От х:

Днес в x:

24 °C

Загадъчните трипръсти мумии от Наска (видео)

През 2017 г. странни мумии бяха открити в Наска, близо до малкото градче Палпа. Те привлякоха широко внимание и много противоречиви мнения. Изследователи от различни страни са участвали в проучването на тези мумии от самото начало и са получили неопровержими доказателства за тяхната автентичност.

Хайме Мусан е мексикански разледващ журналист през последните 49 години от живота си. В разследването участва проф. д-р Константин Коротков от университета на Санкт Петербург. Когато групата учени, специалисти и журналисти пристигат в Перу, мумиите са показани за първи път.

Индивид на ръст 168 см в по три пръста на ръцете и краката. Можел е да ходи, пропорциите на тялото са като нашите, разказва проф. Коротков пред Gaia.

Трите пръста са много дълги. Те са основна характеристика, която е много специфична и уникална.

Така започва мистерията на мумиите от Наска. Открити са шест трипръсти мумии. Учените откриват, че най-голямата мумия е жена,  въглеродно датирана едва на 1700 години (по Gaia). Учените ѝ дават името Мария. После започва изследване на ДНК на мумиите и сравняване със ДНК на съвременните и древните хора. Всяка следваща находка повдига повече въпроси.

"Съществуват още доста артефакти, открити в същата гробница. Включително и каменни саркофази с мумифицирани 60 см хуманоидни същества. И двете тела са напълно органични и са мъжки и женски екземпляр. В едното тяло от рентгеновите снимки са видими три овални предмета, които прозират и от това се предполага, че не са метални предмети, а може би яйца. Изследователите вече са установили, че това са може би влечугоподобни хуманоиди или познати още като рептили", пише Петър Симеонов. Сега той се е заел да преведе видеоматериал на Хайме Мусан и можете да го гледате на сайта му със субтитри.

Университет в Перу обяви, че притежава мумиите и планира да покаже и разкаже всичко, което може да се знае за мистериозните хуманоидни форми. Ще бъдат ли окончателно идентифицирани и обяснени тези странни същества?

На 6 ноември 2019 г. в Националния университет Сан Луис Гонзага по време на VI Международен изследователски конгрес (VI Congreso Internacional de Investigación) учените Димитрий Галецкий от Русия, Хосе ла Круз Риос от Мексико, изследователят-антрополог Тиери Джамин и разследващият репортер Хайме Мусан дават информация за мумиите от Наска-Палпа с 3 пръста и представят някои нови открития.

Освен предишната информация, че генетичните тестове разкриват, че най-голямата мумия Мария съвпада генетично с хомо сапиенс с около 25%, а по-малките екземпляри - с около 15%. Прешлените на шията на по-малките екземпляри се твърди, че са цилиндрични, което би позволило завъртане главата извън човешки обхват. Едно от томографските изображения изглежда, че показва подобни на гроздови семена образувания в червата. Хистологичният анализ показва, че кожата както в едрия екземпляр, така и в по-малките изглежда е като на влечуго.

Хайме Мусан благодари на хората от Gaia, като признава, че без тях нямаше да могат да проведат няколко генетични теста.

Заместник-ректорът по научни изследвания д-р Мартин Аларкон Куиспе кани нови учени, включително тези на Министерството на културата, които се противопостават на изследванията. Той също споменава, че е бил заплашен. 

За съжаление, един перуански репортер, най-сериозно посветен на разкриването на новините, Джоис Мантила обявява, че ще се оттегли от покриването на този случай, за да има повече време за работата и семейството си.

Мумиите, които университетът съхранява и за които той координира по-нататъшни изследвания с нов екип учени, са били показани на присъстващите, въпреки предишните опити на Министерството на културата да ги конфискува.

Интервюта на английски и испански от конгреса - тук.

А ето и началото на цялата тази история от Gaia, целият сезон със седем епизода е безплатен.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
13 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
13 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
13 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
13 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
13 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
13 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
13 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
13 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
13 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
13 юли 2020
Последни новини