От х:

Днес в x:

Великобритания е застрашена от недостиг на вода

Въпреки че Обединеното кралство преживя най-влажните 18 месеца, откакто се води статистика, страната е изправена пред перспективата от недостиг на вода и забрана за използването на маркучи за поливане през лятото, заявиха британски експерти.

Проф. Хана Клоук, хидролог от университета в Рединг, каза, че рекордните валежи през последните 18 месеца няма да бъдат достатъчни за преживяване на продължително засушаване. Тя посочи, че ще продължава тенденцията или да вали много, или да бъде суша. „Трябва да осъзнаем, че нашата водна инфраструктура скърца и изисква милиарди паунда инвестиции“, посочи проф. Клоук в интервю за „Гардиън“.  

Националната комисия по инфраструктура, която съветва правителството по тези въпроси, заяви, че Обединеното кралство ще се нуждае от 2,5 до 4 млрд. литра допълнителен воден капацитет на ден до 2050 година, за да може да поддържа сегашните нива на обслужване. А това означава, че са необходими 30 нови водоема. Последният голям язовир в Обединеното кралство е пуснат в експлоатация през 1992 година. Въпреки че от 60-те години на миналия век е предложен строежа на още няколко язовира, все още няма завършен проект.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини