредоточете се върху работата си и не обръщайте внимание на дребните проблеми. Помислете малко и може би ще откриете съществени неща, които до момента пропускате. Това би ви помогнало да вземете много по-адекватно решение. Сега е момента да бъдете предприемчиви. Не се колебайте да предприемате по-активни стъпки.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Засилете присъствието си там, където считате за важно и ще получите максимума в очакванията си. Получена навреме информация ще улесни работата ви и бързо ще я придвижите напред. С готовност ще се включите и в решаването на чужд проблем, но това сте вие. Всъщност, така помагате и на себе си, а най-хубавото е, че го осъзнавате.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Плановете ви за деня в по-голямата си част са доста амбициозни и ще трябва да положите огромни усилия за да ги осъществите. Не лош вариант за добро запълване на деня е да посетите ваши приятели извън града или пък те да ви предложат кратка екскурзия( това също е много вероятно). Както и да се развият събитията със сигурност няма да ви е скучно.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Изпълнени сте с намерение да свършите всичко, което сте планирали. Настроението ви се отразява добре на околните. Късмета ще ви съпътства, но на моменти бъдете по-разсъдливи, за да преодолеете конфликтна ситуация. Предстоят ви интересни срещи, не подценявайте възможностите, които ви се дават.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Притиснати от много задачи, ще се съобразите с най-важните, започвайки деня си с тях. Ще се отзовете и на нуждите на приятел, кой друг, ако не вие сте готови да му помогнете. Любовта ви зарежда с енергия и ви правят щастливи. Може би там се крие тайната на желанието ви да сте полезни и добронамерени към всички.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добър ден за повечето от вас. Получавате благоприятна възможност да работите върху проект, към който отдавна се стремите. Имате шанса да започнете задача, която очаквате, и която ще ви донесе много успехи. В личен план ще ви трябва повече търпение, за да стабилизирате отношенията си с човек, от обкръжението ви.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В делови план ви очакват дребни и неприятни спънки, които може да ви забавят, но в никакъв случай няма да се отразят сериозно на плановете ви. Успявате да привлечете ценен партньор и това може да даде силен тласък на начинанията ви. Работата в екип ви носи успех и е по-удачния избор от индивидуалните действия. Много е вероятно в един момент, просто да имате нужда от поне още един човек.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Новости, върху които не сте мислили ще ви привлекат вниманието днес. Не допускайте това да развали доброто ви настроение, извлечете полза за бъдещата си работа. Вечерта ще присъствате на събитие, което ще ви срещне с интересни хора, но може и да ви отегчи. Важен човек за вас ще ви потърси, или вие него.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Възможно е да срещате трудности на работното място днес, затова ще трябва да се замислите за подхода, който използвате. Направете колегите си съюзници и се вслушвайте в тяхното мнение. Това ще ви е много полезно и ще покаже пътя към успешното реализиране на плановете ви. Не възлагайте големи надежди на нещо с минимален шанс.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днешният ден се очертава като приятен за повечето от представителите на зодията. Хората около вас ще ви осигурят добро настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата не ви създава никакви проблеми. Правите всичко с удоволствие и това е в основата на успехите ви. Нужно ви е още малко време.
  01 юни 2020
  Последни новини