От х:

Днес в x:

0 °C

Учени отбелязаха пробив в областта на квантовото заплитане

Учени успяха да заплетат два “квантови памети” на разстояние много по-голямо от преди - пробив, който някой ден може да промени начина, по който функционира интернет.

Откритието може да се окаже огромна крачка напред в посока квантов интернет.

Изследователите се надяват, че това ще позволи заплитания на далечни разстояния и установяването на възли, нужни за изграждането на подобна мрежа.

Учените отдавна се надяват да разработят квантов интернет, създавайки нов вид мрежа, възползваща се от необичайното поведение на квантовия свят за пренос на данни с подобрена скорост и сигурност.

Квантовата мрежа се базира на идея, подобна на традиционния интернет, позволявайки преноса на големи количества данни на далечни разстояния. За целта тя ще използва квантови битове, или кубити, между квантови процесори, предлагайки нови възможности в допълнение към настоящия класически интернет.

Те обаче ще трябва да са в състояние да пренасят заплетени частици – призрачно явление, позволяващо на частиците да взаимодействат мигновено помежду си на далечни разстояния. През последните години беше отбелязан пробив в това отношение, което помогна на учените да пренесат заплетени частици чрез кабели или с помощта на сателити, но на ограничени разстояния.

При квантовия пренос на големи разстояния, разпределението невинаги е успешно, защото връзката се губи и преносът е ненадежден.

Досега най-далечното разстояние, на което учени са успели да заплетат квантови памети е 1.3 км. Това подсказва, че съществуват трудности в мащабирането на една подобна система, така че тя да е функционална, като преносът на данни из града.

В рамките на новопроведеното изследване, инженерите успели пренесат заплетени частици на далеч по-голямото разстояние от 50 км. Постигнали го като използвали определен квантов ефект, позволяващ пренос на по-големи разстояния.

Преносът на подобни разстояния ще позволи свързване на градове и ще допринесе за сбъдване на мечтата за квантов интернет.

Учените искали да установят как да пренесат два квантови памети – квантовата версия на нормалната компютърна памет, или еквивалента на твърд диск. Докато компютърната памет съхранява информация като единици и нули, квантовата съдържа квантово състояние, теоретично позволявайки далеч по-голяма компютърна мощ.

За преплитането на тези два квантови памети, учените изстреляли фотони или отделни частици светлина, по 50-км кабел. След като изминали това разстояние, двете памети си взаимодействали една с друга, правейки експеримента успешен и демонстрирайки, че е възможно два квантови памети да бъдат заплетени на подобно разстояние.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Срещате неочаквани трудности в работата си. Грешки на ваши колеги усложняват задачата ви и ви създават допълнителни ангажименти. Това обаче едва ли ще се отрази на доброто ви настроение, което днес изглежда непоклатимо. Инвестирани неотдавна средства ви носят първите дивиденти. Перспективите в тази насока са много добри.
02 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е днес да се почувствате неуверени в някое свое действие, но не бива да позволявате това да диктува поведението ви. Добре ще е ако споделите притесненията си със свой близък и чуете и неговото мнение. В личен план сте доволни от отношението към вас. Не изпитвате трудности в общуването си с различни хора, което ви прави доста популярни на място на което попадате.
02 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добри възможности се откриват пред онези от вас, които си търсят работа. Вашите способности ще бъдат достойно оценени и това значително ще повиши самочувствието ви. Трябва повече да вярвате в себе си и в късмета си.
02 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса, одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
02 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В общуването си с другите създавате приятна атмосфера. Ще се справите с предизвикателствата на работното място, каквито и да са те. Не поставяйте под съмнение факт, в който вече сте се убедили. Служебен разговор ще подобри настроението ви и ще направи бъдещето да изглежда по-добро.
02 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Динамиката на деня ще повиши емоционалната ви възбудимост, което може да се отрази неблагоприятно на отношенията и работата ви днес. Запазете добрия тон и аргументирано излагайте тезата си, от това ще зависят успехите ви. Модерното ви мислене и излъчване допълнително ще благоприятстват изявите ви.
02 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще споделите намеренията на човек от обкръжението си и заедно ще се насладите на компанията си. Сродната ви енергия ще направи и повече, възможно е успешно сътрудничество, нова любов или друго хубаво изживяване. Отпуснете се и мислете позитивно. Бизнесмените ще се поздравят с финансови придобивки.
02 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
02 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес се посветете на нещата, в които сте силни и ще спечелите. Имате всички предпоставки за успех, както и за прозорливо вникване в бъдещите си реализации. Включете в работата си и хора, на които разчитате и може да им се доверите. Заедно ще постигнете по-бързо напредък.
02 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените на работното място могат да събудят у вас различни чувства. Учете се от всичко и не спестявайте добри думи за хората около себе си. Фактите ще бъдат по-силни от всеки опит да омаловажат приноса ви към конкретно събитие и ще ви помогнат да осъзнаете по-добре мястото си.
02 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
02 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекалено много прибързвате в действията си днес, което може да въвлече в погрешна посока. Ако навреме се осъзнаете и започнете да се вслушвате в съветите на околните, едва ли ще има нещо, което да ви притесни. Налага ви се да се борите с твърдоглавието на ваш роднина, но в крайна сметка с много такт и разбиране ще успеете да се справите.
02 апр 2020
Последни новини