От х:

Днес в x:

4 °C

Алтернативна теория за това, което причинява болестта на Алцхаймер

Екип учени съобщава, че лизозомното съхранение е вероятна причина на болестта на Алцхаймер. Резултатите от тяхното изследване могат да допринесат за напредъка в борбата с други свързани с възрастта заболявания.

Болестта на Алцхаймер, най-честата причина за деменцията сред възрастните хора, се характеризира с плаки и заплитания в мозъка, а търсенето на лечение е фокусирано върху тези анормални структури. Но изследователски екип на Калифорнийския университет в Ривърсайд е определил алтернативна химия, която отчита различните патологии, свързани с болестта.

Плаките и заплитанията досега бяха в центъра на вниманието при това прогресиращо заболяване. Плаките - депозити на протеинов фрагмент, наречен бета-амилоид, изглеждат като бучки в пространствата между невроните. Заплитанията - усукани влакна от тау, друг протеин, изглеждат като снопове от влакна, които се натрупват вътре в клетките.

"Доминиращата теория, основана на натрупването на бета-амилоид, съществува от десетилетия. Опитани са десетки клинични проучвания, базирани на тази теория, но всички са се провалили", казва Райън Р. Джулиан, професор по химия, който ръководи изследователския екип. "В допълнение към плаките, се наблюдава лизозомно съхранение при мозъци на хора, които имат болест на Алцхаймер. Невроните - крехки клетки, които не подлежат на клетъчно делене, са податливи на лизозомни проблеми, по-специално, лизозомното съхранение, за което съобщаваме, че е вероятна причина на болестта на Алцхаймер."

Резултатите от изследването са публикуване в ACS Central Science, списание на Американското химическо дружество.

Лизозомата е органела в клетката, която служи като кошче за отпадъци. Старите протеини и липиди се изпращат до лизозома, за да бъдат разградени до техните градивни елементи, които след това се изпращат обратно в клетката, за да бъдат вградени в нови протеини и липиди. За да се поддържа функционалността, синтезата на протеини се балансира чрез разграждане на протеини.

Лизозомата обаче има слабост - ако това, което влиза, не се разгражда на малки парченца, тогава тези парчета също не могат да напуснат лизозомата. Клетката решава, че лизозома не работи и я „съхранява“, което означава, че клетката избутва лизозома настрани и пристъпва към направата на нова. Ако новата лизозома също се провали, процесът се повтаря, което води до съхранение на още лизозоми.

"Мозъците на хора, които имат нарушение на лизозомното съхранение, друго добре проучено заболяване и мозъците на хората, които имат болест на Алцхаймер, са подобни по отношение на лизозомното съхранение", каза Джулиан. "Но симптомите на лизозомно разстройство се проявяват в рамките на няколко седмици след раждането и често са фатални в рамките на няколко години. Болестта на Алцхаймер се появява много по-късно в живота. Следователно времевите рамки са много различни."

Екипът изследователи на Джулиан от катедрата по химия и отдела по биомедицински науки в UC Riverside твърди, че дълготрайните протеини могат да претърпят спонтанни модификации, които могат да ги направят неразличими за лизозомите.

„Дълготрайните протеини стават по-проблематични с напредване на възрастта и биха могли да натрупан лизозомното складиране, наблюдавано при болестта на Алцхаймер, свързано с възрастта заболяване“, каза Джулиан. "Ако сме прави, това ще отвори нови пътища за лечение и превенция на това заболяване."

Той обяснява, че промените настъпват в основната структура на аминокиселините, които изграждат протеините, като аминокиселините спонтанно придобиват огледалните изображения на първоначалните си структури.

„Ние показваме в нашето изследване, че тази структурна модификация може да се случи при бета-амилоид и тау, протеини, свързани с болестта на Алцхаймер. Тези протеини се подлагат на тази химия, която е почти невидима, което може да обясни защо изследователите не са обърнали внимание."

Джулиан обяснява, че спонтанните промени в структурата на протеина са функция на времето, които се случват, ако протеинът остане твърде дълго.

"Отдавна е известно, че тези модификации се случват при дълголетни протеини, но никой никога не е разгледал дали тези модификации могат да попречат на лизозомите да разграждат протеините", казва той. "Един от начините да се предотврати това би било да се рециклират протеините, така че да не седят достатъчно дълго, за да преминат през тези химически модификации. В момента не са налични лекарства, които да стимулират това рециклиране - процес, наречен автофагия, за лечение на болестта на Алцхаймер."

Резултатите могат да имат отражение за други свързани с възрастта заболявания като макулна дегенерация и сърдечни заболявания, свързани с лизозомната патология.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Времето е благоприятно за започване на ремонтни дейности по дома или вилата. С помощта на приятели ще се справите с възникващите затруднения и бързо ще продължите напред. Ще ви зарадва вниманието и мил подарък на любим човек. На свой ред вие също ще предложите изненада, ще бъде весело и приятно.
16 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
16 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободени и знаещи цената си, ще се посветите на смелите си идеи. Дава ви се да постигате с лекота всичко, до което се докосвате днес, за да осъзнаете, че можете и трябва да продължите. Отношенията ви в семейството ще се подобряват, пропорционално на настроението и успехите ви.
16 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
16 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Създайте си по-голямо разнообразие около себе си. Действайте и рискувайте, правете много неща, особено такива, които да ви донесат полза. Ще планирате пътуване което да ви откъсне от ежедневието и обичайното ви обкръжение. Не си хабете енергията напразно, а бъдете по-концентрирани. Ако случайно се почувствате объркани или стресирани, непременно съумейте да преодолеете тези настроения, за да не провалите магията на деня.
16 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Повечето от вас днес са заети с работа или по-точно с неща, с които не сте се справили през изминалата седмица. През този ден спокойно ще можете да се заемете с всичко, за което досега не сте имали достатъчно време. Осъществявате свое отдавнашно желание в личен план, което много ще ви зарадва. Чувството ви за хумор днес е заразително.
16 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. Ваш близък ще остане очарован от жеста, който му правите, а това ще развълнува и вас. В личен план имате само поводи за радост.
16 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете ергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
16 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се натоварвайте с прекалено много задачи днес, за да не се окажете в крайна сметка изтощени и отегчени. Намалете темпото, денят е подходящ за отмора и възстановяване на силите. Близките ви ще се погрижат за нещата, за които времето ви няма да стигне, бъдете спокойни. Любовта е мощ, която присъства около вас.
16 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е благоприятен за забавления и разтоварващи мероприятия. Вложете повече въображение и намерете своя начин да го изживеете пълноценно. Осигурете свобода на порива си да сте щедри и добри към всички около вас. Това ще ви донесе настроение и ще ви направи щастливи.
16 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекрасен шанс да осъществите ваше отколешно желание ви се открива днес. Не го пропускайте поради мудност или неувереност. Не търсете оправдания, а действайте. Всичко и всички са на ваша страна, остава само да направите първата стъпка. Настроението ви ще се подобри, ако споделите очакванията си с любимият човек.
16 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекрасен ден за вас и семейството ви. Примамливо предложение за професионална реализация ще ви хвърли в размисъл. Обсъдете го с човека до вас и бъдете уверени, че каквото и да предприемете е за ваше добро.
16 фев 2020
Последни новини