От х:

Днес в x:

Лъжи и мълчание: Разбрахме ли какво точно се случи край Архангелск?

Каква беше тази тайнствена авария край Архангелск? Взривът напомня за катастрофата в Чернобил, а властите се крият зад стена от мълчание. И също като по времето на СССР те и днес не казват истината. 

Коментар на Иван Преображенский, DW.

Аварията на един полигон на руския военно-морски флот в Архангелска област напомни на руснаците за аварията в Чернобил. Според официални съобщения, експлозията е станала при изпитание на експериментален двигател с течно гориво. Чуждестранни експерти и руски коментатори се опасяват, че в действителност се е взривил опитен образец на руската ракета с ядрен двигател "Буревестник", която през 2018 г. бе представена лично от президента Владимир Путин. Какви изводи могат да се извлекат от случилото се?

Любимият военен проект на президента Путин

Главна отговорност за случилото се на полигона в Архангелска област носи президентът Владимир Путин. Той неведнъж даваше да се разбере, че разработването на нов вид руско оръжие се извършва под негов личен контрол. От 2018 година насам той вече на няколко пъти прояви личен интерес към проекта.

Който познава специфичната съветска психология, лесно може да си представи каква е била ситуацията преди аварията: началството явно с всички средства е притискало командирите и инженерите колкото се може по-скоро да зарадват "лидера на нацията" с успешни резултати. Подобни примери има достатъчно. Някои ги знаят от мемоарната литература, а лично аз ги зная от разказите на баба ми, която навремето е участвала в разработката на някои видове ракети "земя-въздух" и много добре знаеше как изискванията за безопасност са били нарушавани под натиск „отгоре“.

Вината на властите, които в противопоставянето са на Запада и подетата отново надпревара във въоръжаването са искали незабавни успехи, е неоспорима. И то, независимо от това какво точно се е взривило в Архангелска област - нов ракетен двигател с течно гориво, съдържащ и радиоактивни изотопи,  или ядрена ракета "с практически неограничена далекобойност" и "непредсказуема траектория на полета", както руското военно министерство гордо нарече ракетата "Буревестник" през 2018 г.

Каква точно е истината?

Много ли са загиналите и пострадалите при тази авария? Това ние никога няма да узнаем със сигурност. Официалната версия е известна – говори се за петима загинали сътрудници на "Росатом". Те бяха посмъртно предложени за държавни награди и погребани с почести. Дори броят на ранените е известен само приблизително. Съпроводен ли е бил взривът с рязко покачване на радиацията в региона? Има ли радиоактивно заразяване на морето? Колко са руснаците, които са били радиоактивно облъчени? От официалните места се твърди се, че няма такова нещо.

На подобни въпроси обаче руските власти изобщо не се готвят да отговарят изчерпателно. Не е изключено те дори да казват истината, но по такъв начин, че на практика никой не им вярва, защото тя е вкарана в крайно оскъдни съобщения за печата, които навеждат на мисълта, че нещо трябва да бъде прикрито. Междувременно жителите на Архангелска област си купуват йод, а московчанки разискват из социалните форуми въпроса дали се очаква радиоактивен дъжд.

Този тип реакции на техническа авария силно напомня за катастрофата в Чернобилската АЕЦ през 1986 г., а тази година милиони руснаци и чужденци гледаха новия сериал за нея. Във филма отлично е предадена атмосферата на лъжи и чинопочитание, която допълнително увеличи размера на трагедията. Същата атмосфера и до ден-днешен продължава да се шири в Русия.

Не е нужно обаче да се връщаме толкова назад в миналото, за да търсим примери. На 12 август се навършиха 19 години от трагичната гибел на атомната подводница "Курск", за която руските власти безогледно лъгаха в продължение на дни след експлозията.

Същото се повтаря сега и с информациите за взрива на полигона в Архангелска област. Съобщенията на властта са крайно пестеливи. В изявленията на учени, както и в тези на местните власти, се прокрадват различни намеци за повишена радиация и за някакви взривили се "ядрени батерии". Впрочем и най-слабият елемент на критика, появил се някъде из сайтове или по телевизионните канали, незабавно бива заглушен. И хората си остават само със слуховете, които са един от друг по-истерични и по-неправдоподобни.

Взрив на недоверие

Не знам как провалилите се изпитания ще се отразят на отбранителната способност на Русия. Мисля, че никой засега не знае и какви ще са последиците за здравето на хората, живеещи в зоната на аварията. Даже и да е тествано само течно гориво за двигател, напълно възможно е радиоактивни вещества да са изтекли в морската вода.

Затова с право може да се каже, че случилото се е истински медиен "Чернобил". Това е диагноза за властта в Русия, която се отучи да казва на гражданите си истината – ситуацията е същата, както по времето на СССР преди да се разпадне. А гражданите, както и тогава, вече не вярват на лидерите си. И това няма как да остане без последствия.

Източник: дойче веле

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ju
    judge
    6 -2
    11:43, 14 авг 2019
    ватник = лъжец
  • 2
    14
    14/88
    6 -1
    15:38, 14 авг 2019
    Комунизъм баце, всички са биороботи и се ползват само за гласуване, радиацията е полезна.
  • 3
    67
    6787609
    0 0
    04:20, 17 авг 2019
    Ей тва ми е интересно при гяурите ........
    ....
    В Рая на Мутрите и Бейовете умряха над 2 милиона Българи , а гяурина все гледа да захапе някой по-голям за самочувствие и в същото време се страхува да се разквичи за неправдите в собствената си кочина :))))
    .....
    А науката винаги е взимала жертви - Ганьовците си мислят че да направиш космически кораб е като да сковеш кочина - малко дъски , малко пирони , една тесла и много слюнка :)))
  • 4
    76
    768970
    1 0
    04:23, 17 авг 2019
    А за автора Иван Преображенский от Дойче Зеле - Помляците и Болярите , като са се потурчвали , сами са горяли и разрушавали църквите за да докажат че са истински правоверни свине :)))
Последни новини