От х:

Днес в x:

General Motors обяви фалит

Автомобилният производител General Motors подаде молба за защита от фалит днес, което постави край на финансовата независимост на компанията с над 100-годишна история, предаде AP. General Motors е емблематично име за американската индустрия и заедно със своите доставчици и свързани компании осигурява работа на повече от 1 млн. души.

General Motors участва в най-стария борсов индекс – Dow Jones Industrial Average, от 1925 г. и в продължение на 77 години бе световен лидер в продажбите на моторни превозни средства. Фалитът на компанията е четвъртият по големина в американската индустриална история. Производителят има дълг на стойност 172,8 млрд. долара и активи за 82,3 млрд. долара.

Това няма да бъде първият случай, когато компания в процедура по фалит участва в индекса на 30-те най-добри борсови дружества в САЩ. Това вече се е случило през 1982 г. с компанията Manville, която впоследствие е заместена от American Express.

През последните 12 месеца акциите на General Motors са изгубили 95% от своята пазарна оценка и в момента са търгуват за по-малко от 1 долар. Спекулациите за това кой ще замести General Motors в състава на индекса стават все по-разгорещени.

Предположенията включват дори автомобилната компания Toyota, защото авторите на индекса обикновено заместват отпадналата компания с подобно дружество. По тази логика Ford е другият възможен претендент.

Производителят на селскостопанска техника Deere, биотехнологичната компания Monsanto, както и технологичните компании Cisco, Apple и Google са другите често споменавани предположения.
Източник: investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини