От х:

Днес в x:

4 °C

Българите в чужбина изпратили в България над 1 милиард евро за година

Българите, живеещи в чужбина, са изпратили обратно към страната 1,176 млрд. евро през 2018 г., показват данни на Евростат, като около 80% от тази сума е дошла от хора, живеещи в рамките на Европейския съюз. Преминаването на психологическата граница от 1 млрд. евро се случва за пръв път в историята, показват още данните на европейската статистика, а на годишна база се отбелязва нарастване на изпратените суми от почти 25%.

Същевременно сумите, които са изпратени от страната към живеещи в чужбина, са значително по-малко и възлизат на едва 20 млн. евро, три четвърти от които са изпратени към страни извън Европейския съюз. Така общият баланс на паричните потоци е силно положителен за България и възлиза на 1,156 млрд. евро, което класира на пета позиция като нетен бенефициент от емигрантите си. В челната четворка са Португалия (3,071 млрд. евро), Румъния (2,714 млрд. евро), Полша (2,544 млрд. евро) и Хърватия (1,326 млрд. евро).

На дъното на подреждането не изненадващо се нареждат най-развитите икономики в Европейския съюз. На последна позиция е Франция с нетен "дефицит" от над 10,5 млрд. евро, а пред нея са Германия (5,149 млрд. евро), Великобритания (4,660 млрд. евро), Италия (4,514 млрд. евро) и Белгия (1,305 млрд. евро).

Европейците през миналата година са изпратили най-много средства към Азия, която формира 21% от дела на всички суми. След нея се подреждат Северна Африка (18%), други страни в Европа, които не са част от ЕС (16%) и Централна и Южна Африка (14%). Размерът на паричните потоци към страни, които не членуват в ЕС, е над 35 млрд. евро - с 3 млрд. евро повече от 2017 г.

Източник: money.bg

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Mo
  money
  10 0
  19:16, 13 ное 2019
  Т.н. българска икономика се гради на евро фондове и гурбетчийски пари.

Хороскоп за 23.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден едва ли ще е лек, но вие изпълнени с енергия и ентусиазъм относно делата, с които се занимавате. Запазвате самообладание в трудни ситуации и се опитвате са намерите най-доброто решение за вас и вашите колеги. Околните могат да разчитат на готовността ви да помогнете и да дадете съвет. В личен план имате повод за радост.
23 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще получите повече информация по интересуващ ви въпрос, което ще благоприятства работата ви по него. Ще се възползвате от нечие благоразположение и то ще има положително въздействие върху вас, най-силно изразено в сферата на финансите или в друга, интересуваща ви област. Все пак бъдете внимателни и не предприемайте нищо, без да сте го обмислили добре.
23 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможно е да почувствате раздразнение от нечие изказване по ваш адрес. Не давайте воля на емоциите си, запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
23 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
23 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гледайте отговорно на задачите си, с много от тях ще си осигурите по-добри финанси. От срещите си ще получите добра перспектива за професионалното си развитие и ще трасирате за дълго пътя си напред. Няма да ви липсва и късмет, но той идва защото сте му помогнали. Обърнете внимание на отношенията в семейството си.
23 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте сантиментално настроени и е възможно дори да проявявате несвойствената за вас разсеяност. Съсредоточете силата си в едно направление и ще постигнете онова, което желаете. Стараете се да се харесате на околните, но това ви пречи, а и ви създава повече напрежение. Пазете се от настинки и инфекции.
23 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Задава се подобряване на материалното ви положение, но до тогава не прекалявайте. С повече усилия на работното място ще направите заявка за издигането си. С колегите и партньорите бъдете толерантни. Здравословното ви състояние изисква да сте отговорни към себе си. Някои от вас ще имат придобивки, идващи им като подарък от съдбата.
23 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заети сте с много работа днес, но това няма да ви тежи, тъй като виждате раздвижването и добрите перспективи при професионалните ви дела. Работите прецизно и изисквате същото от другите, но не бъдете прекалени педанти - това не би се отразило добре на отношенията ви с колегите. Ще чуете добри новини за ваш близък, които много ще ви зарадват. Изобщо очаква ви хубав ден.
23 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В надпревара с времето ще се стремите да свършите повече работа, което в крайна сметка ще се отрази на настроението и здравето ви. Динамиката в професионалния ви живот ще изкара на преден план нови въпроси, по-важни и срочни. Изкушения също няма да липсват, без това да ви ангажира непременно с тях, но като наблюдатели.
23 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В спокойна атмосфера ще подреждате приоритетите си и това ще благоприятства реализацията им. Повече време ще отделите и на хората, с които възнамерявате да работите, от опит знаете, че този въпрос не е маловажен за вас. Идеите ви са осъществими и това се споделя от всички, а на вас носи удовлетворение.
23 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Събития, които значително ще увеличат благосъстоянието ви очакват днес. Постиженията ви в деловата сфера ви помагат да укрепите позициите си и са добра основа за бъдещи смели проекти. Потърсете достатъчно време и за почивка. Напоследък ви се събират доста задачи, които не сте предвиждали.
23 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще споделите времето си с приятни хора, така, че на всички ви да е приятно и забавно. Не бъдете прекалено резервирани към доброжелателите си, отпуснете се и ги приемете. При някои от вас са възможни стомашни или други неразположения. Вземете мерки преди да са се усложнили нещата.
23 яну 2020
Последни новини