От х:

Днес в x:

21 °C

Научно: С какъв тон да говорим с тийнейджърa?

За децата тонът на гласа на родителя може да допринесе за техните емоции и реакции. Скорошно проучване установи, че е много по-малко вероятно тийнейджърите да реагират на майка си, ако тя използва "контролиращ" тон на гласа.

Ново проучване разглежда ролята, която тонът на гласа играе при общуване с тийнейджъри.

В проучването, с ръководител д-р Нета Уайнщайн от Кардифския университет, участват повече от 1000 души на възраст 14–15 години.

Проучването е първото по рода си, което се занимава с това как хората реагират на различен тон на гласа, когато получават инструкции от майка си. Публикуваното в Developmental Psychology проучване включва 486 мъже и 514 жени в целевата възрастова група.

Учените на случаен принцип разпределили всеки участник в една от три групи. След това пуснал на всяка група 30 записани съобщения, които майките на подрастващите изпратили. Думите на посланието били идентични, но жените използвали три различни тона на гласа.

Значението на тона

Майките оставили съобщения с тон на гласа, който бил или контролиращ, подкрепящ независимост или неутрален.

Екипът определи контролните тонове като тези, които звучат като опит за тласкане или принуждаване на субектите да предприемат конкретни действия, докато тонът, поддържащ самостоятелност, вместо това изразява окуражаване и подкрепа.

Всички фрази били конкретни инструкции, които бяха съсредоточени около училище или работа в училище, като например: "Ще прочетеш тази книга тази вечер" или "Време е да отиваш на училище".

След като тийнейджърите изслушали съобщенията, те попълнили анкета за това как се чувстват, когато майка им дава инструкции с този специфичен тон на гласа.

Тези, които чули контролиращ тон на гласа, имали по-негативна реакция на инструкциите. Обратно, онези, които слушали майка с подктепящ самостоятелност тон на гласа, отговаряли позитивно, особено в сравнение с тези, които чули съобщенията с неутрален тон на гласа.

Авторите заключават, че резултатите от тях сочат, "че начинът, по който говорещите са модулирали гласа си в интонацията на едни и същи вербални съобщения, засяга емоционалните, релационните и поведенческите реакции на подрастващите".

Да си родител на тийнейджър

Да си родител на тийнейджър може да бъде предизвикателство. Родителите или полагащите грижи за хората в тази преходна възраст може лесно да прибегнат до използването на по-твърд тон за комуникация, когато са стресирани или изтощени или се чувстват напрегнати. Въпреки това, както заключава това изследване, този тон може да не им донесе желаните от тях резултати.

Тийнейджърите, също като по-малките деца, процъфтяват при позитивно внимание. Важно е да се позволи на един тийнейджър да говори и също толкова важно е да бъде изслушан внимателно какво има да каже.

Уайнщайн отбеляза, че ключовият момент, който и родителите, и учителите трябва да приемат от това проучване, е, че техният тон на гласа има значение, когато се обръщат към тийнейджърите.

"Подрастващите вероятно се чувстват по-обгрижвани и по-щастливи и в резултат на това полагат повече усилия в училище, когато родителите и учителите говорят по-скоро с подкрепа, а не с натиск в тона на гласа.", казва д-р Нета Уайнщайн

Съавторът на проучването проф. Силке Полман от Университета в Есекс допълва:

"Тези резултати добре илюстрират колко мощен е гласът ни и че изборът на подходящ тон за комуникация е от решаващо значение при всичките ни разговори".

Както пишат авторите, "почти нищо не се знае за ролята, която тонът на гласа може да играе в мотивиращите взаимодействия". Това проучване, макар и сравнително малко, е първата стъпка към разбирането на тази роля.
 
Авторите също така отбелязват няколко ограничения, включително факта, че пускали само женски гласове на участниците. Учените ще трябва да извършат много повече изследвания, за да разберат степента на въздействието на тона на гласа.

В бъдеще екипът се надява да изучи как тонът на гласа може да повлияе на физическите реакции, включително сърдечната честота и реакцията на кожната проводимост. Изследователите също биха разгледали колко дълго траят тези видове ефекти.

Въпреки че това проучване не включва гласовете на бащите, авторите смятат, че всеки родител или ангажиран с тийнейджър трябва да използва тези открития, за да помогне за намирането на обща позиция с него и да насърчава резултатите, вместо да ги изисква.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
27 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
27 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
27 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
27 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
27 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
27 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
27 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
27 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
27 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
27 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
27 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
27 май 2020
Последни новини