От х:

Днес в x:

29 °C

Нещо стана в Южнокитайско море. Ядрена експлозия или фалшива новина?

Роспотребнадзор засили мониторинга на радиационната обстановка в Далечния Изток поради увеличаване на фона в Южнокитайско море "във връзка с радиационния инцидент", съобщава пресслужбата на агенцията. Засега службата не вижда заплаха за руснаците, съобщи Интерфакс. Руската агенция информира, че Ростребнадзор е получила информация за инцидента от Глобалната мрежа за мониторинг на околната среда. Какво точно се е случило там, ведомството не уточнява.

В четвъртък вечер американската радиостанция Hal Turner Radio Show съобщи за мощен подводен взрив, позовавайки се на военни източници. Според тях експлозия с мощност от 10 до 20 килотона тротилов еквивалент е станала на дълбочина около 50 метра и версията за земетресение вече е изключена. В района има подводници на ВМС на САЩ, съобщи радиостанцията, завършва Интерфакс.

От другия край на океана, в САЩ, социалните медии обсъждат дали Китай не е провел ядрен тест, като предупреждение към САЩ. Обратно на това, специалистите смятат за фалшива новина твърденията на Хал Търнър, крайнодесният водещ на радиото.

Търнър спекулира, че китайското правителство е взривило ядрено оръжие, за да  изпрати сигнал на правителството на САЩ заради намесата в протестите в Хонконг, продължаващата търговска война между САЩ и Китай, или може би просто защото наближава Третата световна война, пише Gizmodo.

Един университетски специалист по радиационна безопасност, който говори анонимно с Gizmodo, тъй като не е упълномощен да разговаря с медиите, потвърдиl, че уж зловещите показания на URADMonitor изглежда, че отразяват нормалните нива на радиация на фона и нарече твърденията дива спекулация. Той също така предупреди, че uRADMonitor не е надежден източник. Отчитанията на радиоактивни частици във въздуха, публикувани на страницата RadNet Honolulu на Агенцията за опазване на околната среда, както и на радиационната карта на Япония, също изглежда не показват нищо необичайно.

Gizmodo разговаря с Робърт Роснър, бивш учен от отдела по енергетика и настоящ теоретичен физик на Чикагския университет, който ръководи бюлетина на Съвета за наука и сигурност на атомните учени. Роснер се разсмял на идеята, че всеки ще може да идентифицира подводен ядрен тест от наземни детектори или че някой ще бъде достатъчно глупав да проведе подобен тест в Южнокитайско море.

"Ще се учудя, ако е имало събитие, което някой след това да определи като събитие въз основа на радиоактивен подпис", казва Роснър на Gizmodo по телефона. "Това е невероятно малко вероятно."

Роснър добави, че основният начин за откриване на подобно събитие би бил сеизмичен; първите подводни ядрени изпитания в света били регистрирани от сеизмографите по целия свят. Няма индикации, че в сряда се е случило подобно събитие.

"Ние откриваме подземни събития", каза Роснър. "Стандартният начин е мрежата от сензорни станции по целия свят. Те усещат както подземни експлозии, така и подводни експлозии и дори ако имате надводно събитие, това би създало сеизмичен сигнал в морето."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
05 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
05 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
05 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
05 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
05 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
05 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
05 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
05 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
05 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
05 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
05 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
05 авг 2020
Последни новини