От х:

Днес в x:

Тирът с трупове пътувал по странен маршрут, само регистрацията му българска

Великобритания провежда мащабно разследване на една от най-големите трагедии на Острова за последните почти 20 г., пише The Guardian. Продължава работата по установяването на самоличността на загиналите.

В сряда вечерта са проведени обиски, свързани със задържания на шофьор на камиона, който според медии е 25-годишният Мо Робинсън от Северна Ирландия. Той е разпитан от полицията в Есекс по подозрение в убийство. Паралелно с това се провежда разследване дали в случая е замесена организирана престъпна мрежа.

Не е ясно дали Робинсън е знаел за хората в камиона. Медии подозират, че хората са починали вследствие на измръзване, тъй като се предполага, че в камиона температурата може да е била до -25 градуса. Влекачът е бил без товар и е пътувал от Северна Ирландия. Вярва се, че Робинсън е взел ремаркето минути преди да бъде повикана Спешна помощ. Не е ясно и кой е повикал парамедиците, които малко по-късно са се обадили на полицията.

Първоначално полицията съобщи, че камионът е влязъл във Великобритания от Холихед в Северен Уелс, но по-късно стана ясно, че е пътувал от Зебрюге, Белгия, за Есекс. Регистриран е на името на ирландска гражданка. От белгийската прокуратура коментираха, че към момента не могат да кажат колко време камионът е бил на тяхна територия. Възможно е да са часове, а може и да са дни, заяви говорител на белгийското обвинение.

Българските власти потвърдиха, че камионът е регистриран на територията на страната през 2017 г. и оттогава не се е връщал в България.

Странен маршрут
Маршрутът на този товарен камион от България до Обединеното кралство през Дъблин е необичаен, а след това ферибота до пристанището Холихед в северен Уелс.

Шеймус Лехени от клона на Асоциацията на превозвачите на товари (Северна Ирландия) коментира възможните причини: "Тъй като се говореше, че проверките и претърсванията са засилени в пристанища като Дувър и Кале, тази възможност може да изглежда по-лесна - пътуване до Шербург или Роскоф, трансфер до Росларе [морско пристанище в Ирландия], а след това до Дъблин", цитира думите му Sky News.

"Това е доста голямо заобикаляне, което добавя още един допълнителен ден  път", каза той.

Междувременно ирландският премиер Лео Вардакар заяви, че ще бъде проведено разследване, ако се окаже, че камионът действително е пристигнал във Великобритания през Ирландия.

От Българския превозвачески международен бранш пък посочиха, че по никакъв начин подобни трагични инциденти не трябва да се обвързват с доброто име на международните ни шофьори. Честа практика било западни фирми да регистрират своите камиони на българска територия заради по-лесния лицензионен режим и по-ниските застраховки, които се плащат у нас, но те на практика не извършвали своята дейност на наша територия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини