От х:

Днес в x:

Хасковлийка в Комитета за кръщаването на екзопланетна система на 850 светлинни години от Земята

    Българите ще кръстят екзопланетна система, която се намира на 850 светлинни години от Земята. Името ще бъде избрано в конкурс. Страната ни е част от световната инициатива по повод 100-годишния юбилей на Международния астрономически съюз-МАС- институцията, отговорна за даването на официални имена на небесните тела.

    Глобалната кампания „Дайте име на екзосвят – МАС100“ ще даде възможност на всяка страна да именува специално подбрана планета извън Слънчевата система или т.нар. екзопланета. Това е втората кампания от 2015 година насам.

    „Целта на инициативата е за преосмисляне място ни във Вселената и да си представим как потенциално би била възприета Земята от една извънземна цивилизация“, казват организаторите.

    Почти 100 страни, сред които и България, са изявили желание да се включат в кампанията. Окончателните резултати ще бъдат обявени през месец декември след валидиране от Управителния съвет на МАС.

    А в българския Национален комитет от 10 души, който ще направи подбора на предложенията, има и хасковски представител. Това е Йоанна Кокотанекова, която е ръководител на Астрономическата обсерватория към Младежкия център в Хасково.

    Предложенията за име на „българската“ екзопланета и нейната звезда могат да бъдат направени на сайта http://exoplanet.astro.bas.bg/. Те могат да са колективни и индивидуални.

    Предложените имена трябва да бъдат на хора, местности или предмети от културно, историческо или географско значение, които са достойни да дадат име на небесен обект. Макар да не е задължително, имената могат да бъдат на астрономически теми или да са свързани със съзвездието, в което се намира екзопланетната система. Нужни са две предложения за имена – едно за екзопланетата и едно за звездата, около която тя обикаля. Двете имена трябва да следват обща тема.

    „Школата от Хасково ще се включи с колективно предложение, но всеки от членовете й също може да направи своето предложение“, посочи Йонна Кокотанекова.

    Открити са хиляди планети около близки звезди. Някои от тях са малки и скалисти като Земята, докато други са газови гиганти от типа на Юпитер. Счита се, че повечето звезди във Вселената биха могли да имат планетни системи и физическите характеристики на някои от планетите могат да наподобяват земните. Като се имат предвид огромният брой звезди във Вселената и степента на разпространение на пребиотични съединения, съществуването на извънземен живот е вероятно, смятата от МАС.

    А ето нещо повече и за „българската“ екзопланета – WASP-21b.

    Намира се в орбита около звездата WASP-21. WASP (Wide Angle Search for Planets) е международен консорциум от астрономи, който търси екзопланети в северното и южното небесно полукълбо. WASP-21b е открита през 2010 година с метода на планетните транзити.

    Екзопланетата, която ще кръстят българите е разположена в съзвездието Пегас .

    Звездата е жълто джудже с размери и маса, много близки до тези на Слънцето. Планетата е от типа на газовите гиганти – с размери, близки до тези на Юпитер, но с около три пъти по-малка маса, и е разположена много по-близо до звездата си, отколкото Меркурий е отдалечен от Слънцето. Сред авторите на публикации за системата WASP-21 има и българи – проф. Калоян Пенев, д-р Николай Николов, проф. Диана Кюркчиева и д-р Динко Димитров, част от които членуват и в Националния комитет за България.


     

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини