От х:

Днес в x:

7200 лева е коствало разчистването на сметищата с гуми в Хасковско

    7200 лева е коствало на Община Хасково разчистването на нереглментираните сметища със стари автомобилни гуми в региона. Най-голямото сметище бе в дере в бившия хасковски ТЕЦ и в околността, както и в горичката между хасковския квартал „Болярово” и село Въгларово.

    От нерегламентираните сметища са събрани близо 36 тона излезли от употреба автомобилни гуми, съобщиха за Haskovo.net от общинската администрация. В цената е включено събиране, сортиране, товарене и превоз до циментовия завод в Златна Панега, където са предадени за изгаряне и оползотворяване за гориво. Направени са общо 4 курса, а дейностите са извършени от лицензираната фирма „Надеж” ООД.

    Община Хасково предприе действия по разчистване на сметищата след сигнали на граждани и дадено предписание от РИОСВ за справяне със ситуацията. На територията на бившия ТЕЦ е останала една купчина с гуми, които са сортирани и подготвени за изнасяне. От кметството поясниха, че се изчаква да се съберат още гуми, за да се запълни един камион и да бъдат извозени.

    Проблемът с гумите обаче не е само в Хасково, а е в национален мащаб. Според специалистите той се дължи на нерегламентирания внос на гуми без документи от Западна Европа. Действащите в страната заводи за преработка на гуми не могат да поемат количествата и така се образуват нерегламентирани сметища. Старите гуми не могат да бъдат загробвани, защото се водят опасен отпадък според Закона за упраление на отпадъците.

    Специалистите обясниха още, че гумаджийниците трябва да имат договори с фирми, които да доставят нови гуми и впоследствие да приемат същия брой стари гуми, което трябва да бъде контролирано от РИОСВ.    

    В тази връзка от Община Хасково призоваха за по-строг контрол.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ре
      Реформатор- лаладжия
      7 0
      13:49, 10 авг 2019
      Алоооо общината само с пхризивине се постига нищо трябва твърда ръка и солени глобина тарикатите Стига с това евроатлантическо лигавене
    • 2
      Та
      Тариката
      2 -2
      14:18, 10 авг 2019
      Така са по на схема да разчистват имали дейност която се заплаща с общински пари винаги има и комисионна артик и те душа носят!
    Последни новини