От х:

Днес в x:

Хората се запасявали с храна още преди 400 000 години

Нови доказателства от пещерата Кесем в Израел показват, че праисторическите хора са съхранявали животински кости, за да се хранят с костния мозък в моменти на липса на храна, се съобщава в ново изследване, публикувано в Science Advances.

Мазнината, съдържана в костния мозък, е значителен източник на енергия с по-висока калорийна стойност от белтъците или въглехидратите. Хората преди 400 000 години са съхранявали кости от елен и други животни до 9 седмици, за да се хранят от тях в периоди с по-малко храна. 

"Костният мозък е значителен източник на хранителни вещества и като такъв дълго е присъствал в праисторическата диета", обяснява един от авторите на изследването Ран Баркай (Ran Barkai). "Досега доказателствата сочеха за незабавна консумация на костен мозък, веднага след улавянето на животното и премахването на меките тъкани. В нашия труд представяме доказателство за съхранение и отложена консумация на костен мозък от пещерата Касем."

За да стигнат до откритията си, учените от Университета на Тел Авив повтарят процеса на одиране и съхранение и анализират 273 костни фрагмента от 37 кости от преден крак на елен. Когато контролират времето на съхранение и факторите на средата, те откриват, че само малка част от костния мозък деградира за период от два месеца, което дава достатъчно време на древните хора да се обърнат към запасите си в случай на необходимост. 

"Костите са използвани като "консерви", които съхраняват костния мозък за дълъг период от време, докато дойде моментът да се свали сухата кожа, да се счупи костта и той да се изяде", разказва Баркай.

Археологическият анализ на разрезите върху костите, открити в пещерата, се различават от традиционните следи от дране и сваляне на месото и показват по-скоро тъпи удари, които изглежда са били използвани за счупване на костта и изваждане на костния мозък.  

Преди се смяташе, че ранните хора са ловци-събирачи, които консумират храната, веднага след като я уловят. Новите открития предполагат, че древните са имали идеи как да обработват храната, така че да издържи времена с по-малко налична храна или по-лошо време. Учените описват, че техните открития осигуряват най-ранното доказателство в света, че палеолитните хора са съхранявали храна за по-късно. 

Пещерата Кесем е най-древното човешко убежище в Израел и там са правени и редица други открития, включително едни от първите доказателства за контролирана употреба на огън. 

Източник: IFLScience - Early Humans Stored Marrow In Bones Like Canned Food 400,000 Years Ago

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
15 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Денят е подходящ за разтоварване и почивка. Ако все пак ангажиментите ви притискат, постарайте се да се освободите поне вечерта. Ваши приятели са ви приготвили забавна изненада. Приемете всичко с чувство за хумор и не им се сърдете.
15 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
15 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Близките ви изпитват затруднения, които може да разрешите. Не се колебайте да го направите, заслужили са това ваше внимание. Спокойствието, което внасяте ще бъде полезно. Наред с всичко случващо се имате да свършите и доста лични неща. Финансови пропуски могат да ви създадат напрежение, но ще ги преодолеете бързо.
15 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще успеете да постигнете съгласие с близките си по належащ въпрос. Хубавото в случая е, че окончателно ще успеете да разрешите споровете и то удовлетворително за всички. Имате нужда от повече физически натоварвания. Ще ви се отразят много тонизиращо и ще ви помогнат да се заредите с нови сили.
15 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нуждата ви от разнообразие ще ви изведе навън. Ако и околните мислят така, толкова по – добре. Ще се получи истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са нещо обтегнати, но можете да промените това, като станете по-нежни и любящи. В противен случай рискувате да не получите очакваното внимание.
15 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Може би прекалено много се доверявате на обещание от ваш познат. Имайте предвид, че е много вероятно в последния момент той да бъде възпрепятстван. Задължително си осигурете резервен вариант. Денят не е подходящ за поемането на каквито и да било рискове. Колкото и да сте уверени в успеха си, изчакайте. Шансът да се натъкнете на непреодолими трудности е много голям.
15 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Направете деня еднакво приятен за близките си хора. Екскурзия би ви се отразила чудесно, зареждайки ви с впечатления и емоции. Овациите ще са за вас. Нужна ви и повече енергия за предстоящата седмица. Делова среща ще стане причина за нова насока на интересите ви.
15 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отегчени и уморени се нуждаете от повече време за размисъл и глътка отдих. В подкрепа на желанията си би било добре да разнообразите времето си със занимания, които ви успокояват и носят духовна наслада. Близките ви услужливо ще поемат част от работата ви по дома, за да не ви натоварват допълнително.
15 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Любим човек ще ви помогне да се справите по-леко с проблемите ви днес и наведе на по-приятни мисли. Заедно ще планирате следващите дни, насищайки ги с пътувания и повече време за отдих. Многочасовата ви заетост през последните дни е причина за възникване на въпроси, чиито отговори се губят в пространството някъде около вас...
15 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За вашето настроение и добро самочувствие е от особена важност средата в която общувате. Затова се погрижете за обкръжението си, подберете си хора сходни по интелект и чувство за хумор. Нуждаете се от разнообразие в интимния живот.
15 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Добре се справяте в конфликтните ситуации днес. Няма да е чудно, ако се наложи да станете арбитър при спор. Приемете симпатията на околните без излишно да се главозамайвате. Подгответе се да приложите тази си дипломатичност и у дома, където нещата не са чак до там тихи и спокойни. Сигурно е, че носите успокоение на хората, с които общувате.
15 авг 2020
Последни новини