От х:

Днес в x:

Оловно-цинковия плаща по 15 хиляди на месец за да обгазява Кърджали

15 600 лв месечно и можеш да обгазяваш един областен град. Това стана ясно след днешното 3-то поредно обгазяване на Кърджали със серен диоксид. Този път завишенията са 3.26 пъти над средночасовата норма от 350 микрограма на кубичен метър въздух. Това отчете автоматичната измервателна станция „Студен кладенец" днес в 11 часа.

Оказв се обаче че тия данни, колкото и фрапиращи да се, не могат да бъдат използвани за налагане на санкции, защото както обясниха от РИОСВ Хасково, те са само за мониторинг /наблюдение/ на атмосферния въздух. Санкции могат да се налагат САМО ако еко-инспекторите вземат проби от комина на завода и АКО тези проби са над нормата се налагат глоби. От началото на годината досега са взети такива проби, но резултатите още се обработват в лабораторията на хасковския РИОСВ. Санкции обаче все пак има. От есента на миналата година Оловно-цинковия плаща по 15 600 лв всеки месец текуща санкция за замърсяване на атмосферния въздух над град Кърджали. Завода не оспорва санкцията и продължава да бълва серен диоксид. Предписваните мерки са еднотипни-спиране или намаляне на работния капацитет на агломерационната машина в ооловното производство-до изчистване на въздуха. След включването и цикълът започва отново. Проблема е стар и не се вижда решение коментират от Екоинспекцията, като твърдят че използват всички законови норми за да ограничат изпусканите емисии на серен диоксид. От там обаче не можаха да посочат при какво нарушение например може да се стигне до затварянето на обект чието производство е опасно за здравето на хората.

Б.Р. Едно уточнение- последната глоба от 800 лв наложена от Екоинспекцията всъщност е за замърсяване на почвите и водите около комбината. Тя е отделна от 15-те хиляди месечно плащани от завода за замърсяване на атмосферата над Кърджали
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини