От х:

Днес в x:

Приемат нова Наредба за регистрация на домашните и намаляване популацията на уличните кучета в Асеновград

Новата наредба ще бъде съгласувана с представители на сдружение "Дай лапа" и синхронизирана с действащото законодателство. Обмисля се една от клаузите да бъде свързана с кастрацията на домашни любимци. Стопаните, чиито кучета са кастрирани, ще бъдат освободени от плащане или с по-нисък данък за домашното животно. Това бе една от обсъжданите теми по време на срещата в Община Асеновград между зам.-кметът Стоян Димитров, инициативен комитет и представители на "Дай лапа". Проектонаредбата ще бъде подложена на обществено обсъждане и дискутирана на заседание на местния парламент.

"В срок от няколко месеца ще съумеем да изготвим проект за нова наредба и да я входираме за разглеждане и гласуване на заседание на ОбС", уточни Димитров. Той и представителите на сдружението си обещаха, че ще бъде проведена втора среща, в която да бъдат посочени конкретни предложения и ще се обобщи кои от идеите могат да бъдат реализирани по-бързо и кои на по-късен етап. Относно изграждането на междуобщински приют – трудността идвала от факта, че общините нямат право да кандидатстват за финансиране на подобни проекти.

Сред набелязаните стъпки бе и създаването на контролен орган, който да следи за спазване клаузите на наредбата. Контролиращите ще имат правото да изискват от стопаните на домашни кучета техните документи за притежание на животното, паспорт и регистрация. Обмисля се и идеята за мобилен ветеринарен лекар за кастрация, който да откликва при нужда. След това ще се търси и общинско помещение за целта.

Междувременно стана ясно, че кметът Христо Грудев е провел среща с кметовете на съседни общини за построяване на междуобщински кучешки приют. Всички те са били единодушни, че подобно звено може да стане реалност, но се изисква време. Идеята е приютът да бъде изграден на принципа на Депото за твърди битови отпадъци, в управлението на което участват общините Асеновград, Садово, Лъки, Първомай и Куклен.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини