От х:

Днес в x:

26 °C

Алтернативна теория за това, което причинява болестта на Алцхаймер

Екип учени съобщава, че лизозомното съхранение е вероятна причина на болестта на Алцхаймер. Резултатите от тяхното изследване могат да допринесат за напредъка в борбата с други свързани с възрастта заболявания.

Болестта на Алцхаймер, най-честата причина за деменцията сред възрастните хора, се характеризира с плаки и заплитания в мозъка, а търсенето на лечение е фокусирано върху тези анормални структури. Но изследователски екип на Калифорнийския университет в Ривърсайд е определил алтернативна химия, която отчита различните патологии, свързани с болестта.

Плаките и заплитанията досега бяха в центъра на вниманието при това прогресиращо заболяване. Плаките - депозити на протеинов фрагмент, наречен бета-амилоид, изглеждат като бучки в пространствата между невроните. Заплитанията - усукани влакна от тау, друг протеин, изглеждат като снопове от влакна, които се натрупват вътре в клетките.

"Доминиращата теория, основана на натрупването на бета-амилоид, съществува от десетилетия. Опитани са десетки клинични проучвания, базирани на тази теория, но всички са се провалили", казва Райън Р. Джулиан, професор по химия, който ръководи изследователския екип. "В допълнение към плаките, се наблюдава лизозомно съхранение при мозъци на хора, които имат болест на Алцхаймер. Невроните - крехки клетки, които не подлежат на клетъчно делене, са податливи на лизозомни проблеми, по-специално, лизозомното съхранение, за което съобщаваме, че е вероятна причина на болестта на Алцхаймер."

Резултатите от изследването са публикуване в ACS Central Science, списание на Американското химическо дружество.

Лизозомата е органела в клетката, която служи като кошче за отпадъци. Старите протеини и липиди се изпращат до лизозома, за да бъдат разградени до техните градивни елементи, които след това се изпращат обратно в клетката, за да бъдат вградени в нови протеини и липиди. За да се поддържа функционалността, синтезата на протеини се балансира чрез разграждане на протеини.

Лизозомата обаче има слабост - ако това, което влиза, не се разгражда на малки парченца, тогава тези парчета също не могат да напуснат лизозомата. Клетката решава, че лизозома не работи и я „съхранява“, което означава, че клетката избутва лизозома настрани и пристъпва към направата на нова. Ако новата лизозома също се провали, процесът се повтаря, което води до съхранение на още лизозоми.

"Мозъците на хора, които имат нарушение на лизозомното съхранение, друго добре проучено заболяване и мозъците на хората, които имат болест на Алцхаймер, са подобни по отношение на лизозомното съхранение", каза Джулиан. "Но симптомите на лизозомно разстройство се проявяват в рамките на няколко седмици след раждането и често са фатални в рамките на няколко години. Болестта на Алцхаймер се появява много по-късно в живота. Следователно времевите рамки са много различни."

Екипът изследователи на Джулиан от катедрата по химия и отдела по биомедицински науки в UC Riverside твърди, че дълготрайните протеини могат да претърпят спонтанни модификации, които могат да ги направят неразличими за лизозомите.

„Дълготрайните протеини стават по-проблематични с напредване на възрастта и биха могли да натрупан лизозомното складиране, наблюдавано при болестта на Алцхаймер, свързано с възрастта заболяване“, каза Джулиан. "Ако сме прави, това ще отвори нови пътища за лечение и превенция на това заболяване."

Той обяснява, че промените настъпват в основната структура на аминокиселините, които изграждат протеините, като аминокиселините спонтанно придобиват огледалните изображения на първоначалните си структури.

„Ние показваме в нашето изследване, че тази структурна модификация може да се случи при бета-амилоид и тау, протеини, свързани с болестта на Алцхаймер. Тези протеини се подлагат на тази химия, която е почти невидима, което може да обясни защо изследователите не са обърнали внимание."

Джулиан обяснява, че спонтанните промени в структурата на протеина са функция на времето, които се случват, ако протеинът остане твърде дълго.

"Отдавна е известно, че тези модификации се случват при дълголетни протеини, но никой никога не е разгледал дали тези модификации могат да попречат на лизозомите да разграждат протеините", казва той. "Един от начините да се предотврати това би било да се рециклират протеините, така че да не седят достатъчно дълго, за да преминат през тези химически модификации. В момента не са налични лекарства, които да стимулират това рециклиране - процес, наречен автофагия, за лечение на болестта на Алцхаймер."

Резултатите могат да имат отражение за други свързани с възрастта заболявания като макулна дегенерация и сърдечни заболявания, свързани с лизозомната патология.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Както и до сега, ще поддържате осведомеността си по въпросите, които ви интересуват и с отношение по социалните проблеми, които вълнуват всички. Ще търсите подкрепата и на други хора, с които да работите за подобряване на настоящето. С решенията си днес ще влияете върху бъдещето, своето и на другите.
27 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Предпочитанията ще ви отведат навън сред природата, със семейството или приятелите. Където и да сте, ще се чувствате добре, удовлетворявайки страстта си към приключения. Не унивайте, дори и да не сте сред инициаторите, това е начин да се разтоварите от стреса. Среща с човек, който не спира да ви вълнува.
27 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успявате да помогнете на свой близък без да променяте особено плановете си. Постарайте се да свършите работата, която сте планирали за днес, за да не останете недоволни от себе си по странични причини. Печелите доверието на човек, който е имал съмнения към вас. Направете всичко възможно, за да не го разочаровате отново.
27 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Поставяте си различни задачи за днешния ден, но има вероятност голяма част от плановете ви да не се осъществят точно според замисъла ви. Въпреки това бъдете сигурни, че ще останете доволни от нещата, които ще свършите днес. На някои от вас предстои интересно запознанство, което може да даде началото на нещо многоочаквано за вас.
27 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада.
27 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да се чувствате в добра физическа форма и това ще се отрази на всичко, с което се занимавате. Помислете за активна почивка - разходки или спорт. Оставането в къщи не е добър избор - имате нужда от движение. Радостни ще останете от новините, които пътуват към дома ви. Приятелите очакват от вас повече внимание.
27 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се отнесете отговорно към започната вече задача, чиито срок е днес. Няма да ви остане много лично време, за съжаление на други, които търсят компанията ви. Новите ангажименти ще изискват от вас повече съсредоточеност и енергия, за това отделете време за отдих. Без усилия ще решите финансов проблем.
27 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви ще е спорен и с по-малко усилия ще постигате повече. Намеренията ви ще срещнат разбиране, което ще се отрази благоприятно на реализацията им. По-спокойни ще се погрижите за идващите дни, така, че да зарадвате близките си. Търсете компанията на онези, сред които се чувствате добре.
27 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От днес за вас започва период на стабилизация. Чувствате в себе си достатъчно сила и ентусиазъм да се справите с предизвикателствата на вашата дейност. Не след дълго очаквайте финансов еквивалент на успехите си и не забравяйте хората, които са ви подкрепяли. Изграждане на здрава и дълготрайна връзка, но не непременно интимна.
27 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Довършете всичко започнато до тук, и ако ви остане време, подгответе делата си за утре. Не се предвиждат изненади в рутинната ви работа. Погрижете се за гардероба си и зарадвайте някой с вече ненужни за вас аксесоари. Очаква ви приятна вечер с близък на сърцето ви човек.
27 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро самочувствие ще приемете предизвикателствата на деня. Ще отделите голяма част от времето си на личните си дела и ще оползотворите по най-добрия начин даденостите. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно предстоящото.
27 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще бъде един приятен ден за представителите на знака. Ще останете доволни от начина, по който околните се отнасят към работата ви. Получавате примамливо предложение, което ще ви накара да се заинтересувате по редица нови въпроси. Привлечени сте от личност от другия пол, може да се получи нещо вълнуващо.
27 сеп 2020
Последни новини