От х:

Днес в x:

18 °C

Алтернативна теория за това, което причинява болестта на Алцхаймер

Екип учени съобщава, че лизозомното съхранение е вероятна причина на болестта на Алцхаймер. Резултатите от тяхното изследване могат да допринесат за напредъка в борбата с други свързани с възрастта заболявания.

Болестта на Алцхаймер, най-честата причина за деменцията сред възрастните хора, се характеризира с плаки и заплитания в мозъка, а търсенето на лечение е фокусирано върху тези анормални структури. Но изследователски екип на Калифорнийския университет в Ривърсайд е определил алтернативна химия, която отчита различните патологии, свързани с болестта.

Плаките и заплитанията досега бяха в центъра на вниманието при това прогресиращо заболяване. Плаките - депозити на протеинов фрагмент, наречен бета-амилоид, изглеждат като бучки в пространствата между невроните. Заплитанията - усукани влакна от тау, друг протеин, изглеждат като снопове от влакна, които се натрупват вътре в клетките.

"Доминиращата теория, основана на натрупването на бета-амилоид, съществува от десетилетия. Опитани са десетки клинични проучвания, базирани на тази теория, но всички са се провалили", казва Райън Р. Джулиан, професор по химия, който ръководи изследователския екип. "В допълнение към плаките, се наблюдава лизозомно съхранение при мозъци на хора, които имат болест на Алцхаймер. Невроните - крехки клетки, които не подлежат на клетъчно делене, са податливи на лизозомни проблеми, по-специално, лизозомното съхранение, за което съобщаваме, че е вероятна причина на болестта на Алцхаймер."

Резултатите от изследването са публикуване в ACS Central Science, списание на Американското химическо дружество.

Лизозомата е органела в клетката, която служи като кошче за отпадъци. Старите протеини и липиди се изпращат до лизозома, за да бъдат разградени до техните градивни елементи, които след това се изпращат обратно в клетката, за да бъдат вградени в нови протеини и липиди. За да се поддържа функционалността, синтезата на протеини се балансира чрез разграждане на протеини.

Лизозомата обаче има слабост - ако това, което влиза, не се разгражда на малки парченца, тогава тези парчета също не могат да напуснат лизозомата. Клетката решава, че лизозома не работи и я „съхранява“, което означава, че клетката избутва лизозома настрани и пристъпва към направата на нова. Ако новата лизозома също се провали, процесът се повтаря, което води до съхранение на още лизозоми.

"Мозъците на хора, които имат нарушение на лизозомното съхранение, друго добре проучено заболяване и мозъците на хората, които имат болест на Алцхаймер, са подобни по отношение на лизозомното съхранение", каза Джулиан. "Но симптомите на лизозомно разстройство се проявяват в рамките на няколко седмици след раждането и често са фатални в рамките на няколко години. Болестта на Алцхаймер се появява много по-късно в живота. Следователно времевите рамки са много различни."

Екипът изследователи на Джулиан от катедрата по химия и отдела по биомедицински науки в UC Riverside твърди, че дълготрайните протеини могат да претърпят спонтанни модификации, които могат да ги направят неразличими за лизозомите.

„Дълготрайните протеини стават по-проблематични с напредване на възрастта и биха могли да натрупан лизозомното складиране, наблюдавано при болестта на Алцхаймер, свързано с възрастта заболяване“, каза Джулиан. "Ако сме прави, това ще отвори нови пътища за лечение и превенция на това заболяване."

Той обяснява, че промените настъпват в основната структура на аминокиселините, които изграждат протеините, като аминокиселините спонтанно придобиват огледалните изображения на първоначалните си структури.

„Ние показваме в нашето изследване, че тази структурна модификация може да се случи при бета-амилоид и тау, протеини, свързани с болестта на Алцхаймер. Тези протеини се подлагат на тази химия, която е почти невидима, което може да обясни защо изследователите не са обърнали внимание."

Джулиан обяснява, че спонтанните промени в структурата на протеина са функция на времето, които се случват, ако протеинът остане твърде дълго.

"Отдавна е известно, че тези модификации се случват при дълголетни протеини, но никой никога не е разгледал дали тези модификации могат да попречат на лизозомите да разграждат протеините", казва той. "Един от начините да се предотврати това би било да се рециклират протеините, така че да не седят достатъчно дълго, за да преминат през тези химически модификации. В момента не са налични лекарства, които да стимулират това рециклиране - процес, наречен автофагия, за лечение на болестта на Алцхаймер."

Резултатите могат да имат отражение за други свързани с възрастта заболявания като макулна дегенерация и сърдечни заболявания, свързани с лизозомната патология.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Доказали сте на себе си и на света, че никакви трудности не могат да ви откажат от посоката, която сте избрали да следвате. Това ви качество привлича към вас силните на деня и отваря възможности с широк периметър. За някои денят се свързва с уреждане на битови въпроси или промяна на местоживеенето.
22.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е конкретен въпрос, свързан с деловите ви ангажименти да ви струва усилия днес. Ще се справите и ще получите заслужени овации от околните. Не пренебрегвайте семейните си ангажименти. Точно сега близките ви се нуждаят от вниманието ви. Правите големи планове за седмицата, предстои ви немалко работа.
22.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Най-после ви се отдава възможност да свършите нещо, което отдавна отлагате. Нека това бъде приоритетът ви през този ден. Бъдете сигурни, че постигнатия резултат ще ви зареди с усещане за добре свършена работа и добро самочувствие. Постарайте се да се съобразявате повече с желанията на околните и да не преследвате единствено личните си интереси.
22.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се плашете от трудностите, които е възможно да ви съпътстват днес. Те няма да са в състояние да разрушат граденото от вас в продължение на дълго време. Изчакайте по-благоприятен момент за активни действия, а докато го правите вършете нещо полезно.
22.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Колебаете се между няколко възможности, от които можете да избирате. Имате конкретни идеи и сега е момента да преминете към осъществяването им. Имате късмета да попаднете на човек, който също се нуждае от вас. Бъдете внимателни при разговор с близък приятел. Твърде възможно е да кажете нещо, за което после ще съжалявате.
22.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
С подходящите хора денят ви ще е приятен и емоционално наситен. Предстои да научите добри вести, имащи отношение към живота ви, вашият и на близките ви, свързани със семейството и дома. Бизнесът, пътуванията и образованието също влизат в плановете ви. Няма да сте безразлични и към сигналите, идващи от другия пол.
22.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви добра новина. Изживейте мига пълноценно и не се натоварвайте с мисли за грижите и несгодите ви. За да се справите по-добре с проблемите се доверете на най-близките си хора. Наред с активността си ще се наложи и вие да направите компромиси. Това едва ли ще е по вкуса ви, но трябва.
22.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вътрешното ви усещане за нещата ще ви насочи в перспективна посока на действие. Имате финансовата възможност да организирате пътуване и нечие тържество. Семейството очаква от вас повече активност по отношение на планирано вече начинание. Ако сте лоялни бизнес-партньори не бива да се тревожите за изхода на търговска сделка.
22.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес избягвайте споровете, има вероятност да влезнете в дълбоки противоречия и това да помрачи отношенията ви. Със спокоен тон ще ви се отдава по-лесно да решавате въпросите, които ви вълнуват. Желанието ви да общувате и да създавате нови познанства ще се засили, а и времето ще благоприятства това.
22.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умората и стреса ще ви накарат да се ориентирате към активна почивка. Подходящи занимания с хората, които ви помагат да се отпуснете са измежду добрите възможности, но ще има и такива, които ще се посветят на идея, обещаваща да е печеливша. Внимателно изпипвайте детайлите и ще постигнете резултати.
22.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Някои от вас се сблъскват с проблем, който са пренебрегнали преди известно време и сега трябва да го решат. Не се притеснявайте от грешки, защото рано или късно ще успеете да се справите. Можете да се доверите на свой близък, който има достатъчно опит. Намерете повече време за почивка и разтоварване.
22.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес разчитайте на себе си и не се впечатлявайте особено от забележките си на околните. Поведението ви може да породи желание у някои за дистанция, но това да не ви тревожи. Гледайте си работата и ще постигнете повече. С наличните финанси ще успеете да покриете повече от нуждите си. Вечерта се отпуснете и задоволете желанията си.
22.09.2019
Последни новини