От х:

Днес в x:

Цените на хранителните стоки продължават да падат

През май се запазва тенденцията на стабилизиране и лек спад на цените на основните хранителни стоки и на млечните произведения, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Наблюдава се тенденция на спад на цената на яйцата, като средномесечното поевтиняване, спрямо април е 5 процента /една стотинка на бройка/. Спадът на цените на млечните произведения е около 2 - 3 на сто. В същия диапазон е поевтиняването на фасула, ориза, брашното, олиото, пилето, рибата и пресните колбаси. Почти без промяна през месеца е цената на лещата, кренвиршите и захарта.

През май тази година цените на ориза, лещата, месните произведения и рибата остават на по-високо ниво спрямо същия месец на миналата година. При ориза и кренвиршите едногодишният ръст на стойностите е около 25 на сто, а цените на лещата, яйцата, скумрията и малотрайните колбаси през този година са с около 11 - 16 процента по-високи. Малко по-скъп през май 2009 спрямо май 2008 година е шпековият салам (4 процента). Трайно падат цените на олиото, брашното, захарта и млечните произведения. Цената на олиото е с 44 на сто по-ниска, а на брашното с 34 процента. Млечните произведения, захарта и пилето се търгуват през май на настоящата година на цени с около 5 - 12 на сто по-ниски в сравнение със същия месец на 2008 г., а цената на фасула е с 2 на сто по-ниска.

Изчерпването на старата реколта на ябълките, картофите и зрелия чесън води до намаляване на предлаганите количества и покачване на цените на тези стоки през май, в сравнение с април. Регистрираното повишение на цената на чесъна е 14 на сто, на ябълките - 10 на сто и на картофите - 5.5 на сто. Най-голям спад за месеца е отчетен при цената на - оранжерийните краставици - 40 на сто. Зелето е поевтиняло за месец с 18 на сто, а оранжерийните домати с 8 на сто. По-ниски цени през май, спрямо април са отчетени при бананите - 11 процента и при цитрусовите плодове с около 2 процента.

Въпреки поевтиняването на оранжерийните краставици през този месеца, в сравнение със същия период на предходната година, тя остава на по-високо ниво (21 на сто). На по-високи цени през тази пролет се търгуват и картофите (11 на сто). Най-голям едногодишен спад е отчетен при цената на лимоните - 55 на сто и ябълките - 37 на сто. В диапазона 20 - 30 на сто е поевтиняването на чесъна, зелето и портокалите. С около 2 - 3 на сто по-ниски през тази година са цените на оранжерийните домати и бананите.
Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини