От х:

Днес в x:

Авариите по водопроводната мрежа в Перник намалели двойно

Двойно са намалели авариите по водопроводната мрежа в Перник. В началото на режима са регистрирани около 280 месечно, сега те са под 150, съобщи управителят на "ВиК" - Перник инж. Борислав Иванов, цитиран от БТА. 

Допълнителните аварийни екипи от страната, които се притекоха на помощ на пернишкото водоснабдително дружество, от две седмици са напуснали Перник, добави Иванов и определи актуалния брой на авариите "в рамките на нормалното".

В пречиствателната станция ремонтът върви усилено, като са подменени кранове и съоръжения, и се работи по новия утаител, каза още той.

Иванов определи водния обем на язовир "Студена" към този момент като "оптимистичен". Към днешна дата той е 3 720 000 куб. м при капацитет 25 519 100 куб. м. За последните дни са отчетени 689л/сек. приток и 247л/сек. разход.  

Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че през последните 2 седмици мекото време, южният вятър и валежите са увеличили притока и нивото на язовир "Студена" с 80-90 см, вследствие на което се е "прескочил трапът" да се черпи вода от мъртвия обем на язовира.

Относно темпото на изграждане на съоръжението Мало Бучино – Перник до момента има 3 км положени тръби от нужните 13 км.  

"Миналата седмица в един от кварталите пак имаше проблеми с мръсна вода, това е по-голямото предизвикателство пред нас: подмяната на водопроводната мрежа е най-критичната част. Строителната камара ни посочи най-мощните фирми с най-голяма експертиза и потенциал в тази сфера. Вече се проектират част от трасетата с някои от фирмите – (необходими са - бел. ред.) между 5-6 месеца да се завърши, ще създаде някои неудобства на моите съграждани, когато се разкопае почти целият град, ще има неудобства", предупреди Владимиров.

По думите му перничани са готови да преодолеят сегашните неудобства, защото това ще доведе до подмяната на подземната инфраструктура на целия град.

Той добави, че сметките през последните месеци са чувствително по-високи и в момента ВиК правят вътрешна проверка.

В края на миналата година водната криза в Перник бе в разгара си, след като се оказа, че нивото на водата в язовир "Студена" е критично ниско. Близо 100 хил. души минаха на воден режим. Правителството отпусна 30 млн. лева за справяне с водната криза в три направления - реконструкция на част от главен клон II в кв. "Изток", реконструкция на водопроводи на главни улици на територията на община Перник и за авариен ремонт на пречиствателна станция за питейни води. Министерство на регионалното развитие и благоустройството отпусна около 1 млн. лева за решаване на проблемите с пернишките тръби, които имат загуба на вода около 80%.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Умеете правилно да преценявате хората и това ви помага да намирате верния път към тях. Доверието, с което се отнасяте към малко познат човек няма да ви разочарова. Проявете разбиране към проблемите на близък човек и му помогнете да се справи с тях. Щастието ще ви се усмихне и ще изживеете един вълшебен миг.
06 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Смирено и с компромиси от своя страна ще се стремите да изгладете отношенията с близките си. Ще имате удовлетворяващи ви и споделени мигове в компанията на семейството си и това ще направи деня ви пълноценен. Доволни ще бъдете от себе си, заради разума и волята, които сте проявили.
06 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажирани сте с помощ за другите и ще им посветите голяма част от времето си. Добре е да помислите и за себе си. Има неща, които трябва да свършите и то скоро. Бъдете предпазливи в общуването си с хора, които са чувствителни към темите, които ви вълнуват. Предстоят ви новости и благоприятно развитие на професионален проблем.
06 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не се спирате пред нищо, за да са постигнете нещо ново, което отдавна е вашата единствена цел. Това е добре, но ако наистина си струват всичките усилия, които полагате. Имате и редица по-малки цели, които също чакат своята реализация, затова не ги пренебрегвайте. В интимен план ви очаква нещо, което ще промени ежедневието ви в положителна насока.
06 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте добре още от сутринта работата си, за да съумеете да се справите с всичко. Имате всички шансове да осъществите плановете си, трябва да изчакате само сгоден случай да започнете да действате. С вашия нюх няма да е трудно.
06 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Преодоляване на препятствия от различен характер ще ви държат будни и в активна позиция днес. Не унивайте, с постоянство и малко късмет ще постигнете целите си. Ще получите съдействие от човек, който е доказал доброто си отношение към вас. Не бъдете прекалено мнителни.
06 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
06 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви носи промени и те ще решат в известна степен развитието на проблем, който ви интересува. Ще се изпълнят очакванията ви и това ще ви гарантира бъдещ просперитет. Помогнете на приятел, заплашен е от опасността да попадне под чуждо влияние, което силно ще му навреди. В личните си взаимоотношения търсете разбирателство с близките си, не се конфронтирайте с тях.
06 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Споделените проблеми по-бързо се решават, особено, когато имате до себе си хора, които ви обичат. Ще се почувствате защитени и това ще върне блясъка в очите ви. Получената подкрепа ще ви помогне да станете по-уверени и да не се тревожите излишно за бъдещето си.
06 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не проявявайте самоинициатива, вслушвайте се в желанията и мнението на хората около себе си. Това ще ви сближи и повиши настроението. Щастливи моменти ще имате с любимия ви човек, но само, ако му позволите да бъде искрен с вас, което значи да го предразположите към интимност и откровеност.
06 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Този ден ще бъде свързан с хубави емоции и положително развитие на връзки. В деловата сфера са възможни разногласия с партньори, касаещи минали събития. Ако проявите повече толерантност ще останете удовлетворени. Отворени сте към новостите и скоро ще ви се отдаде възможност да се заемете с нещо вълнуващо.
06 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Положителните ви мисли и добрата енергия, която излъчвате ще създава спокойствие и добро настроение на обкръжението ви. Служебните въпроси ще решавате в движение, предвид натовареността ви, но въпреки това ще се справите. Важна среща ще ви подтикне към повече активност в подготовката си за нея.
06 апр 2020
Последни новини