От х:

Днес в x:

"Боинг" и НАСА планират изстрелване на "Старлайнър" на 5 юни

"Боинг" и НАСА съобщиха, че екипите им се подготвят да изстрелят новата космическа капсула "Старлайнър" на 5 юни, след като в събота беше прекратен опитът за първия й тестов полет с екипаж, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

Капсулата е била готова за старта си от космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида в събота, преди компютърът на наземната система да задейства команда за автоматично прекъсване, която е прекратила процедурата по изстрелване.

От американската космическа агенция съобщиха, че екипите й са работили през нощта, за да оценят помощното наземно оборудване на стартовата площадка, в което са възникнали проблеми по време на обратното броене.

Първият полет с капсулата "Старлайнър" CST-200 с екипаж до Международната космическа станция (МКС) с двама астронавти на борда остава ключов етап за компания "Боинг", която се бори да получи по-голям дял от доходоносния бизнес на НАСА, доминиран понастоящем от "Спейс Екс" на Илон Мъск.

След изстрелването се очаква "Старлайнър" да стигне до космическата станция след полет от около 24 часа и да се скачи с нея на приблизително 402 километра над Земята.

Първият пилотиран полет на капсулата до МКС се очаква от години и вече беше отлаган няколко пъти.

Първият изпитателен полет на "Старлайнър" беше направен през 2019 г., когато капсулата се размина "на косъм" от катастрофа заради проблем със софтуера и трябваше да се върне на Земята преждевременно, без да достигне МКС.
  
Капсулата "Старлайнър" с тегло 13 тона е предназначена за седемчленен екипаж и автономен полет с продължителност 60 часа. 

Компания "Спейс Екс" осигурява транспорт до МКС със собствената си капсула "Дракон". 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини