От х:

Днес в x:

Хората се запасявали с храна още преди 400 000 години

Нови доказателства от пещерата Кесем в Израел показват, че праисторическите хора са съхранявали животински кости, за да се хранят с костния мозък в моменти на липса на храна, се съобщава в ново изследване, публикувано в Science Advances.

Мазнината, съдържана в костния мозък, е значителен източник на енергия с по-висока калорийна стойност от белтъците или въглехидратите. Хората преди 400 000 години са съхранявали кости от елен и други животни до 9 седмици, за да се хранят от тях в периоди с по-малко храна. 

"Костният мозък е значителен източник на хранителни вещества и като такъв дълго е присъствал в праисторическата диета", обяснява един от авторите на изследването Ран Баркай (Ran Barkai). "Досега доказателствата сочеха за незабавна консумация на костен мозък, веднага след улавянето на животното и премахването на меките тъкани. В нашия труд представяме доказателство за съхранение и отложена консумация на костен мозък от пещерата Касем."

За да стигнат до откритията си, учените от Университета на Тел Авив повтарят процеса на одиране и съхранение и анализират 273 костни фрагмента от 37 кости от преден крак на елен. Когато контролират времето на съхранение и факторите на средата, те откриват, че само малка част от костния мозък деградира за период от два месеца, което дава достатъчно време на древните хора да се обърнат към запасите си в случай на необходимост. 

"Костите са използвани като "консерви", които съхраняват костния мозък за дълъг период от време, докато дойде моментът да се свали сухата кожа, да се счупи костта и той да се изяде", разказва Баркай.

Археологическият анализ на разрезите върху костите, открити в пещерата, се различават от традиционните следи от дране и сваляне на месото и показват по-скоро тъпи удари, които изглежда са били използвани за счупване на костта и изваждане на костния мозък.  

Преди се смяташе, че ранните хора са ловци-събирачи, които консумират храната, веднага след като я уловят. Новите открития предполагат, че древните са имали идеи как да обработват храната, така че да издържи времена с по-малко налична храна или по-лошо време. Учените описват, че техните открития осигуряват най-ранното доказателство в света, че палеолитните хора са съхранявали храна за по-късно. 

Пещерата Кесем е най-древното човешко убежище в Израел и там са правени и редица други открития, включително едни от първите доказателства за контролирана употреба на огън. 

Източник: IFLScience - Early Humans Stored Marrow In Bones Like Canned Food 400,000 Years Ago

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
09 апр 2020
Последни новини