От х:

Днес в x:

Загадъчните трипръсти мумии от Наска (видео)

През 2017 г. странни мумии бяха открити в Наска, близо до малкото градче Палпа. Те привлякоха широко внимание и много противоречиви мнения. Изследователи от различни страни са участвали в проучването на тези мумии от самото начало и са получили неопровержими доказателства за тяхната автентичност.

Хайме Мусан е мексикански разледващ журналист през последните 49 години от живота си. В разследването участва проф. д-р Константин Коротков от университета на Санкт Петербург. Когато групата учени, специалисти и журналисти пристигат в Перу, мумиите са показани за първи път.

Индивид на ръст 168 см в по три пръста на ръцете и краката. Можел е да ходи, пропорциите на тялото са като нашите, разказва проф. Коротков пред Gaia.

Трите пръста са много дълги. Те са основна характеристика, която е много специфична и уникална.

Така започва мистерията на мумиите от Наска. Открити са шест трипръсти мумии. Учените откриват, че най-голямата мумия е жена,  въглеродно датирана едва на 1700 години (по Gaia). Учените ѝ дават името Мария. После започва изследване на ДНК на мумиите и сравняване със ДНК на съвременните и древните хора. Всяка следваща находка повдига повече въпроси.

"Съществуват още доста артефакти, открити в същата гробница. Включително и каменни саркофази с мумифицирани 60 см хуманоидни същества. И двете тела са напълно органични и са мъжки и женски екземпляр. В едното тяло от рентгеновите снимки са видими три овални предмета, които прозират и от това се предполага, че не са метални предмети, а може би яйца. Изследователите вече са установили, че това са може би влечугоподобни хуманоиди или познати още като рептили", пише Петър Симеонов. Сега той се е заел да преведе видеоматериал на Хайме Мусан и можете да го гледате на сайта му със субтитри.

Университет в Перу обяви, че притежава мумиите и планира да покаже и разкаже всичко, което може да се знае за мистериозните хуманоидни форми. Ще бъдат ли окончателно идентифицирани и обяснени тези странни същества?

На 6 ноември 2019 г. в Националния университет Сан Луис Гонзага по време на VI Международен изследователски конгрес (VI Congreso Internacional de Investigación) учените Димитрий Галецкий от Русия, Хосе ла Круз Риос от Мексико, изследователят-антрополог Тиери Джамин и разследващият репортер Хайме Мусан дават информация за мумиите от Наска-Палпа с 3 пръста и представят някои нови открития.

Освен предишната информация, че генетичните тестове разкриват, че най-голямата мумия Мария съвпада генетично с хомо сапиенс с около 25%, а по-малките екземпляри - с около 15%. Прешлените на шията на по-малките екземпляри се твърди, че са цилиндрични, което би позволило завъртане главата извън човешки обхват. Едно от томографските изображения изглежда, че показва подобни на гроздови семена образувания в червата. Хистологичният анализ показва, че кожата както в едрия екземпляр, така и в по-малките изглежда е като на влечуго.

Хайме Мусан благодари на хората от Gaia, като признава, че без тях нямаше да могат да проведат няколко генетични теста.

Заместник-ректорът по научни изследвания д-р Мартин Аларкон Куиспе кани нови учени, включително тези на Министерството на културата, които се противопостават на изследванията. Той също споменава, че е бил заплашен. 

За съжаление, един перуански репортер, най-сериозно посветен на разкриването на новините, Джоис Мантила обявява, че ще се оттегли от покриването на този случай, за да има повече време за работата и семейството си.

Мумиите, които университетът съхранява и за които той координира по-нататъшни изследвания с нов екип учени, са били показани на присъстващите, въпреки предишните опити на Министерството на културата да ги конфискува.

Интервюта на английски и испански от конгреса - тук.

А ето и началото на цялата тази история от Gaia, целият сезон със седем епизода е безплатен.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини