От х:

Днес в x:

23 °C

Села в Смолянско под карантина заради африканската чума по свинете, имат проблеми с дърва за зимата

„От миналата седмица до днес няма промяна в епизоотичната обстановка на територията на област Смолян. Няма отчетени положителни проби за АЧС при дива свиня, както сред отстреляните, така и сред намерените трупове. “, това заяви д-р Сава Бозуков, директор на ОДБХ-Смолян, на днешното ежеседмично заседание на Постоянната областна епизоотична комисия, което беше открито и ръководено от заместник-областният управител Владимир Гърбелов.

Инж. Ивайло Исаев – заместник-директор на ЮЦДП-Смолян, даде обобщена информация за периода от 27. 07. 2019 до 16. 09. 2019 година. Отстреляните диви свине на територията на ЮЦДП са 808 броя, като в това число отстреляни в държавни ловни стопанства са 493 броя, а в предоставени ловно-стопански райони са 315 броя. В област Смолян в държавни ловни стопанства са отстреляни 271 броя общо за посочения период, като в това число влизат и уловените в капани диви свине. В предоставените ловно-стопански райони – 134 броя. Намерените трупове на дива свиня на територията на предприятието са общо 25, като 20 от тях са на територията на област Смолян.

По време на заседанието бяха обсъдени и въпроси, свързани с осигуряването на места за загробване и дали има затруднения при снабдяване на местното население с дърва за огрев.

Инж. Исаев каза, че за момента затруднения за снабдяване с дърва за отопление има в населените места от инфектираната зона в района край Михалково – Стоманово, Чуреково и Осиково. В Селча и Михалково нуждите на местното население от дърва за огрев са задоволени на 90%.

От община Борино споделиха опасенията си за проблема със снабдяване на местното население в село Чала и село Борино с дърва за зимата, както и затруднения с утвърждаване на места за загробване.

Инж. Исаев категорично заяви, че няма никаква пречка от страна на горското стопанство за снабдяване на местното население с дърва за огрев. Той уточни, че от страна на стопанството е направено всичко възможно за задоволяване нуждите на местното население. Като до момента всички добити дърва с много малко остатъчни количества са транспортирани на територията на община Борино. Хората проявяват разбиране и част от местното население добива дърва за огрев в районите на Буйново и Широка поляна.

От община Чепеларе потвърдиха, че за момента нямат затруднения със снабдяване на местното население с дърва за отопление.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
30 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
30 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
30 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
30 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
30 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
30 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
30 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
30 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
30 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
30 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
30 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
30 май 2020
Последни новини