От х:

Днес в x:

7 компании искат да строят АЕЦ "Белене"

Общият брой на подадените заявления за проекта АЕЦ "Белене" е 13.

7 от компаниите желаят да кандидатстват като стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене", 2 са за участие в проекта за доставка на оборудването и структурата по осигуряване на финансиране и 4 са заявления, които съдържат информация за миноритарен дял и закупуване на електрическа енергия.

Това стана ясно на пресконференция на енергийния министър Теменужка Петкова, на която лично тя обяви колко от кандидатурите на участниците, подали заявления, могат да участват в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене".

Седемте компании, които искат да се включват в битката за изграждането на проекта АЕЦ "Белене" са "ИПК и УП ЕООД" България, "Росатом" чрез дъщерна компания, "Бектрон Карлсруе", Консорциум "Електроцентрала Белене", Китайската компания CNNC, Корейската хидроатомна корпорация и Консорициум АЕЦ "Белене".

Останалите две оферти са за предоставяне на оборудване - от "Фрам атом" и "Дженерал електрик". Не се изключва възможността стратегическите инвеститори да се обединят с някои от тези, които искат да предоставят оборудване.

Двете компании, които имат желание да участват в доставката на оборудването и да вземат участие в структурата на финансирането на проекта, са "Фраматом" и Дженерал електрик". Участниците, подали четири заявления за договор за изкупуване на електрическа енергия и участие в миноритарен дял са European trade of energy Bulgaria, Еnergy distribution, Република Северна Македония и Energomont.

Няма да бъде предприето нито едно действие, без да бъде обсъдено в широк кръг, увери Петкова и допълни, че не се предвижда да бъдат включени чуждестранни консултанти.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини