От х:

Днес в x:

За първи път откриха О2 в друга галактика

В дива галактика на повече от половин милиард светлинни години астрономите са открили молекулярeн кислород. Това е едва третото подобно откриване извън Слънчевата система и първото извън Млечния път.

Кислородът е третият най-разпространен елемент във Вселената, след водорода (естествено) и хелия. Астрономите търсят кислород отново и отново, използвайки милиметрова астрономия, която открива дължините на вълните, излъчвани от молекулите; и спектроскопия, която анализира спектъра за търсене на дължини на вълната, абсорбирани или излъчвани от специфични молекули.

Но тези търсения показват озадачаваща липса на кислородни молекули. Което означава, че "всеобхватна картина на кислородната химия в различни междузвездни среди все още липсва", пише в нов документ екип от астрономи, ръководен от Джунджи Уанг от Китайската академия на науките.

На едно място е открит молекулен кислород - мъглявината Орион. Според научната ипотеза, в космоса кислородът е свързан с водород под формата на воден лед, който е прилепнал към праховите зърна. Но мъглявината Орион е звездна детска градина и е възможно интензивното излъчване от много горещи млади звезди да кара водния лед да сублимира и да разделя молекулите, освобождавайки кислорода.

Което ни отвежда до галактика, наречена Маркарян 231.

Маркарян 231 е специална. Намира се на 561 милиона светлинни години и се захранва от квазар. Има е изключително ярко галактическо ядро ​​с активна свръхмасивна черна дупка в центъра. Те са най-ярките обекти във Вселената, а квазарът в Маркарян 231 е най-близкият до Земята .

Всъщност астрономите смятат, че Markarian 231 може да има две активни свръхмасивни черни дупки в центъра си, които се въртят една около друга с бясна скорост.

Активното галактическо ядро ​​задвижва молекулни потоци, които могат да освободят кислород от водата в молекулните облаци. Молекулните потоци в Маркарян 231 са с особено висока скорост, така че Уанг и колегите и решават да търсят кислород.

Те използват 30-метровия радио телескоп IRAM в Испания, за да извършат наблюдения на галактиката в продължение на четири дни при редица дължини на вълните. В тези данни те откриват спектралния знак на кислорода, в съответствие с хипотезата за сублимацията.

Измерванията на екипа показват, че изобилието на кислорода сравнен с водорода е около 100 пъти по-голямо от това, което се наблюдава в мъглявината Орион, така че в галактиката Маркарян 231 може да протича по-интензивна версия на същия процес на разделяне на водни молекули.

"Откритата емисия на O2 е разположена в райони на около 10 kpc (32 615 светлинни години) от центъра на Маркариан 231 и може да бъде причинена от взаимодействието между от молекулярните потоци от активното галактическо ядро и външните дискови молекулни облаци", пишат учените.

Тъй като Маркарян 231 е галактика с интензивно звездообразуване, това е възможно. Само един регион в галактиката образува нови звезди със скорост над 100 слънчеви маси годишно. За сравнение Млечният път е доста тих, със скорост на образуване на звезди около 1 до две слънчеви маси годишно.

От друга страна, тези открития могат също да означават, че трябва да се правят повече наблюдения, за да се потвърди, че астрономите са прави като тълкуват резултатите си като кислород.

Изследването е публикувано в The Astrophysical Journal.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
03 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
03 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
03 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
03 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
03 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
03 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
03 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
03 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
03 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
03 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
03 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
03 апр 2020
Последни новини