От х:

Днес в x:

Стартира мисията, която трябва да ни пази от "Армагедон" на живо

Eвропейските министри, отговарящи за космическата агенция ESA, одобриха "Хера" - мисия, която ще тества дали отклонението може да спаси човечеството от опасен астероид. По време на мисията с бюджет 320 милиона долара ESA и партньорът ѝ NASA ще изпратят двойка космически кораби до система с двоен астероид, наречена Didymos. NASA първо ще забие DART сондата си в по-малкия астероид (Didymoon) със скорост от около 20 000 км/ч, като събитието ще бъде записано от италиански сателит, наречен LICIACube. "Хера" ще пристигне по-късно, за да картографира кратера за удар и да измери масата на астероида.

"Хера" ще носи два такива сателитa, които могат да летят изключително близо до повърхността на астероида, преди да кацнат. Тези сателити с размер на куфарче ще действат като дронове, улавяйки жизненоважни данни за кратера на удара и ще предоставят на учените информация, включително масата на астероида, която ще им помогне да определят състава му. Целта, казва ESA, е „да превърне отклонението на астероида в добре развита техника за планетна защита“.

Тъй като Didymoon е в орбита около по-големия си спътник, учените трябва да могат да измерват ефекта на DART върху траекторията му, дори и да е много малък. По-малкият астероид е с големината на Голямата пирамида в Гиза, така че би могъл да унищожи цял град, ако удари Земята. Това обаче е доста трудна мисия, тъй като и двата астероида все още са сравнително малки и досега никой космически кораб не е летял до толкова малки космически тела.

Докато сблъсъкът на астероиди е доста малко вероятно събитие, то всъщност е предотвратимо, за разлика от земетресение или вулканична експлозия.

"Наистина трябва внимателно да следим около 2000 близки до Земята обекти, за да не се присъединим към колекцията от прекрасни динозаври тук, в Берлин", заяви изследователят от института "Макс Планк" Холгер Сиъркс пред Space.com.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини