От х:

Днес в x:

Министерството на ел. управлението пише писма на Фейсбук за фалшивите новини

България няма регулаторни механизми за борба с дезинформацията в социалните мрежи, но внимателно, без да се създава репресия - трябва да се създадат такива. Министерство на електронното управление е изпратило писмо до "Фейсбук", с което са поискали да се подобри алгоритъма за намиране на фалшиви новини.

Това съобщи на конференция "Технологии срещу дезинформация" министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Той обясни, че комуникацията с "Фейсбук" е трудна, но ако "Продължаваме промяната" имат участие в следващ парламент, се обмисля промяна на условията на работа със социалната мрежа. 

Божанов даде примери за дезинформация както по отношение на войната в Украйна, така и за ваксините срещу коронавирус, основно чрез тролове.

"Трябва да се намерят решения чрез технологията, проблемът ще е там, той няма да се махне, но да намалим влиянието му", аргументира се министърът. Като методи той вижда: да се повиши откриваемостта на свързани акаунти, намаляване на регистрацията на тролове, да се помогне на "Фейсбук" да помогне с анализиране на риска с даден профил и въвеждане на процедури за дезинформация.

Министърът уточни, че рекламите и приходите са водещи, макар да от социалната мрежа да твърдят, че не е водещо. "Това е бизнес модел не само на "Фейсбук", на всички големи онлайн платформи - те са най непрозрачни", посочи той. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини